Yunanistan Seçimlerinden Çıkan 5 Sonuç!

Yunanistan'dan yapılan erken genel seçimde ülkenin köklü partilerinden Yeni Demokrasi (ND) zaferini ilan etti.

08 Temmuz 2019 Pazartesi 22:47

Harvard mezunu 51 yaşındaki ND lideri Kiryakos Miçotakis, ilk mesajında işsizlikle mücadele edeceği ve ekonomik krizin devam ettiği ülkesinin sesini Avrupa'da daha güçlü duyuracağı sözünü verdi.

Yenilgiyi kabul eden SYRIZA lideri Aleksis Çipras, yoluna ana muhalefet partisi olarak devam edeceklerini söyledi.

Resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 3'lük seçim barajına takılırken, diğer milliyetçi popülist parti Yunan Çözümü meclise giriyor.

İşte seçim gecesinden çıkan 5 sonuç:

Miçotakis ilk mesajında işsizlikle mücadele ve vergi indirimi sözü verdi
Parti genel merkezinde seçim sonuçlarını değerlendiren Miçotakis, özellikle gençlere yeni fırsatlar vereceğini ve işsizlikle mücadele edeceğini söyledi.

Büyüme rakamlarını artıracağını belirten yeni lider, ilk iş olarak vergileri düşüreceğini, yatırımları artıracağını, maaşları yükselteceğini, sağlık ve eğitim alanında iyileştirme yapacağını kaydetti.

Miçotakis ayrıca Yunanistan'ın sesini Avrupa sahnesinde daha güçlü duyuracağını ifade etti.

Ekonomik krizin ağır olduğu dönemde rekor seviyelere çıkan işsizlik oranı günümüzde yüzde 18 civarında bulunuyor.

ND'nin 300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosunda 155 ile 167 arası vekil çıkarması bekleniyor.


Yeni Demokrasi geri döndü
Yunanistan’ın en köklü partilerinden olan Yeni Demokrasi, 1974’te Konstantinos Karamanlis liderliğinde kuruldu ve aynı yıl yönetime geldi.

Parti, 1974-1981 ve 2004-2009 yılları arasında tek başına, 1989-1993 ve 2012-2015 yılları arasında koalisyon hükümeti olarak iktidar oldu.

ND, 2015’teki erken seçimlerde yüzde 27.81 oy alarak 76 milletvekili çıkarmıştı.

'Nazi' eleştirisi yapılan Altın Şafak meclis dışında kalıyor
2012 yılında meclise girmeyi başaran ve geçtiğimiz dönemde ülkenin üçüncü büyük partisi konumuna yükselen aşırı sağcı Altın Şafak resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 3'lük seçim barajına takılıyor.

Göçmen karşıtlığı başta olmak üzere milliyetçi seçmenden oy almayı başaran partide son dönemde Nikos Mihaloliakos’un liderliğine eleştiriler arttı.

Mihaloliakos'un "Nazi bayrağı önünde Nazi selamı verdiğini gösteren" fotoğraflar paylaşılmıştı.

Yunan Çözümü lideri Kiriakos Velopoulos
"Hazreti İsa tarafından yazılmış mektup" satan lider Meclis'te
Kesinleşmeyen sonuçlara göre diğer sağ parti Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) ise 3,77 oy oranıyla meclise giriyor. Ortodoks Kilise’nin bir kesiminin desteğini alan parti lideri Kiriakos Velopoulos tele pazarlama yoluyla "Hazreti İsa tarafından yazılmış mektup" satmasıyla biliniyor.

Gazeteci ve yazar Velopoulos, Yunanistan’da kadınların da silah altına alınmasını talep ediyor.

Çipras: Ana muhalefet partisi olarak devam edeceğiz
SYRIZA lideri Aleksis Çipras seçim sonuçlarının duyurulmasının ardından rakibi Miçotakis'i tebrik etti.

Sonuçları değerlendiren Çipras, SYRIZA'nın 'halkın çıkarlarını korumak için' ana muhalefet partisi olarak yoluna devam edeceğini söyledi: "Sorumlu ve aktif bir muhalefet yapacağız. Daha tecrübeli olarak geri dönmek için kendimizi hazırlayacağız."

Hükümeti döneminde elde edilen ekonomi rakamlarını savunan Çipras, Miçotakis'e daha öncekilerinden iyi bir miras bıraktıklarını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Çipras, liderliğini yaptığı SYRIZA'nın 26 Mayıs'ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde büyük kayba uğraması sonucu erken seçim kararı almıştı.

Avrupa Birliği'nin (AB) kurtarma programları gölgesinde 2015'te iktidara gelen Çipras, başta ekonomi politikaları olmak üzere milliyetçi "Bağımsız Helenler" Partisi ANEL ile ittifak kurması ve son olarak 'Makedonya' sorunundaki politikasından dolayı eleştiri oklarının hedefindeydi.

TÜRKİYE'YE NASIL BAKIYOR?

Peki Yunanistan’ın yeni Başbakanı son zamanlarda Türkiye ile gerilen ilişkilere nasıl bakıyor?

Doğu Akdeniz doğal gaz sondaj krizi hakkında AB yaptırımlarını savunuyor
Yeni Demokrasi (ND) Partisi lideri Kiryakos Miçotakis, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada Doğu Akdeniz'de yapılan doğal gaz sondaj çalışmaları ile ilgili kriz hakkında Türkiye'ye Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının uygulanmasını savundu.

Miçotakis açıklamasında, Ankara hükümetinin Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ada ülkesinin Yunanistan ile birlikte AB'yi yaptırım uygulamaya çağırması gerektiğini söyledi.

"Türkiye uluslararası hukuk kurallarına saygı göstermelidir"
Miçotakis, seçim kampanyası sırasında Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Kestanelik bölgesini ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'yi uluslararası hukuk kurallarına saygı göstermeye davet etmişti.

Miçoktakis, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin önemine değinmiş ve "Bu önemli siyasi konjonktürde karşı tarafa bir özgüven mesajı gönderme ve komşularımızla iyi ilişkiler kurma arzumuzu göstermeliyiz. Tabii iyi komşuluk ilişkileri her zaman uluslararası hukuka saygı çerçevesinde olmalıdır." açıklamasında bulunmuştu.

Miçotakis ailesinin Türkiye ile tarihi ilişkisi
Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın darbe dönemi öncesi başbakanı ve aynı zamanda Elefterios Venizelos'un akrabası olan Konstantinos Miçotakis'in oğlu.

1967 darbesi sonrası tutuklanarak ev hapsine konan Konstantinos Miçotakis, 1968 yılında dönemin Türk Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in yardımı ile ailesiyle birlikte Türkiye'ye kaçtı. Bu sırada Kyriakos Miçotakis henüz bir yaşındaydı. Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye'de ve daha sonra Paris'te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan'a geri dönebildi.

Konstantinos Miçotakis daha sonra 1985'ten 1996 yılına kadar ND Partisi'nin genel başkanlığını yaptı ve 1993-1996 yılları arasında iktidarı alarak yeniden ülkenin başbakanı oldu. Baba Miçotakis görevi sırasında Türkiye ile yeni bir diyalog kurulmasını savundu ancak Kıbrıs meselesini çözümün ön şartı olarak koştuğu için bu konuda ilerleme sağlanamadı. (Euronews)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.07.2019 00:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol