'PKK'YA MAAŞ VERİYORLAR...'

Gündem yaratacak iddiayı eski Irak Başbakan Yardımcısı Rafi İsavi dillendirdi.

17 Kasım 2016 Perşembe 01:29
'PKK'YA MAAŞ VERİYORLAR...'

Eski Irak Başbakan Yardımcısı, Sunni Arap siyasetçi Rafi İsavi’ye göre Bağdat yönetimi Sincar’daki PKK’lılara maaş veriyor. İsavi, Musul’u kurtarmak için yerel Sünni güçlerin desteklenmesini istedi.

"Bağdat PKK’lılara maaş veriyor"
Eski Irak Başbakan Yardımcısı ve eski Maliye Bakanı Rafi El İsavi, Bağdat yönetiminin Sincar bölgesinde bulunan PKK'lılara maaş ödediğini söyledi. İsavi’ye göre Irak hükümeti bu eylemiyle yalnızca uluslararası hukuku değil, anayasayı da çiğniyor.
 
Erbil merkezli haber kanalı Rudaw’a konuşan İsavi, Türkiye’nin yardımına ihtiyacı olmadığını söyleyen Bağdat yönetiminin, terör örgütü olarak tanımladığı Sincar’daki PKK ve YPG güçlerini desteklemekle tutarsız bir tavır içine girdiğini ifade etti.
 
İsavi, Irak hükümetinin anayasayı çiğnediğini savundu:
 "Irak Anayasası'na göre Irak sınırları içinde hiç bir terör örgütünün faaliyet göstermesine izin verilemez. İran için sıkıntı olan Halkın Mücahitleri örgütünün kamplarını bu anayasal madde hükmüne dayanarak kapattık. Durum böyleyken PKK ve YPG gibi terör örgütleri neden destekleniyor? Bağdat yönetimi Türkiye’nin bölgeye müdahale etmesini istemiyor, karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki sürdürmek istiyorsa, bölgedeki PKK varlığına da son vermeli."
 

İsavi, Bağdat yönetiminin Sünni Arap aşiretlere güvenmemekle suçluyor:
 "El Kaide 2006 ve 2007’de kim savaş açtı? Sünni Arap aşiretler onlara karşı ayaklanınca El Kaide bitti. Sünni aşiretler Nuri Maliki döneminde beş kez, sonra da Haydar İbadi ile toplandılar. Devlet tarafından silahlandırılmak ve güvenlik güçlerine dahil edilmek istediler. Ama hükümet onlara güvenmediği için buna bir türlü yanaşmadı. Sonra ne oldu ? IŞİD, şu anda sahip olduğu silahları tümünü kaçan Irak ordusundan aldı. Eski Musul Valisi Esil Nüceyfi komutasındaki Ninova Muhafızları ve onlara destek olacak Sünni Aşiret güçlerinin desteklenmesi Musul’da IŞİD’a karşı başarıya ulaşılmasını sağlar.”
 
Aralık 2010’de Nuri Maliki kabinesinde Maliye Baıkanı olarak yer alan Rafi İsavi, Iraklı Sünnilerin barışçıl gösterilerine destek vermişti. Aslen Felluceli olan İsavi, memleketindeki gösterilerde konuşmalar yapmıştı. İsavi, Maliki hükümetinin Sünni göstericilerin taleplerini gözardı ettiğini gerekçe göstererek Mart 2012’de bakanlıktan istifa etti. Maliki döneminde, teröre destek olduğu gerekçesi ile hakkında tutuklama kararı çıkartılan İsavi, halen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkenti Erbil’de ikamet ediyor. 
 Kaynak: Rudaw

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.11.2016 13:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol