TÜRKİYE, SURİYE'YE MÜDAHALE EDER Mİ?

İngiliz The Economist dergisi, yine Türkiye analizi yaptı ve Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edebileceğini, bunun gerekçesinin de şu olduğunu yazdı.

27 Ocak 2012 Cuma 16:58
TÜRKİYE, SURİYE'YE MÜDAHALE EDER Mİ?

 İngiliz The Economist dergisi, Türkiye’nin aktif dış politikanın getirdiği sorunlarla mücadele ettiğini belirterek, problemin sadece Suriye’deki şiddet olaylarıyla sınırlı olmadığını; Avrupa Birliği üyeliğinden Fransa’nın soykırım inkar yasasına kadar birçok farklı meseleyle uğraştığını yazdı. Dergi ayrıca, Suriye’de muhtemel bir katliam sonrası Türkiye’nin müdahale edip etmeyeceği konusunda politikasının net olmadığını öne sürdü.

“Komşularla problemler” başlıklı haberde, Brüksel’e giderken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanındaki gazetecilere, “Libya’daki isyanlarla ilgili gördüğü bir rüya sonucu kan ter içinde uyandım. Ancak kriz gerçekte Suriye’deydi ve tekrar uyku tutmadı.” sözlerini söylediği hatırlatılarak, son yıllarda benimsenen aktif dış politikanın kendi problemlerini oluşturduğuna ve bu sorunların Ankara yönetiminin başını oldukça ağrıttığına dikkat çekildi.
“Komşularla sıfır sorun” dış politika mimarının başını ağrıtan tek konunun Suriye’de akan kan olmadığı öne sürülen yazıda, Fransa Senatosu tarafından geçtiğimiz günlerde kabul edilen Ermeni soykırım inkar yasasının da Türkiye’yi dışarıda zora sokan diğer önemli bir gelişme olduğu belirtildi. Ayrıca, 2005 yılında başlayan AB müzakerelerinin, Fransa lideri Sarkozy’nin de büyük etkisiyle hâlâ sonuçlanmadığı hatırlatıldı.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin, İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapacak kadar Esed yönetimi ile arasının çok iyi hale geldiğini; Birleşmiş Milletler’in İran’a yönelik yaptırımlarına destek vermeyip İran’ın yanında yer aldığı hatırlatılan haberde, şimdi ise Davutoğlu’nun İran’ın Esed’in yanına alarak oluşturmak istediği Şii nüfuzuna karşılık, Mısır ve Suriyeli Müslüman Kardeşler’le işbirliği yaparak “Sunni bloku” oluşturmaya çalıştığı iddia edildi.
Suriye’ye askeri müdahale konusunda başkanlık seçimleri yaklaşırken ABD’nin yeni dış politika maceralarına girme noktasında istekli olmadığını; NATO’nun da Libya’daki gibi bir müdahalesinin olası görünmediğini iddia eden dergi “Peki Suriye’de bir katliam olursa ne olacak? Türk askeri sınırı geçecek mi? İran buna nasıl tepki verir? Davutoğlu'nun bu sorular karşısında cevapları henüz hazır değil. Ama kesin olan bir şey var. O da Davutoğlu'nun çok daha uykusuz geceler geçireceği." ifadelerine yer verdi.

CİHAN





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol