KARAR: İDAM...

Forbes listesindeki mafya babası, idamı duyuncu hüngür hüngür ağladı

23 Mayıs 2014 Cuma 16:32
KARAR: İDAM...

 Çin'de yeraltı dünyasının en ünlü mafya babası Liu Han, yargılandığı davada idam cezasına çarptırıldı. 

Çin'in iç kesimindeki Hubei eyaletindeki bir mahkemede görülen davada, Liu Han ve erkek kardeşi cinayet işlemek, çete kurmak, adam kaçırmak, kumar oynatmak gibi çeşitli suçlardan idam cezasına çarptırıldı. Liu'nun idamdan kurtulmak için tüm suçlarını itiraf etmesi ve pişmanlık duyduğunu açıklaması ise fayda etmedi. Mahkeme tarafından yayımlanan fotoğraflarda, bölgesinde 'Babaların Babası' olarak bilinen Liu’nun, idam kararını duyunca kendini kaybederek ağladığı görüldü.

Çin’de idam cezaları, Yargıtay tarafından onandığı takdirde, birkaç gün gibi kısa süre zarfında infaz ediliyor. 

FORBES'UN LİSTESİNDEYDİ 

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde siyaset ve bürokrasi dünyasıyla kirli ilişkiler kuran Liu Han, Forbes'un yayımladığı en zengin Çinli işadamları listesine 142'inci sıradan girmişti. Sichuan Hanlong adlı madencilik şirketinin sahibi görünen Liu, kirli ilişkiler ağı sayesinde eyaletin siyasi danışma kuruluna delege olarak atanmayı başarmış, Avustralya'da büyük bir madencilik şirketini satın alma girişimde bulunmuştu. 

ÇKP LİDERİNİN KORUMASINDAYDI

Liu ile eski ÇKP lideri Zhou Yongkang arasında yakın ilişki olduğu biliniyor. Sichuan eyalet sekreteriyken, 2003 yılında başkent Pekin'in yolunu tutan Zhou Yongkang, geçen yıl yaş haddinden görevinden ayrıldı ve hakkında ev hapsine alındığı söylentileri çıktı.

ÇKP’nin en yüksek karar organı Politbüro Daimi Komitesinin 2012 yılına kadar 9 üyesinden biri olan Zhou Yongkang, ülkenin devasa güvenlik mekanizmasını yönetiyordu. Zhou’nun adı, sahip olduğu geniş yetkiler nedeniyle siyasi rakiplerini dinleme ve şantaj iddialarına karışmış, uzun yıllar yolsuzlukla anılmıştı. Ancak, ÇKP'nin lider kadrosundaki konumu nedeniyle görevindeyken hakkında soruşturma açılamamıştı. 

Görevinin son döneminde kendi adamlarını kritik mevkilere atama yönündeki çabalarıyla dikkat çeken Zhou'nun, o dönem ÇKP liderliğini devralmaya hazırlanan Xi Jinping'in fraksiyonuna karşı giriştiği güç mücadelesi nedeniyle emeklilik sonrasında cezalandırıldığı tahmin ediliyor.
Sadi KAYMAZ, PEKİN

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.05.2014 16:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol