YAHUDİ VE MÜSLÜMAN İŞBİRLİĞİ!

Aralarında resmi diplomatik ilişki bulunmayan iki ülkenin, bu konuda 5 gizli görüşme yaptığı belirtildi.

07 Haziran 2015 Pazar 16:20
YAHUDİ VE MÜSLÜMAN İŞBİRLİĞİ!

 Suudi Arabistan ve İsrail'in dış politikasına yön veren isimlerden ikisi, perşembe akşamı ABD'nin başkenti Washington'da bir araya geldi. Müzakerelerin ana konusu, her iki devletin de 'tehdit' olarak tanımladığı İran'dı. Görüşme ABD'deki Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği bir etkinlik çerçevesinde gerçekleşti. Kritik müzakereler İsrail'in Dışişleri Direktörü olması beklenen Dore Gold ve Suudi Arabistan'ın hükümet danışmanı Enver Aşki arasında geçti. Aşki, yaptığı açıklamalarda İran'ın saldırgan ve düşmanca tavırlarından söz etti. Gold da İran'ın Ortadoğu'yu ve Arap Dünyası'nı tehdit eden hareketlerini ve bu ülkenin nükleer güce kavuşmasının sakıncalarını vurguladı. Yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama'nın desteklediği müzakerelere rağmen İran'ın nükleer programına güvenmediklerini belirten açıklamalarda bulundu. Gold ve Aşki, ülkelerinin İran tehdidine karşı birlikte tavır alabileceği mesajını verdi.







5 Gizli Görüşme

Her ne kadar Suudi Arabistan resmi olarak İsrail'i tanımasa da, iki ülkenin son 17 ayda, İran tehdidine karşı 5 gizli görüşme yaptığı iddia edildi. Suudi Arabistanlı ve İsrailli üst düzey isimler, İran ile P5+1 (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) ülkelerinin yakınlaşmasından rahatsız duyduklarını defalarca açıklamıştı. ABD'yle yakın müttefik olduklarını, karşılıklı olarak her fırsatta dile getiren ülkenin sert tepkilerine rağmen, Başkan Obama yönetimi, İran'la müzakerelere tam destek vermeye devam ediyor. 

Nükleer Silah Programı Devam Ediyor

ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Pentagon'un bir raporunda yer alan bilgilere göre, uluslararası uzlaşıya rağmen İran'ın nükleer programı tehlike arz etmeye devam ediyor. Raporda "İran, kimi alanlardaki ilerlemelerini durdurup, anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirse de, nükleer silah yapımında da kullanılabilecek teknolojiler üretmeye devam ediyor" ifadeleri yer aldı. Rapora dair haberlerin ardından açıklama yapan Güvenlik Politikaları Merkezi'nden Clare Lopez 'İran'ın faaliyetlerini savunmaya yönelik olduğunu' belirtti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.06.2015 16:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol