KRİZ BÜYÜYOR...

Suudi Arabistan’ın İran’la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından bir haber de Bahreyn’den geldi.

05 Ocak 2016 Salı 00:45
KRİZ BÜYÜYOR...

 Devlet haber ajansı, İran’da bulunan Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluğunun basılmasının ardından Bahreyn’in bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.  Bahreyn, İranlı diplomatlara 48 saat içerisinde ülkeyi terk etme çağrısında bulundu.

Öte yandan Suudi Arabistan İran'a yönelik yeni kararlar aldı. Suudi Arabistan'ın İran'a uçak seferlerini iki yönlü durdurduğu bildirildi. İran'da görevli Suudi Arabistanlı diplomatlar da ülkesine döndü. Arap Birliği olağanüstü toplanma kararı alırken, BM'den taraflara itidal çağrısı geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr'in Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, alınan kararlar şöyle:

- Suudi Arabistan vatandaşlarının İran’ı seyahat etmesi yasaklandı. İranlı hacıların Suudi Arabistan ziyaretlerine yasak yok.

- Suudi Arabistan ile İran arasındaki uçuşlar yasaklandı.

- İran'la tüm ticari ilişkiler kesildi.

DİPLOMATLAR ÜLKELERİNE DÖNDÜ

İran'da görevli Suudi Arabistanlı diplomatların ülkesine döndüğü bildirildi.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Kurumu'nun sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, İran'da görevli diplomatik heyetin ülkeye döndüğü belirtildi.

El-İhbariyye kanalının sitesinde de gelenlerin İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından ülkeye dönen ilk grup olduğu bilgisi paylaşıldı.

UÇAK SEFERLERİ İKİ YÖNLÜ DURDURULDU

Suudi Arabistan'ın İran'a uçak seferlerini iki yönlü durdurduğu bildirildi.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumunca sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yapılan açıklamada, "İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğinin ilan edilmesinin ardından Sivil Havacılık Genel Kurumu, İran'a yapılacak tüm seferlerin iki yönlü durdurulmasına karar verdi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, daha önce rezervasyon yapmış yolcuların mağdur olmaması için yolcularla koordinasyon içinde gerekli adımların atılacağı belirtildi.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği, Suudi Arabistan'ın talebi üzerine İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların kınanması için pazar günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı düzenleneceğini duyurdu.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Sekreterlik, Suudi Arabistan heyetinden, İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların ve İran'ın, Arap ülkelerinin içişlerine müdahalesinin kınanması için pazar günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı yapılması yönünde bir talep aldı" ifadelerini kullandı.

Hilli, talebin değerlendirilerek diğer ülkelerin de onayıyla pazar günü Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezde toplanılmasına karar verildiğini belirtti.

MISIR'DAN SUUDİ ARABİSTAN'A DESTEK

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kahire'nin, Körfez ülkelerinin güvenliğine dokunacak herhangi bir dış müdahaleye karşı Suudi Arabistan'ın yanında olmak için koordinasyon içinde olduğu vurgulandı.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanları ile telefonda görüşerek, taraflara itidal çağrısı yaptığı bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ban, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile dün yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'daki idamlara ilişkin görüşlerini tekrarladı. Görüşmede, Tahran'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınadığını kaydeden Ban, Zarif'ten ülkedeki diplomatik temsilciliklerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Genel Sekreter Ban, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile bugün gerçekleştirdiği görüşmede ise idam cezasına ilişkin görüşlerini belirterek, daha önce üst düzey Suudi yetkililerle yaptığı temaslarda konuyu dile getirmesine rağmen Şii din adamı Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinden duyduğu "hayal kırıklığını" iletti.

Tahran'daki Suudi elçiliğine yapılan saldırının elim bir hadise olduğunu da kaydeden Ban, ancak Suudi Arabistan'ın Tahran ile diplomatik ilişkileri koparmasının da "kaygı verici" olduğunu belirtti.

Ban, Suudi Arabistan'dan Yemen'de ilan edilen ateşkesi sürdürmelerini de istedi.

Genel Sekreter, görüşmelerde iki bakana da iki ülke arasında ve bölgedeki durumu daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınma çağrısı yaparak Suudi Arabistan ve İran arasındaki yapıcı diyaloğun bölgenin yararına olduğunu vurguladı.

MİSTURA BÖLGEYE GİDİYOR

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın iki ülkeyi ziyaret edeceğini söyledi.

Mistura'nın Suudi Arabistan ziyaretine bugün başlayacağını ve Suudi yetkililerle görüşmelerde bulunacağını belirten Dujarric, bu temasların ardından Tahran'a geçecek olan Mistura'nın ziyaretlerde, yaşanan son olayların Viyana sürecinin getirdiği ivmeye olası etkilerini muhataplarıyla değerlendireceğini bildirdi.

Dujarric, Mistura'nın ziyaretlerinin iki ülke arasındaki krizden önce planlandığını, ancak yaşanan hadiselerin ardından bu ziyaretin öneminin daha da arttığını kaydetti.

GERGİNLİK NEDEN TIRMANDI ?

Suudi Arabistan, Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmişti. Bu gelişmenin ardından İran'daki Suudi diplomatik temsilciliklerinin basılması nedeniyle Riyad yönetimi, dün Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.01.2016 13:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol