KATIKSIZ ASRIN BULUŞU OLUR!

Rus bilim adamları depremleri öngörebiliyor.

14 Eylül 2013 Cumartesi 10:25
KATIKSIZ ASRIN BULUŞU OLUR!

 Rus bilim adamları, doğal afetleri öngörme fırsatını sağlayan eşsiz bir araç geliştirdi. Test denemeleri sırasında bu araç sayesinde Japonya’nın Fukuşima eyaletindeki depremi 12 saat öncesinde tespit etmeyi başarmışlardı.

Doğal afet erken uyarı aracı, Rusya’nın Vladimir Devlet Üniversitesi’nde üretildi. 

Araç, elektrostatik akıölçer adını aldı. Bu tür cihazlar, akıölçerler, meteoroloji, jeofizik, teknik ve diğer alanlarda kullanılıyor. Atmosferdeki elektrik alanının gerilimini ölçerek depremleri tahmin edebiliyor.

Vladimir Devlet Üniversitesi bilim adamları tarafından geliştirilmiş akıölçer, 1 kilogram ağırlığında ve eni 13, boyu 27 santimetre metal kutu şeklinde. Cihaz, deprem ve volkan püskürmesi gibi felaketleri önceden tespit ediyor. Fırtına yaklaştığında elektrostatik alandaki değişimi kaydediyor. Cihaz sayesinde uzmanlar, 2-4 kilometrelik alanda kötü hava durumunu büyük bir olasılık oranıyla tahmin edebilir. Akıölçer, sismik etkinliği de tespit edebilir. Örneğin test denemeleri sırasında Japonya’nın Fukuşima eyaletindeki yıkıcı depremin meydana geleceğini 12 saat öncesinde tespit etmişti. Bilim adamları şimdi bu aracı, volkanları izledikleri Kamçakta Yarımadası’nda kullanıyor.

Kötü havayı tahmin etmek için aracı açık havaya çıkarmak ve özel bir kaide üzerine yerleştirmek gerekiyor. Araç, sinyali teller üzerinden, uzmanların gece gündüz gelen rakamları incelediği kontrol merkezine iletiyor.

Benzer araçlar, diğer ülkelerde de var. Ancak geliştirilen cihazın değişik bir özelliği var. Bilim adamları bu aracı, Rusya’nın iklim özelliklerini dikkate alarak geliştirdi. Bu nedenle araç, aşırı sıcaklık değişikliklere, su, kar, toz ve hatta volkanik küle karşı dayanıklı.

Tasarımcılar, akıölçerlerinin mükemmel bir şekilde sert sıcaklık ve hava koşullarında net ve istikrarlı rakamları gösterdiğini vurguluyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.09.2013 10:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol