Türban Resmen Yasaklanıyor!

Belçika'nın Flaman bölgesinde olası hükümette yer alacak partiler, okullarda öğretmen ve öğrenciler için dini sembolleri içeren giysilerin yasaklanması konusunda anlaştı.

19 Ağustos 2019 Pazartesi 00:53

Belçika'da 26 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin ardından Yeni Flaman İttifakı Partisi (N - VA), Hıristiyan Demokrat Parti CD -V) ve Flaman Liberal Demokrat Partisi (Open VLD), yeni hükümette uzlaştı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, eski Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon öncülüğünde yürütülen koalisyon görüşmelerinde, üzerinde ilk uzlaşılan konulardan biri, okullarda türban yasağı oldu.Koalisyon protokolünde, öğretmen ve öğrenciler için dini tarafsızlık getirilecek" ifadesine yer verildi.

Mutabakat uyarınca, yeni hükümet tarafından okullarda türban, kipa gibi dini simgelerin kullanımı resmen yasaklanacak.

Türkiye'de türban meselesi

Türkiye'de türban adeta siyasal İslam'ın tetikleyicisi oldu. Dinci partilerin sırf siyasi ikbal uğruna adeta dinin temeliymiş gibi lanse edip ısrarla kaşıdıkları türban konusu özellikle 1990'lı yıllarda ülkede ciddi gerilimlere sebep oldu. AKP döneminin gözde ailesi Kavakçı'larla da o yıllarda tanıştı Türkiye. Kimine göre siyasal bir simge, kimine göre de dini bir zorunluluk olan başörtüsü yasağı, Türkiye'nin onlarca yıl tartıştığı sorunlardan biriydi. 28 Şubat döneminde askerin müdahalesiyle iktidardan uzaklaştırılan Refah Partisi, Anayasa Mahkemesi tarafından "irticai faaliyetlerin odağı olmak" suçlamasıyla kapatılınca, yola Fazilet Partisi olarak devam etti. 1999'daki Seçimde ilk başörtülü milletvekili Fazilet Partisi'nden çıktı. Ancak Merve Kavakçı'nın TBMM'ye girişi yeni bir başörtüsü krizini doğurdu. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, Kavakçı'nın Meclis'e başörtülü gelerek devlete meydan okuduğunu söyledi ve engel olunmasını istedi. Kavakçı yemin edemedi. ABD vatandaşlığını Türk makamlarına bildirmediği gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldı.

Yasağın kalkışı
 

2002 yılındaki seçimlerde AK Parti'nin iktidara gelmesiyle, başörtüsü yasağında ani bir değişim olmadı. Başörtüsü, hâlâ hassas bir tartışmaydı. Uygulamada bazı yumuşamalar olsa da, yasal düzenleme yapılmadı. Yüksek mahkemelerin verdiği kararlar da, yasağın kaldırılmasına engel oldu. 2007'de YÖK başkanlığındaki değişimle, üniversitelere başörtülü öğrencilerin girmesinin önü açıldı. YÖK başkanının rektörlüklere gönderdiği talimatla yasak uygulamada kalktı. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol