MISIR'DA İŞLER YİNE KARIŞIYOR...

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminde henüz kesin sonuçlar elde edilemezken ülkeyi yöneten Yüksek Askeri Konsey anayasaya yeni maddeler ekleyerek orduya büyük yetkiler tanıdı. Bunun üzerine

18 Haziran 2012 Pazartesi 14:49
MISIR'DA İŞLER YİNE KARIŞIYOR...

 Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra ülkede iktidar mücadelesi hız kesmedi. Yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey'in yönetimi altında parlamento seçimlerine giden Mısır bir türlü istikrara kavuşmadı. Seçimlerde parlamentoda büyük başarı kazanan Müslüman Kardeşler Askeri Konsey'in aldığı son kararları "darbe" olarak nitelerken yeniden Tahriri Meydanı'na çıkıp protesto gösterisi yapacaklarını belirttiler.

Müslüman Kardeşler'in yarın Tahrir Meydanı'nda Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'i feshetme kararına karşı Mısır halkına çağrı yaparak tepkisini göstermek üzere büyük bir protesto gösterisi düzenleyeceği öğrenildi. Gösteri vekillikleri iptal edilen parlamenterlerin Meclis oturumuna katılmalarının engellenmemesi için Yüksek Askeri Konsey’e baskı yapmak amacıyla düzenlenecek. Milletvekillerinin engellenmeleri durumunda Meclis Başkanı ile birlikte Tahrir Meydanı'na yürüyerek göstericilere katılacakları belirtildi.
MURSİ ZAFERİNİ İLAN ETTİ
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi zaferini yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Rakibi Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik’in seçim kampanyası merkezinden yapılan açıklamada ise Mursi’nin zaferini erken ilan ettiği ve resmi sonuçların henüz kesinleşmediği belirtildi.
Kayıtlı 51 milyon seçmenden katılımın yüzde 47 olduğu Cumhurbaşkanlığı seçiminde gayri resmi sonuçlara göre, sayımı tamamlanan geçerli oyların yüzde 51.8'ini (12 milyon 713 bin oy) Müslüman Kardeşler'in ‘Hürriyet ve Adalet Partisi’nden adayı Mursi, yüzde 48.2'sini (11 milyon 834 bin oy) Şefik aldı.
SEÇİM İPTAL EDİLMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi perşembe günü aldığı bir kararla parlamento seçimlerinin anayasaya aykırı olduğunu ilan etmiş, konsey de ilerleyen günlerde kararı onadığını açıklamıştı. Darbe yapıldığı iddia ve tartışmaları arasında Mısır halkı hafta sonunda cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitmişti. 
ORDUYA GENİŞ YETKİ
Saha Anayada Mahkemesi'nin kararının şoku geçmeden bu sefer Askeri Konsey'in kararı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci gününde ülkenin yönetimini elinde bulunduran ‘Yüksek Askeri Konsey’ yayınladığı bir genelge ile Anayasa’ya bazı maddeler ekleneceğini duyurdu.
Orduya geniş iktidar yetkisi verecek bu maddelerde seçilecek Cumhurbaşkanı’nın Ordu’ya karışamayacağı, herhangi bir müdahalede bulunamayacağı gibi, savaş kararı alamayacağı, ordunun bütçesine karışamayacağı, askeri atamaları da yapamayacağı, askerlerin emeklilik işlerine karışmayacağı ve askeri personelin işine son veremeyeceği belirtildi. İlave edilecek bir başka maddede ise orduda ‘Başkomutanlık’ yetkisinin yeni bir Anayasa yapılıncaya kadar Yüksek Askeri Konsey Başkanı'nda kalacağı ve yeni Cumhurbaşkanı’na verilmeyeceği açıklandı. Genelgede Mısır yeni anayasasını yazacak isimlerin de ordu tarafından saptanacağı ve yazımı bittikten üç ay içinde referanduma gideceği vurgulanıyor.
GENÇLER İKİ TARAFA DA GÜVENMİYOR
Gözlemciler, geçen yılki ayaklanmaya katılan birçok kişinin, iki cumhurbaşkanı adayını da desteklemediğini belirterek boykot ve boş oy verme çağrılarının yapıldığına dikkat çekiyor. Önceki oylama sırasında, özellikle genç seçmenlerin yokluğunun dikkat çekiliyor. Kahire'nin İmbaba semtinde esnaflık yapan Nebil Abdülfetah adlı bir Mısırlı seçmen Associated Press ajansına "Devrimi bizden çaldılar" dedi.
Şefik'e oy vereceğini belirten Abdülfetah, "Çünkü istersek ondan kolayca kurtulabiliriz. Ama iktidara gelirlerse Müslüman Kardeşler'den kurtulamayız" diye devam etti.
Müslüman Kardeşler'in seçimden önce kurduğu, Mırsi liderliğindeki Özgürlük ve Adalet Partisi, seçimlerde 235 milletvekilliği kazanmıştı.
Bu milletvekillerinin 100 kadarının bağımsızların yerine seçildiği belirtiliyor. Aşırı muhafazakâr Selefi Nur Partisi de bağımsızlar için ayrılan sandalyelerde benzer oranda bir başarı elde etmişti.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda sosyal adaleti sağlayacağını söyleyen Muhammed Mırsi, yüzde 24,8; Ahmed Şefik de, yüzde 23,7 oranında oy almıştı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol