SUUDİLER'DEN ABD'YE GÖZDAĞI...

ABD ile Suudi Arabistan arasına kara kedi girdi. Suudiler, Washington'un politikasından rahatsız olduğunun sinyalini askeri gövde gösterisinde verdi.

06 Mayıs 2014 Salı 13:36
SUUDİLER'DEN ABD'YE GÖZDAĞI...

Obama'nın İran'ın nükleer programını diyalogla çözme çabasına öfkelenen Suudi Arabistan, Washington'un bu politikasından rahatsız olduğunun sinyalini, askeri gövde gösterisinde verdi. Suudi Arabistan askeri törende, Çin yapımı füzeleri sergileyerek ABD'ye gözdağı verdi.

Suudi Arabistan, "Abdullah'ın Kılıcı" ismini verdiği en büyük askeri tatbikatı, ülkenin kuzeydoğusundaki Hafar El Batan'da yaptı. Tatbikatın son günü olan 29 Nisan büyük bir gövde gösterisine dönüştü.

Suudi Arabistan askeri gücünü göstermek amacıyla, silahlı kuvvetlerin envanterinde bulunan füze, tank, top, savaş uçaklarıyla büyük bir askeri geçit töreni düzenledi.

Suudi yetkililer, askeri geçit töreninde Washington'a da bir mesaj verdi. Suudi Arabistan, Çin'den 1987'de gizli bir anlaşmayla elde ettiği orta menzilli DF-3 füzelerini ilk kez sergiledi.



Obama yönetiminin İran politikasından rahatsız olan Suudi Arabistan'ın, Çin yapımı füzeleri sergileyerek Washington'u uyardığı iddia edildi. Suudi Arabistan, ABD'den en fazla silah satın olan ülke olarak öne çıkıyor.

Ancak son dönemde Suudi Arabistanlı savunma yetkililerinin, Pakistan aracılığıyla savunma sanayi alanında Çin'le ciddi temaslarda bulunduğu belirtiliyor.

Savunma uzmanları, Körfez bölgesinde olası bir kriz durumunda, Pakistan'ın Suudi Arabistan'a DF-3 füzeleri başlıkları sağlayacağı yönünde gizli bir anlaşmaya varıldığını ileri sürüyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Salman bin Abdülaziz el Suud'un geçtiğimiz Şubat ayında İslamabad'a yaptığı ziyaret de ABD'yi rahatsız etti. ABD'li yetkililer, Suudi Arabistan'ın Pakistan aracılığıyla, Çin yapımı savaş uçakları JF-17'leri satın almak için Pekin'le masaya oturduğunu iddia ediyor.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı yardımcısı Prens Salman bin Sultan'ın da Pakistan'ın ağır sanayi bölgesi Taxila'yı ziyaret ettiği, Riyad'ın Çin-Pakistan yapımı "El Halid" tanklarına talip olduğu belirtildi.

Düşünce kuruluşu "Washinton Institute"un Ortadoğu uzmanı Simon Henderson, Suudi Arabistan'ın Çin yapımı DF-3 füzeleriyle gövde gösterisi yapmasının ABD ve İran'a bir mesaj niteliği taşıdığını iddia etti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.05.2014 13:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol