'SEVİNÇ GÜNÜMÜZDÜ ACI GÜNÜMÜZ OLDU'

Son tutuklama ülkede tansiyonu yeniden tırmandırdı.

25 Aralık 2011 Pazar 17:06
'SEVİNÇ GÜNÜMÜZDÜ ACI GÜNÜMÜZ OLDU'

 Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye kentine bağlı Kala Çolan bölgesinde, kendi ifadesiyle Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin misafiri olarak kalan el Haşimi, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kendisine yönelik suçlamaların ABD güçlerinin çekilmesinden sonra gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine el Haşimi, "Zamanlama çok ilginç. Irak’ta siyasi boşluk var. Bunun, Başbakan Nuri El Maliki’nin Irak’ı tek kişi ve tek parti olarak yönetmek istemesinden kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.
Ülkede durumu düzeltmek istediklerini, niyetlerinin Iraklıların yaşam standardını yükseltmek olduğunu belirten el Haşimi, şöyle konuştu: "Ama belli ki Başbakan Nuri el Maliki bütün muhalefeti silmek istiyor. 
Bunun için de Irakiye listesinden Tarık el Haşimi’den başladı ve son açıklamasında da diğer siyasi şahsiyetleri tehdit etti. Sıranın yakında diğer siyasilere geleceğini düşünüyorum. İleride sıra Kürt liderlerine de gelecek, çünkü Maliki Irak’ı tek başına yönetmek istiyor. Maliki, karşı tarafın düşüncesini bile almak istemiyor ve kesinlikle hiçbir şekilde muhalif partiler ve siyasetçiler istemiyor. Bu da bence ana sorunlardan biri." Irak’ın üçe bölüneceğine yönelik iddialarla ilgili el Haşimi, bu suçlamaları yapanların, ülkede mezhep çatışmasını alevlendirmek istediğini savundu.

Ülkenin çok kötü bir yöne sürüklenmek istendiğini de ifade eden Haşimi, bunun sorumlusunun Başbakan el Maliki olduğunu öne sürdü.
Sekiz yıldır siyaset yaptığını ve tanındığını, Irak genelinde desteklendiğini ve sevildiğini, kendisini destekleyen halkın bu suçlamalar karşısında suskun kalmayacağını vurgulayan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "kirli oyun" olarak nitelendirdiği suçlamaların amacının, kendisini kötülemek ve yıpratmak olduğunu söyledi.
Yıllardır mücadele ettiğini, bu uğurda kardeşlerini şehit verdiğini belirten el Haşimi, her hareketinin, hatta kapalı kapılar ardında yaptıkları toplantıların bile ABD ve diğer istihbarat servisleri tarafından takip edildiğine dikkati çekti.
"Haşimi’nin gizli ve pis işleri yoktur, gizli siyasi işlerimiz yoktur" diyen el Haşimi, anayasaya aykırı hiçbir şey yapmadığını, suçlamaların hem kendisini hem de Irak halkını şoke ettiğini kaydetti.
Yargının Irak’ın kuzeyinde daha bağımsız ve iyi işlediğini savunan el Haşimi, yargı sürecinin buraya taşınması gerektiğini, aksi takdirde ülkenin kaosa sürükleneceğini, bundan endişe ettiğini söyledi.
"Son günlerde Irak’ta tekrar terör ve patlamalar gündeme geldi. Sizce ülke yeniden mezhep çatışmasına mı sürükleniyor" sorusuna el Haşimi, kendisine yönelik suçlamaları yöneltenlerin ülkedeki mezhep çatışmalarını alevlendirmek istediğini yineleyerek, bunların ülkenin ne kadar hassas bir dönemden geçtiğini bildiğini belirtti.
ABD çekildikten sonra ülkeye barışın gelmesi ve modern bir hukuk devleti kurulması gerektiğini anlatan el Haşimi, bu suçlamalar ve yaşananların, Iraklıların sevincinin kursağında bıraktığını ifade etti.
Suçlamaların sadece kendisine yönelik değil, kendisine oy veren halka da yapıldığını söyleyen el Haşimi, "ABD çekildikten sonra temiz bir sayfa açmamız gerekiyordu, ama maalesef bunun tam tersini gördük. Sayın Nuri El Maliki’nin bu sevinç gününü acı gününe çevirmesi çok acı verici bir durum" dedi.
Tarık el Haşimi, suçsuz olduğunu ve bunun yakında ortaya çıkacağını, korumalarının ve yakınlarının televizyonda yayımlanan ifadelerinin işkenceyle ve zorla alındığını savunarak, "Değil bir Irak vatandaşını öldürmek, hayvanı bile incitmedim" diye konuştu.
TÜRKİYE'YE MESAJ...
Türkiye’ye de mesajı olduğunu belirten el Haşimi, "Türkiye Cumhuriyeti komşumuzdur ve Irak’a 2003 işgalinden beri elinden gelen yardımı yapmıştır.
Türkiye’nin gözlerinin açık olması gerekiyor, çünkü bazı komşu ülkeler Irak’ın içişlerine karışıyor ve bu sorunları yaratıyor. Bugün Irak’ta yaşananlar bütün bölgeyi tehdit ediyor. Türkiye’nin, Irak’ta güvenliğin sağlanması için çalışması ve modern, mezhep sorunu olmayan, dışa açık, geleceği parlak, özgür ve hiçbir komşu ülkenin etkisi altında kalmayan bir Irak’ın inşa edilmesi için eskiden olduğu gibi bugün de yardım etmesini istiyorum" dedi.

AA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol