ANNE VE BABALAR MUTLAKA OKUYUN!

Ayça Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu ve Konuşma Terapisti Yasemin Tekin, " Devlet gelişme geriliği ve öğrenme güçlüğüne sebep olan down sendromlu, otizmli veya benzer durumdaki çocuklar için ayda sekiz saat eğitim desteği veriyor. Ancak ne yazık ki bu anne ve babaların büyük çoğunluğu tarafından bilinmiyor. Hal böyle olunca da ya çocuklar eğitimden yoksun kalıyor ya da bunun için fazladan harcama yapıyor" dedi.

04 Nisan 2017 Salı 01:08
ANNE VE BABALAR MUTLAKA OKUYUN!

Down Sendromunun, gelişme geriliği ve öğrenme güçlüğüne neden olan kromozom anomalilerinden en sık görüleni olduğunu ve down sendromlu çocuklarda olabildiğince erken dönemde zihinsel gelişimi desteklemek gerektiğini vurgulayan Özel Eğitim Uzmanı Sevim Şen, " Çünkü bebek ve çocukların beyin gelişimini, sosyo ekonomik koşullar (beslenme ve çocuğa sağlanan olanaklar), psikososyal çevre ve okul öncesi eğitim önemli ölçüde etkilemektedir. Çevresel etkenler çocuk gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Çocuğun gelişimi bu etkenler nedeni ile yavaşlayabilmekte ya da hızlanmaktadır. Down Sendromlu çocuklarda olabildiğince erken bir dönemde başlayarak, her çocuğun gelişim ve özelliklerine uygun bir eğitim programı hazırlanmalıdır. Sosyal olmaları, alıcı dillerinin ve görsel algılarının oldukça gelişmeye açık olması, özellikle yaşamın ilk aylarında büyüme alanlarında diğer çocuklara göre çok az gerilik göstermeleri gibi özellikleri bu çocukların eğitiminde faydalanılacak noktalardan birkaçıdır. Eğitim programları hazırlanırken, uygulanan gelişim tarama testlerinden alınan sonuçlara göre çocuğun hangi alanda eğitime daha çok ihtiyacı varsa o doğrultuda eğitim programı hazırlanır. Ailenin de bu eğitim programı içinde aktif olarak yer alması gerekmektedir. Çocuğun eğitime başlama yaşı tüm gelişim alanlarında hızlanması için çok önemli fakat ülkemizde maalesef erken eğitimin ve okul öncesi eğitimin önemi yeterince anlaşılamamıştır." şeklinde konuştu.

TEKİN: 1 YAŞINDAN ÖNCE EĞİTİM ŞART...
Down Sendromlu bebeklerin bir yaşını doldurmadan fizyoterapi ve özel eğitim desteği almaya başlamasının şart olduğunu kaydeden Ayça Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu ve Konuşma Terapisti Yasemin Tekin ise, " Down Sendromlu çocukların ailelerinin bir kısmı erken özel eğitim ya da okul öncesi eğitim hizmetlerin öneminden haberdar değiller. Bazı aileler de maddi yetersizliklerinden dolayı bu hizmetlerden yeterince yararlanamamaktalar. Oysa devlet özel gereksinimli bu tür çcuklar için ciddi bir destek vermektedir. Her çocuk için haftada iki ayda sekiz saat ücretsiz devlet desteği sözkonusudur. Fizyoterapi çalışmaları ile beden ve çevre farkındalığı artan bebekler tüm gelişim alanlarında öğrenmeye açık hale gelir. Böylece özel eğitim desteğinden faydalanmaya hazır olan bebeklerin bilişsel becerileri ve alıcı dil becerilerinin gelişimi hızlanır ve dil konuşma terapisine başlamaya hazır olur. Dil ve konuşma becerileri, Down Sendromlu çocukların en zorlandıkları ve en geride kalan gelişim alanıdır. Bu yüzden bebeklerin olabildiğince erken dönemde fizyoterapi, özel eğitim desteği ve dil konuşma terapisi almaya başlamaları çok önemli. Ailelerin özellikle devletin sağladığı imkanları çok iyi öğrenmeleri, çocuklarının eğitimlerini büyük maddi külfetler altında ezilmeksizin sağlamaları gerekir" ifadelerini kullandı.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.04.2017 04:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol