YOLSUZLUKTA UTANÇ VERİCİ SONUÇ!

ULUSLARARASI Şeffaflık Örgütü'nün 2014 listesinde, geçen yıla göre en sert düşüşü yaşayan ülke Türkiye oldu.

03 Aralık 2014 Çarşamba 13:03
YOLSUZLUKTA UTANÇ VERİCİ SONUÇ!

 Endekste 50 puandan 45 puana düşen Türkiye, bu yılki raporda 175 ülke arasında, Umman ve Makedonya ile birlikte 64'üncü sırayı paylaştı.

Merkezi Berlin’de bulunan, yolsuzlukla mücadele etmek amacıyla kurulan ve dünyanın pek çok ülkesinde örgütlü olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International-IT) tarafından 2014 Dünya Yolsuzluk Algısı Endeksi açıklandı. IT’nin raporunda Türkiye 175, ülkede yapılan araştırmalar sonucunda 64’üncü sırada yer aldı. Spiegel dergisinde yer alan haberde, geçtiğimiz yıl 53. sırada olan Türkiye’nin 11 sıra bir birden yolsuzlukta yükselmesi dikkati çekti. Türkiye’deki yolsuzluğun artışının siyasal durumla bağlı olduğu raporda yer aldı. Organizasyon, hükümet karşıtı gösterilerin, fikir özgürlüğü kısıtlamaları, gazetecilerin baskı görüp, tutuklanmaları gibi olayların bu olumsuz gelişmeyi etkilediğini bildirildi.

YOLSUZLUK SİYASAL YAPI İLE BAĞLANTILI

Siyasal olarak sağlam temeli olmayan ülkelerde yolsuzluğun artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, "Bu tür ülkelerde basın özgürlüğü kısıtlamaları en yüksek oranda olurken, şeffaf para akışı ve finansal güçlü kontrol ve karar mekanizmasının en alt düzeyde olduğu saptanmıştır" denildi.

EN TEMİZ ÜLKE DANİMARKA

Rapora göre, en az yolsuzluğun görüldüğü ülke Danimarka oldu. Organizasyon, bu ülkedeki firma kontrol mekanizmasının AB, ABD ve G20 ülkeleri tarafından da örnek alınmasını istedi. En az yolsuzluğun görüldüğü ülkeler sıralamasının ilk onunda Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre, Singapur, Hollanda, Lüksemburg, Kanada ve Avustralya yer aldı. Almanya ise 12. sıradaki yerini korudu.

EN ÇOK YOLSUZLUK SOMALİ'DE

Yolsuzluğun en üst düzeyde olduğu ülke yine Somali oldu. Onu Kuzey Kore, Sudan, Afganistan, Güney Sudan ve Irak izledi. 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporunda Ukrayna Avrupa’da en çok yolsuzluğun saptandığı ülke olurken, AB içerisinde ise İtalya, Bulgaristan ve Romanya yolsuzluğun en çok görüldüğü ülkeler oldu. Raporda özellikle son günlerde yolsuzlukla mücadele veren ve başarılı olamayan Çin şeffaflık listesinde 100. sıraya kadar gerilerken, Brezilya 69. sıraya düştü.

BANKALAR PARA AKLIYOR

IT sözcüsü Robin Hodess, uluslararası bankaları, yolsuzluklar konusunda haksız elde edilen milyonları bulan kara parayı aklamakla suçlarken, "Her banka skandalının altında bir kara para aklama olayı çıkıyor. Bu genelde vergi cenneti küçük ada devletleri üzerinden oluyor" dedi. Hodess, kara para ve rüşvet paralarının Frankfurt, Londra ve New York gibi uluslararası borsalara akıtıldığına dikkati çekti.
Ahmet İNCEL / MÜNİH

DHA





Son Güncelleme: 03.12.2014 13:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol