MUSUL'U KAYBEDİYORUZ!

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), İskenderun Limanı'ndan Musul'ın Geyara Termik Santrali'ne mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförünü rehin aldı.

10 Haziran 2014 Salı 14:44
MUSUL'U KAYBEDİYORUZ!

 Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) milisleri, Musul havalimanı ile kentin bazı bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. IŞİD'in eline geçen yerler arasında kentin güneyindeki Tayaran Mahallesi, Ninova operasyon binası da var.

 
HÜKÜMET YETKİLİLERİ KAÇIYOR
 
Güvenlik kaynakları, kontrolü IŞİD'in eline geçen bölgede yaşayan hükümet görevlilerinin uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen aileleriyle kaçmaya başladığını ifade etti. Çok sayıda kişi Kürdistan Özerk Bölgesi'ne sığındı. 
 
 
28 TÜRK ŞOFÖRE REHİN ALINDI
 
Doğan Haber Ajansı, İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara Termik Santrali'ne mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförünün IŞİD tarafından rehin alındığını duyurdu. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. Irak'ta bulunan ve arkadaşları rehin alınan Hüsnü Akbaş ise, dün gece konvoy halinde giden 28 TIR şoförü ile sabah konuştuğunu ve şoförlerin rehin alındıklarını söyledikten sonra bir daha kendileriyle temasın kesildiğini söyledi. İskenderun Limanı'ndan Irak'ın Musul kentine bağlı Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot taşıyan 28 Türk şoförü, dün gece Mahmur üzerinden konvoy halinde ilçeye hareket etti. Sabah saatlerinde arkadaşlarını arayan şoförler IŞİD militanları tarafından tankerlerine el konulduğunu ve santralin ele geçirildiğini ve kendilerinin de rehin alındıklarını söyledi. Şoförlerin arkadaşı olan ve kendisi Mahmur'da kalan Hüsnü Akbaş, uzun süredir İskenderun'dan Musul'a tankerlerle mazot taşıdıklarını belirterek, "Dün akşam 28 arkadaşımız tankerleri ile konvoy halinde Mahmur üzerinden Geyara'daki termik santrale mazot götürmek için hareket etti. Sabah saatlerinde görüştüğümüz bir arkadaşımız IŞİD militanlarının termik santrali ele geçirdiğini ve tankerlerine el koyarak kendilerini de rehin aldıklarını söyledi ve telefon kapandı. Sonra bütün aramalarımıza rağmen kendilerine ulaşamadık" dedi.HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, rehin alınma nedeniyle bazı şoförlerin kendisini de arayarak durumdan haberdar ettiğini ve kendisinin de Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu söyledi.
 
IŞİD TAMAMINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR
 
Irak ordu birlikleriyle IŞİD milisleri arasında çatışmalar devam ediyor. IŞİD, kentin tamamının kontrolünü ele geçirmek için saldırıyor. 
Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçen bölgesinde yayın yapan Sema ve Ninova el Gad televizyon kanallarının yayını da durdu.
 
'Kentin büyük bölümü milislerin elinde'
 
Irak parlamentosu başkanı Usame Nuceyfi'nin kardeşi olan Musul Valisi Esil Nuceyfi, kentin büyük bölümünün silahlıların elinde olduğunu söyledi.
Al Jazeera yayınına telefonla bağlanan Nuceyfi, kendisinin Musul’un kırsalında bir bölgede olduğunu söyledi ama kesin yeri hakkında bilgi vermedi.
 
Esil Nuceyfi Irak ordu birliklerinin silahlılar karşısında çöktüğünü, güvenlik güçlerinin kenti kendilerinden önce terk ettiğini söyleyerek, bu durumda bazı şüphelerinin bulunduğunu dile getirdi.
 
Nuceyfi, ‘Ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor’ dedi.
 
Musul Valisi gelecekte ne olabileceğine dair de şunları söyledi:
 
"Hakikaten net bir fikrim yok. Olaylar daha yeni. Etrafımızdaki insanlarla istişare edip bir değerlendirme yapmamız gerekecek. Gece sayın İçişleri Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Özel Kalem Müdürü beni aradılar ve Kürdistan Özerk Bölgesi’nden yardım talep etmemi istediler. Ama öyle anlaşılıyor ki vakit artık geç ve Özerk yönetim de Musul’a müdahale için zaten Maliki’nin kendisinden izin alması gerekiyor."
 
Nuceyfi, Al Jazeera’nin yönelttiği, Kürt Özerk Yönetimi’nin Musul’da yaşanan krizle ilgili ne yapabileceğine ilişkin soruyu da şöyle cevapladı:
 
"Kürdistan da tehdit altında. Çünkü, IŞİD artık Kürdistan Bölgesi sınırına gelmiş bulunuyor. Aralarında hiçbir engel yok şu an. Doğal olarak büyük ölçüde etkilenecektir. Bana göre sadece Kürt Özerk Bölgesi değil uluslararası bir müdahale gereklidir. Musul büyük bir kent. Eğer IŞİD’in elinde kalmaya devam ederse bölgenin haritalarının değişmesine sebep olur."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.06.2014 18:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol