TRUMP VAZGEÇTİ!..

ABD Başkanı Donald Trump’ın şimdilik ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımama kararı aldığı belirtildi.

01 Haziran 2017 Perşembe 18:09
TRUMP VAZGEÇTİ!..

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Trump'ın  ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşımama kararı aldığını açıkladı. İsmi açıklanmayan yetkili, Trump'ın 'şimdilik' böyle bir karar verdiğini ifade etti.

'İPTAL DEĞİL ERTELEME'

Donald Trump büyükelçiliğin Tel Aviv'de kalması için bir feragatname imzaladı. ABD’li yetkili ancak bu durumun iptal anlamına gelmediğini sadece bir erteleme olduğunu belirtti.

Adı açıklanmayan yetkili, "Bu, taşınma olacak mı olmayacak mı sorusu değil, ne zaman olacak sorusu. Başkan sadece zamanlamanın şu an doğru olmadığını düşünüyor" dedi. ABdD yönetimi İsrail ile Filistin arasında barış şansının en yüksek seviyeye çıktığı bir dönem yaşandığını düşünüyor.

Resmi açıklamanınsa bugün yapılması bekleniyor.

TRUMP'IN SEÇİM VAADİYDİ

ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşımak seçim kampanyaları sırasında Donald Trump'ın verdiği vaadlerden biriydi.

Barack Obama yönetiminin çekimser kalmasıyla 2016'nın son günlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) Filistin oylamasında tarihi bir karar çıkmış ve İsrail'den işgal ettiği toprakları 'derhal ve tamamen' terk etmesi istenmişti. Söz konusu karar İsrail'de depreme yol açmış, Tel Aviv yönetimi Obama'ya ateş püskürmüştü.

O günlerde başkanlık koltuğuna oturmasına birkaç hafta kalan Trump, İsrail'den yeni dönemi beklemesini istemişti.

Trump 20 Ocak'ta başkan olur olmaz, İsrail işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında sayısı 11 bini aşan yeni yerleşim inşaatlarını devreye soktu.

ABD lideri, Mayıs ayının son günlerinde İsrail'i ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında Donald Trump Filistin'de Devlet başkanı Mahmud Abbas ile de görüşmüştü.  ABD Başkanı, bu dönemde barış için sıra dışı bir fırsat olduğunu söylemişti.

Filistin ve İsrail barış görüşmeleri, yaklaşık 20 yıldır bir sonuca ulaşabilmiş değil. İsrail, halihazırda uluslararası hukuku yok sayarak kilometrelercekare Filistin toprağını elinde tutuyor.





Son Güncelleme: 01.06.2017 18:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol