TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ!

İsrail parlamentosundan bir komite bakın bugün neyi ele alacak?

26 Aralık 2011 Pazartesi 13:47
TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ!

 Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail parlamentosunun gündemine ilk kez sekiz ay önce gelen teklifin görüşülmesi bugüne kadar ertelenmişti. Aşırı sağcı İsrail Evimiz partisinden Alex Miller başkanlığındaki Knesset Eğitim ve Kültür Komitesi, tasarıyı kamuya açık bir oturumda değerlendirecek.

Oturuma Meclis Başkanı Reuven Rivlin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon da katılacak. 
Knesset’te daha önce de birçok kez “Ermeni soykırımı” teklifleri gündeme alınmıştı. Ancak o dönemde Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi tarafından değerlendirilen teklifler her seferinde reddedilmişti.
Rivlin, Ordu Radyosu’na bu sabah yaptığı açıklamada, Knesset’in yıllardır böyle konuları görüştüğünü belirterek, bu gelişmenin ABD ya da Fransa’da yaşanan herhangi bir gelişmeye yanıt olmadığını söyledi.
Rivlin, “İsrail parlamentosu olarak, Yahudiler olarak, soykırımı unutmamak bizim sorumluluğumuzdur” dedi.
Tasarının destekçilerinden Meretz Partisi milletvekili Zahava Gal-On, “Yıllardır, İsrail hükümeti soykırımı stratejik ve ekonomik nedenlerle, Türkiye’yle olan ilişkiler dolayısıyla reddediyor. Bugün iki ülke arasındaki ilişkileri düşünürsek, Dışişleri Bakanlığı’nın durumdan faydalanma ihtimalini göz ardı edemiyorum” dedi.
Gal-On, ahlaki sorumluluklarının bu tür hesapların ötesinde olduğunu belirterek, “Umuyorum Knesset komitesi, meclisimizde bu konuda yapılacak ilk açık oylamada, soykırımın tanınması için karar alacak. Eğitim komitesi, okul müfredatlarından çıkarılan bu konunun değerlendirilmesi için doğru yer” diye konuştu.
Ancak söz konusu teklif İsrail’in Türkiye’yi kışkırtmaya çalıştığı eleştirilerine de neden oluyor.
Jerusalem Post'a konuşan Kadima Partisi’nden Otniel Schneller ise görüşmenin sorumsuzluk olduğunu belirterek, böyle bir tasarının Türkiye’yle ilişkileri daha da gereceğini savundu.
Schneller, “Türkiye’yle ilişkilerimizi düzeltmek ve Müslüman Ortadoğu’yla bütünleşmemizi sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Türkiye’yle yeni bir cephe açmak büyük bir sorumsuzluk” dedi.
Komisyon başkanı Miller ise Türkiye’yle ilişkilerin yapılacak oturumla hiçbir bağlantısı olmadığını belirterek, “Oturumun tarihi çok önceden belirlenmişti, ancak meclis başkanımızın takvimine göre değişiklik yapmak zorunda kaldık. Bu oturumla İsrail Evimiz partisi arasında bir ilişki yoktur. Bu eğitimle ilgili bir konu” dedi.
Miller, milletvekillerinden popülist, tahrike yönelik açıklamalardan kaçınmalarını istedi.

Hürriyet





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol