YAĞCI SWOBODA BU KEZ REST ÇEKTİ!

Başbakan'ın "Bu Erdoğan değişmez" demesini tehdit olarak tanımlayan Hannes Swoboda rest çekti ve...

13 Haziran 2013 Perşembe 12:17
YAĞCI SWOBODA BU KEZ REST ÇEKTİ!

 Avrupa Parlamentosu'nda (AP) dün düzenlenen "Türkiye'de Durum" başlıklı oturumda Taksim Gezi Parkı protestoları ve sonrasında yaşanan gelişmeler tartışıldı. Oturumun açılışında söz alan Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Başbakan Erdoğan'ın önceki günkü AKP Grup Toplantısı'nda "Bu Erdoğan değişmez" demesini "Bu bir tehdittir" sözleriyle yorumladı. Swoboda, eğer Türkiye'nin Avrupa değerlerinden uzaklaşmasını istemiyorsa Başbakan Erdoğan'ın mutlaka değişmesi gerektiğini de vurguladı.

 
Açılışını Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton'ın yaptığı oturumda AP'deki siyasi gruplar, Gezi parkı protestoları ve Taksim'e önceki gün yapılan polis müdahalesiyle ilgili görüşlerini paylaştı.
 
"Derin devleti kullanıyor"
"Türkiye'de Durum" başlıklı oturumda konuşan AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, "Sayın Erdoğan, Türkiye'yi AB değerlerinden uzaklaştırmak istemiyorsa değişmeli" dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti: "Başbakan'ın derin devlet yapılarıyla mücadelesinin takdir edilmesi gerekiyor. Ama gösterilerde hem üniformalı polisleri hem de sivil polisleri görüyoruz. Demek derin devlet burada ve derin devleti kendi kullanıyor. Bu kadar çok gazeteci hapisteyse, bunun demokrasiyle bir ilgisi yoktur. Erdoğan, Arap dünyası için rol-model olmak istiyorsa, değişmek zorundadır. Bu hâliyle, Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok."
 
"Gazeteciler hapishanesi"
Swoboda'nın ardından söz alan Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu'ndan Guy Verhofstadt ise "Gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi Türkiye. Bu çoğunluğun tiranlığıdır" dedi. Verhofstadt şöyle devam etti: "Bu konuda Rusya'da Putin'i, Macaristan'da Urban'ı gördük. Şimdi de Türkiye'de Erdoğan'ı görüyoruz. Ben seçilmiş bir hükümete karşı değilim. Ama demokrasinin giderek kötüleştiğini söylüyorum. Biz grup olarak Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Ama AB'nin prensiplerine sırtını dönen bir Türkiye'yi değil."
 
AP'de bağırdı: Tayyip istifa
Avrupa Birleşik Sol - Kuzey Yeşil Sol Konfederal Grubu'ndan Paul Murphy ise Gazi Mahallesi'nde düzenlenen protestolara değindi ve Türkiye genelindeki göstericilere seslenerek, "Devam edin" mesajı verdi. Başbakan Erdoğan'ın istifaya zorlanması gerektiğini savunan Paul Murphy, İngilizce yaptığı konuşmasında Türkçe olarak "Tayyip istifa" ifadelerini kullandı.
 
Bugün oylama günü
AP'de bugün Türkiye'deki gelişmeler hakkındaki karar tasarısı oylayacak. Taslak metinde Türkiye'ye çok sert eleştiriler getirilmesi bekleniyor. Önceki gün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde Gezi Parkı olayları hakkında açıklama yapmak isteyen 50 avukatın gözaltına alınmasının da AP'nin Türkiye hakkındaki taslak metnindeki dilin daha da sertleşmesine neden olacağı vurgulandı.
 
“Taksim’de herkes dayanışma içinde”
Gezi Parkı protestolarının AP gündemine alınmasını teklif eden Yeşiller Grubu, AP Genel Kurulu’ndaki Türkiye’ye ilişkin oturumdan önce, pazartesi akşamı “İstanbul İsyanı” başlıklı halka açık bir konferans düzenledi. Konferansa Türkiye’den konuşmacı olarak Korhan Gümüş (Taksim Platformu), Rojda Tekin (Antikapitalist Müslümanlar) ve Sevil Turan (Yeşiller-Sol Gelecek Partisi) davet edildi. Aktör ve tiyatro sanatçısı Memet Ali Alabora ise video konferans aracılığıyla katıldı. Yaşananlar sayesinde “Herkese kamusal bir alan oluştuğunu” savunan Korhan Gümüş, “Devlet artık bunu nasıl yöneteceğini bilemiyor. Erdoğan da bilemiyor. AKP içinde de bölünme yaşanıyor”dedi. Rojda Tekin, “Bundan önce sokakta birbirlerine tahammül edemeyen fraksiyonlar şimdi dayanışma içinde. Bu kadar baskıya karşılık olarak bir patlama yaşanacaktı ve bu patlama yaşandı” ifadelerini kullandı. Sevil Turan ise Türk hükümetini insanlara “nefes aldırmamakla” suçladı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.06.2013 12:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol