SURİYE'Yİ TÜRKİYE KURTARABİLİR!

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye'deki halkın korunması için özellikle Türkiye'yle işbirliğinin önemli olduğuna işaret etti.

24 Kasım 2011 Perşembe 15:18
SURİYE'Yİ TÜRKİYE KURTARABİLİR!

Suriye'deki muhalefetle işbirliğinin daha sıkı hale getirilmesi gerektiğini belirten Westerwelle, AB yaptırımlarının ve BM kararlarının yanı sıra Suriye'deki demokratik güçlerin bir araya getirilerek güçlü bir muhalefetin oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi.


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın meşruiyetini kaybettiğini savunan Westerwelle, Fransa'nın, Suriye'de bir insani yardım koridorunun açılması ve böyle bir koridorun uçuş yasağıyla korunması şeklindeki önerisine ise sıcak bakmadığını ifade etti.

Westerwelle, askeri seçeneklerin Suriye'nin çevresindeki ülkeler tarafından reddedildiğine de dikkati çekti.

Suriye'de "insani yadım koridoru" kurulması önerisinde bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, bunun için rejimle anlaşmanın ve uluslararası görevlendirme gibi bazı koşulları yerine getirmenin gerekli olduğunu söyledi. 

FRANSA YARDIM KORİDORU ÖNERDİ 
Juppe, muhalif Suriye Ulusal Konseyi (SUK) lideri Burhan Galyun'la dün yaptığı görüşmenin ardından bugün France Inter radyosuna konuştu.

Libya'da Kızılhaç'ın tıbbi malzeme ulaştırmak için yaptığı gibi bir koridorun Suriye'de de uygulanabileceğini belirten Juppe, "Bunun için iki muhtemel koşul değerlendirilebilir, birincisi uluslararası camia, BM, Arap Birliği rejimden insani yardım koridorları için onay alabilir ve bu daha önce yapıldı. Eğer bu olmazsa başka çözümler bulunabilir. İnsani yardım konvoylarının askeri olarak korunması mümkün, ama şimdilik bu durumda değiliz. Bu koruma daha önce Libya'da uluslararası gözlemcilerle yapıldı" dedi.

ARAP BİRLİĞİ SURİYE İÇİN TOPLANDI 
Arap Birliği dışişleri bakanları Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye için toplandı. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım başkanlığında toplanan dışişleri bakanları, Suriye'yle ilgili ekonomik ve siyasi yaptırım konularıyla birliğin Suriye'ye göndereceği gözlemci heyetinin durumunu ele aldı.

SURİYE'DEN ARAP HEYETİNE İZİN 
Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısında açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye'nin, bölgedeki durumu yerinde değerlendirmek üzere Suriye'ye Arap gözlem heyeti gönderilmesine ilişkin protokolü kabul ettiğini söyledi. Zebari, protokolün Suriye Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mikdad tarafından imzalanacağını belirtti.

RASTAN'DA SIĞINAKLAR BOMBALANDI 
Suriye tankları ise, ülkenin orta kesimlerindeki Rastan kenti yakınında ordudan ayrılan askerlerin sığınaklarını

bombaladı. Aktivistler, 50 dolayında tank ve zırhlı araçtan, Humus'un 20 kilometre uzağındaki Rastan'ın dış kesimlerinde bulunan bir çiftlik arazisine makineli silahlar ve uçaksavar silahlarıyla ateş açıldığını belirtti.

Rastan kenti geçen ayın sonlarında Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı birliklerle ordudan ayrılan yönetim muhalifleri arasındaki ilk büyük çatışmalara sahne olmuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol