90 BİN KİŞİLİK BURSA 500 KİŞİ BAŞVURDU!

TÜBİTAK: Doktorası olan herkesi 1 sene yurt dışına gönderiyoruz. Kabul oranı yüzde 60. Türkiye'de bu bursu alabilecek yaklaşık 90 bin kişi var. Başvuran ise 500 kişi.

22 Nisan 2013 Pazartesi 17:04
90 BİN KİŞİLİK BURSA 500 KİŞİ BAŞVURDU!

 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye’deki bütün öğretim üyelerini yurt dışına gönderebilecek bütçeye sahip olduklarını belirterek, "Doktorası olan herkesi bir sene yurt dışına gönderiyoruz. Kabul oranı yüzde 60. Türkiye’de bu bursu alabilecek yaklaşık 90 bin kişi var. Başvuran ise 500 kişi. Bunu hiçbir şekilde anlamıyorum" dedi. Altunbaşak, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda, TÜBİTAK’ın destekleriyle ilgili akademisyenlere bilgi verdi.

'PARA DA VERİLİYOR'
Yaklaşık 5 yıldır makale teşvik sistemini uyguladıklarını hatırlatan Altunbaşak, akademisyenlerin makale yazdıkları zaman aldıkları ücretleri içeren sistemi, 3 hafta önce yenilediklerini kaydetti. Her bir derginin, her bir makalenin karşılığında ücret olduğunu ifade eden Altunbaşak, artık A, B, C grubu diye ayrımların yapılmayacağını vurgulayarak, "Kaliteye çok daha önem veren bir sistem var. Her bir derginin kendi puanı var. Buna bağlı olarak da para veriyoruz" diye konuştu.
MAKALE BAŞI 5 BİN LİRA
Her alanda dergilerin puanlarına göre sıralanacağını dile getiren Altunbaşak, akademisyenlere seslenerek, "Kendi alanınızda kaliteli bir yayın yaparsanız makale başına 5 bin lira alırsınız" dedi. Altunbaşak, sıralamanın en altındaki dergide yayımlanan makale için de 800 lira verdiklerini açıkladı. TÜBİTAK’ın çalışma sistemiyle desteklediği alanlara ilişkin de açıklamalarda bulunan Altunbaşak, akademisyenlerden şirket kurmalarını istediklerini anlattı. Öğretim üyelerinin 36 kriterden puan toplayabildiğini ve buna göre performans ödülü aldığını aktaran Altunbaşak, iyi çalışan birinin TÜBİTAK’tan 5-10 bin lira arası ödül alabileceğini vurguladı.
2,5 MİLYON LİRA PROJE LİMİTİ VAR
Hedef Odaklı Ar-Ge sistemlerine de değinen Altunbaşak, "Kendi uçağımızı, trenimizi, arabamızı yapmak istiyoruz. Bu kapsamda bu alanlarda çağrılar açıyoruz" ifadelerini kullandı. Çağrı açtıkları alanlar için 2,5 milyon lira proje limiti koyduklarını dile getiren Altunbaşak, üniversitelere ister başka bir üniversiteyle, ister kendi içinde farklı bölümlerle, isterse de sanayiyle işbirliği yaparak proje almalarını önerdi. Altınbaşak, mali güçlerinin verilen limitin çok daha üstünde olduğunu bu nedenle üst limitin artırılabileceğini söyledi. Üniversitelerde teknoloji transfer ofisleri kurulmasını istediklerini açıklayan Altunbaşak, bu ofislerin proje destek ve geliştirme hizmeti vermek üzere planlandığını ifade etti. TÜBİTAK’ın ofisleri desteklediğine vurgu yapan Altunbaşak, "Türkiye’de hazır olan her üniversite teknoloji transfer ofislerine sahip olmalı" dedi.
'YURT DIŞI BURS BAŞVURU AZLIĞINI ANLAMIYORUM'
Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, yurt içi ve yurt dışı burslarla, etkinlik destekleriyle 20 bin kişiye burs verdiklerini belirterek, "Doktorası olan herkesi bir sene yurt dışına gönderiyoruz. Kabul oranı yüzde 60. Türkiye’de bu bursu alabilecek yaklaşık 90 bin kişi var. Başvuran ise 500 kişi. Bunu hiçbir şekilde anlamıyorum" diye konuştu. Başvurması halinde Türkiye’deki bütün öğretim üyelerini yurt dışına gönderebilecekleri oranda bütçeleri bulunduğuna dikkati çeken Altınbaşak, bu desteklerin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Altunbaşak, ayrıca akademisyenlere Bireysel Girişimcilik Aşamaları Destek Programı’yla Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi hakkında da bilgiler verdi.

AA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol