YUMURTALIKLARINA ZARAR VERİYORMUŞ!

Suudi Arabistan'da kadınların araba sürmesine getirilen yasağa ilginç bir açıklama geldi. Önde gelen bir din adamı yumurtalıklara zarar gelmemesi için yasak konduğunu ileri sürdü. İşte detaylar..

30 Eylül 2013 Pazartesi 10:31
YUMURTALIKLARINA ZARAR VERİYORMUŞ!

 Suudi Arabistan'da önde gelen muhafakar bir din adamı, ülkede kadınların araba sürmesine getirilen yasağın yumurtalıklara zarar riski nedeniyle olduğunu söyledi. 

26 Ekim'de ülke çapında yasağı protesto etmek için kadınların direksiyon başına geçmesi için çağrı yapan kampanyalardan sonra ülke alarma geçti. Geçen hafta internette hızla yayılan kampanya önde gelen kadın eylemciler tarafından büyük destek gördü. Pazar günü ise kampanyanın web sayfasına ülkeden giriş engellendi.

Alimler Konseyi'nin 21 üyesinden biri olan  Şeyh Salih El Lohaydan hükümete tavsiyede bulunmak için fetva verebiliyor ve muhafazakarlar arasında da büyük bir desteğe sahip. El Lohaydan sabq.org adlı web sitesine verdiği röportajda sürüş yasağını kaldırmayı amaçlayan kadınalrın "kalpleri, duguları ve arzularından önce nedenlerini" koymaları gerektiğini söyledi. 

Konsey, Suudi politikalarını oluşturmamasına rağmen, ki kararı sonunda Kral Abdullah veriyor, meşruiyetini bu dini elitten alan El Suud ailesinin hareketlerini yavaşlatabiliyor. 

Ancak Lohaydan'ın yasaklamaya yönelik bu kuvvetli desteğinin konseyin diğer üyeleri tarafından paylaşılıp paylaşılmadığı açık değil. Ama onun yorumları muhafazakar Suudiler tarafından nasıl muhalefetle karşılaşacağı açısından önemli. 

Lohaydan Sabq'a yaptığı açıklamada "Eğer bir kadın zorunluluk dışında otomobil sürerse, fonsiyonel ve fizyolojik tıbbi çalışmalara göre olumsuz psikolojik etki yapabilir. Otomotik olarak yumurtalıklara etki yapabilir ve pelvisi yukaru doğru itebilir" dedi. Şeyhe göre sürekli araba süren kadınların çocuklarında değişik düzeylerde klinik sorunlar yaşanıyor.

Şeyhin web sitesinde tıbbi bir geçmişi olup olmadığı yer almıyor. Ancak Wikileaks belgelerinde 2009'da bir ABD'li diplomatın Lohaydan için "reformları engelleyen görüşü" ve "krallık hakkında utanışacak sözler söylemesinden" bahsediliyor. (G.PORT)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.09.2013 10:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol