'Koronavirüs Buzdağının Görünen Kısmı'

“Yarasa kadın” lakaplı Çinli araştırmacı Shi Zhengli, koronavirüsün buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu söyledi. Zhengli’nin çalışma yürüttüğü Vuhan laboratuvarı koronavirüsü yanlışlıkla insanlara bulaştırmakla suçlanmıştı.

27 Mayıs 2020 Çarşamba 12:01

Yarasa kadın” lakaplı Çinli araştırmacı, Kovid-19’a benzer salgın hastalıkları önleme yönünde küresel bir çaba sarf edilmediği takdirde insanların karşılaşabilecekleri konusunda dünya genelinde pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsün buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğunu söyledi.

Yarasalardan geçen virüsler üzerine çalışma yürüten Çinli bilim insanı Shi Zhengli pazartesi CGTN’ye verdiği röportajda, “Eğer insanları bir sonraki bulaşıcı hastalık salgınından korumayı istiyorsak, doğada vahşi hayvanların taşıdığı bilinmeyen virüsler hakkında bilgi edinmek ve erken uyarı vermek için önceden harekete geçmeliyiz” dedi.

New York Post’un haberine göre, uçan memeliler üzerine yaptığı araştırmalar nedeniyle basının “yarasa kadın” diye nitelendirdiği Shi, “Eğer virüsleri araştırmazsak, muhtemelen başka bir salgınla karşılaşacağız” dedi.

Kovid-19 hastalığına neden olan koronavirüs geçen yıl Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmasından bu yana dünya genelinde 345 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Shi’nin yardımcı direktörlüğünü yürüttüğü Vuhan laboratuvarının virüsü yanlışlıkla insanlara bulaştırdığından şüpheleniliyor. Öte yandan Çin de konuya dair şeffaf olmama suçlamalarıyla karşılaşmıştı.

Laboratuvarda virüsün farklı alttürlerini araştırdıklarını söyleyen Shi, laboratuvarın pandemiye dahil olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Bahsi geçen laboratuvarda araştırma ekiplerinden birine liderlik eden Profesör Shi Zhengli 2004 yılından bu yana yarasa koronavirüslerini araştırıyor ve SARS virüsünün kaynağını izlemeye odaklanıyor.

Daha önce Scientific American’a da konuşan Shi, Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün genom dizisinin, laboratuvarın daha önce topladığı ve çalıştığı yarasa koronavirüslerinden hiçbiriyle eşleşmediğini belirtmişti.

Öte yandan AFP, DSÖ’nün Washington’ın virüsün laboratuvardan kaçtığına yönelik “spekülatif” iddiaları destekleyecek kanıt sunmadığını söylediğini aktarmıştı.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.05.2020 13:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol