MÜZAKERELERE BİRLİKTE BAŞLAMIŞTIK

AB üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005'te biz il birlikte başladı. Aradan geçen sürede tüm fasıllarda müzakereleri tamamladı. Şimdi AB üyesi oldu.

09 Aralık 2011 Cuma 22:34
MÜZAKERELERE BİRLİKTE BAŞLAMIŞTIK

 Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005'te Türkiye ile aynı zamanda başlayan ve aradan geçen sürede tüm fasıllarda müzakereleri tamamlayan Hırvatistan, AB'ye katılım anlaşmasını imzaladı.

 

Yapılan konuşmaların ardından Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, katılım anlaşmasını AB devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte imzaladı.

 

İmzanın ardından Hırvatistan'ın, 1 Temmuz 2013 tarihinde 28'inci AB üyesi olması öngörülüyor. Hırvatistan'ın, bu sürede AB Komisyonu'nun gözetimi altında reformlarını sürdürmesi isteniyor.

 

İmza töreninde bir konuşma yapan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB'nin, ekonomik sıkıntılar yaşamasına rağmen Balkan devletlerine yönelik verdiği söze sadık kaldığını ifade etti.

 

Rompuy, "Hırvatistan'ın bu başarısı, bölgedeki herkese sıkı çalışma, sebat, siyasi cesaret ve kararlılıkla AB üyeliğinin ulaşılabilir olduğunu gösterdi. Hırvatistan, tüm Batı Balkanlar'ın geleceğinin AB'de olduğunu gösteren bir öncüdür'' ifadelerini kullandı.

 

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Hırvatistan'ın sıkı koşulları karşılayarak, 1 Temmuz 2013'te üye olmayı hakettiğini kaydetti.

 

Barroso, Hırvatistan'ın komşularına çok açık bir sinyal gönderdiklerini belirterek, sıkı çalışmanın sonuç verdiğini ve "ortakların" AB yolunda ilerlemeye devam ettiklerinde entegrasyondan daha fazla faydalanacaklarını söyledi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol