'ZARRAB EKONOMİYİ ÇÖKERTEBİLİR'

The Economist dergisi, İran'a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delindiği iddiasını taşıyan Zarrab davasının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve özellikle de Türkiye'ye büyük sıkıntı yaratacağını yazdı.

09 Aralık 2017 Cumartesi 00:10

İngiliz The Economist dergisi, Zarrab olayının Recep Tayyip Erdoğan için sıkıntı yaratabileceğini ancak asıl risk altında olanın Türk ekonomisi ile bankaları olduğunu öne sürüyor.

Derginin son sayısında "Altın komplosu"; internet sayfasında ise "New York'taki dava Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdırıyor" başlığıyla çarpıcı bir makale kaleme alındı. Makalede Zarrab'ın itiraflarının ön plana çıktığı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a ciddi rüşvetler verdiğini söylediği vurgulanarak, " Davada Halkbank ve Erdoğan'ın adı da geçiyor. Türkiye'de birçok kişi Erdoğan'ın bu davanın arkasında FETÖ'cülerin olduğu yönündeki görüşünü paylaşıyor. Ancak soruşturmanın usulsüzlüklerle ilgili ortaya çıkardığı kanıtları göz ardı etme konusunda cumhurbaşkanları kadar istekli olanların sayısı ise çok daha az. ABD'de bir mahkeme salonunda ortaya çıkan dalavereler, Erdoğan için sıkıntı yaratma riski taşıyor" dedi.

İşte dergide yer verilen önemli pasajlar:

"Cumhurbaşkanı şu ana kadar itibarının uğrayabileceği zararı, medyayı susturarak sınırlı tutmayı başardı. Zarrab'ın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 60 milyon dolardan fazla rüşvet verdiğini itiraf etmesinden ve Erdoğan'ın iki bankaya daha bu sisteme dahil olma talimatı verdiğini söylemesinden bir gün sonra ülkenin büyük gazetelerinin çoğunda ve devlete ait haber ajansında bu haber sansürlendi. Bir gün önce de, ana muhalefet partisinin lideri, Erdoğan'ın ailesini milyonlarca doları offshore hesaplara yatırmakla suçladığı sırada devletin haber kanalı bu konuşmanın canlı yayınını yarıda kesti. Esas risk altında olan ise Türk ekonomisi ve bankaları. Nomura Bank'tan ekonomist İnan Demir, mahkemede sanıkların suçlu bulunması halinde Halkbank'ın yaptırımların delinmesinde oynadığı iddia edilen rolden dolayı çok ciddi bir para cezasına çarptırılmasının muhtemel olduğunu söylüyor. Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir cezadan bahsediyor olabiliriz. Bu rakam bankanın piyasa değerinin neredeyse iki katına denk geliyor. Halkbank, yasa dışı herhangi bir işlem yapmadığını söylüyor.”

Dergi ayrıca olası bir kararda Türkiye'nin buna uymak dışında başka bir seçeneğe sahip olmadığının da altını çizdi aksi halde son bir yıl içerisinde dolar karşısında yüzde 10'dan fazla değer kaybeden lirada sert düşüşlerin görülebileceğine işaret etti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol