PAZAR GÜNÜ KURBANLARI ANACAK...

KATOLİK Hristiyanların ruhani lideri Papa Francesco, sözde Ermeni soykırımı için bakın hangi tabiri kullandı?

09 Nisan 2015 Perşembe 16:51
PAZAR GÜNÜ KURBANLARI ANACAK...

Tüm dünyada olduğu gibi İtalya’da da 1915 Olayları’nın 100. yılı nedeniyle yapılan etkinlikler ve raflarda yerini alan kitapların sayısı her geçen gün artıyor. 

Son olarak, Il Messaggero gazetesinin Vatikan (Kutsal Makam) muhabiri Franca Giansoldati, “La marcia senza ritorno. Il genocidio Armeno (Dönüşü olmayan yürüyüş. Ermeni Soykırımı” adlı bir eser kaleme aldı.

Papa Francesco, önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek olan kitapta yer alması için yazara bir mektup gönderdi.

Giansoldati’nin giriş bölümünde atıfta bulunduğu, 3 Mart tarihli mektubunda Papa’nın, “Ermeni halkını vuran büyük trajedinin (immane tragedia) 100. yılı nedeniyle hazırladığınız son yayımınızdan dolayı size teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandığını belirtti. 

Papa ayrıca, “Barışa ve adalete giden yolda belleklerimizi yoklamak bakımından değerli olan bu araştırma ve belgeler konusunda verdiğiniz emeğin, tarihsel bir soruşturma çalışması olması yönünden yeterli takdiri görmesini diliyorum” diye devam etti. 

Öte yandan yazar Giansoldati, yine giriş bölümünde, bir önceki papalar gibi Francesco’nun da, Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerinden dolayı, 1915 olayları konusunu ele almak konusunda güçlük içinde olduğunu kaydetti. 

PAPA, PAZAR GÜNÜ 1915 OLAYLARI’NIN KURBANLARINI ANACAK

Bu arada Papa Francesco, 12 Nisan Pazar günü Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası’nda yöneteceği bir ayinle, 1915 kurbanlarını anacak. 

Söz konusu ayine, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I’in de katılması bekleniyor. 

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinden Fatih Çekirge ve Vatan gazetesinden Murat Çelik, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın beyanlarına dayanarak, Papa’nın, Ermenistan’ın 24 Nisan’da Erivan’da özel bir ayin düzenlemesi davetini reddettiğini ve bunun da Türkiye’nin başarılı diplomatik girişimleri sonucunda olduğunu yazmıştı. 

Papa’yı Erivan’a gitmeye ikna edemeyen Ermeni diasporasının ısrarları üzerine, Vatikan 12 Nisan formülünü bulmuştu. 

Türkiye’nin şimdi de Papa’nın, 12 Nisan’daki ayinde “soykırım” tabirini kullanmaması için yoğun temaslar halinde olduğu belirtiliyor. 

PAPA “YÜZYILIN İLK SOYKIRIMI ERMENİLERE YAPILDI” DEMİŞTİ

Papa Francesco, Buenos Aires Başpiskoposu olduğu dönemde yazdığı kitapta, Türklerin Ermenilere karşı soykırım gerçekleştirdiğini’ belirtmişti.

Papa, yine Buenos Aires’te sözde soykırımın kurbanlarının anıldığı bir törende, ‘soykırımın, Osmanlı Türklerinin Ermenilere ve insanlığa karşı işlediği en ağır suç olduğunu’ söylemişti.

Papalık makamına seçilmesinin ardından; 2013 yılında ise bazı Ermeni din adamları ve 1915 kurbanlarının yakınlarını Vatikan’da kabul eden Papa burada ise, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere karşı yapıldığını dile getirmişti. 


Esma ÇAKIR/ROMA

DHA





Son Güncelleme: 09.04.2015 16:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol