OLAYLAR DİNMEK BİLMİYOR

Afganistan'ın Kandahar ve Celelabad kentlerinde yüzlerce kişi, Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen ay bir Kuran yakılmasını protesto için yine sokaklara döküldü.

03 Nisan 2011 Pazar 13:23
OLAYLAR DİNMEK BİLMİYOR

Cuma gününden beri devam eden protestolarda aralarında yedi Birleşmiş Milletler çalışanının da bulunduğu toplam 24 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, Kuran yakma eylemini 'hoşgörüsüzlük ve bağnazlık' olarak niteledi.

Taliban'ın kalesi olarak bilinen Kandahar'da eylemciler, Birleşmiş Milletler binasına yürüdü. Vilayetin başka bölgelerinde de benzer eylemler düzenlendiği haber veriliyor.

Celalabad'da ise protestocular, bir anayolu üç saat süreyle trafiğe kapadılar.

Associated Press ajansına göre, göstericiler Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesine yönelik sloganlar attı ve Obama'nın maketini yaktı.

'Suçlu Afganlar değil, Kuran yakanlar'

Birleşmiş Milletler'in Afganistan temsilcisi Staffan de Mistura, Cuma günü Mezar-ı Şerif'te, Kuran protestoları sırasında örgüt binasına düzenlenen saldırıdan Kuran yakan Amerikalı vaizi sorumlu tuttu.

BM temsilcisi, "Herhangi bir Afgan'ı suçlamamalıyız. Bu haberin kaynağını; Kuran yakan kişiyi suçlamalıyız. İfade özgürlüğü, başka kültür, din ve geleneklere saldırmak değildir" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler, Mezar-ı Şerif'teki temsilciliğinde görev yapan 11 personelini, yakılan binanın yerine yenisi yapılıncaya kadar Kabil'e kaydıracak.

ABD Başkanaı Barack Obama Cumartesi akşamı yayımladığı mesajda, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Obama, "Kuran dahil, bir kutsal metne saygısızlık edilmesi çok büyük bir hoşgörüsüzlük ve bağnazlıktır. Ama buna tepki olarak masum insanları öldürmek de insan haysiyeti ve ahlakıyla bağdaşmaz" dedi.

Vaiz: Sorumlu hissetmiyoruz

20 Mart'ta Florida'daki Gainesville kasabasında Wayne Sapp adlı bir vaiz küçük bir kilisede yapılan temsili duruşmada, Kuran'ın insanlığa karşı suç işlediğine hükmetti.

Vaiz, Kuran'ı daha sonra gazyağına batırarak tutuşturdu.

Kuran yakma 'törenine' katılanlar arasında geçen yıl 11 Eylül'de benzer bir eylem planlayan ancak tepkiler ardından bundan vazgeçen vaiz Terry Jones da vardı.

50 kişilik cemaati olan bir kilisenin lideri olan Jones, Afganistan'da Birleşmiş Milletler binasına düzenlenen ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyla ilgili olarak kendilerini sorumlu hissetmediklerini söyledi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol