KADDAFİ'YE 'GİT' BASKISI

İngiltere'nin başkenti Londra'da 40 ülkenin temsilcilerini bir araya getiren Libya konferansında Albay Muammer Kaddafi'ye görevi bırakma çağrısı yapıldı, sivillere saldırılar durduruluncaya kadar operasyonlara devam edileceği vurgulandı.

29 Mart 2011 Salı 23:30
KADDAFİ'YE 'GİT' BASKISI

Konferansta ayrıca Libya'yla ilgili siyasi çabaları koordine edecek 20 ülke ve örgütün katılımıyla bir temas grubu oluşturulması kararlaştırıldı. Grup ilk toplantısını yakında Katar'da yapacak.

Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cassim el Sani, "Daha fazla kan dökülmemesi için Kaddafi ve adamlarının gitmesini istiyoruz" dedi ve bu teklifin sadece birkaç gün geçerli olabileceği mesajını verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Londra'nın Kaddafi'ye gidecek yer arama çabası içinde olmadığını ancak başka ülkelerin istediğini yapabileceklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Güvenlik Konseyi kararında yer almamasına rağmen, Libyalı isyancılara silah sağlanması konusunda görüşmeler yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

İsyancılar, zafere ulaşmaları halinde özgür ve demokratik bir toplum yaratma sözü verdi.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'un da katıldığı toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Libya hükümetinin yer aldığı konferansa, Çin'le son zamanlarda operasyonlara karşı tavrını sertleştiren Rusya da katılmadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Güvenlik Konseyi kararının Libya'daki iç savaşa karışma izni vermediğini kaydetmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, konferansı açarken müdahalenin Bingazi'yi bir katliamdan kurtardığını söyledi.

Cameron Kaddafi'nin sivillerin korunmasını öngören BM kararlarına aykırı faaliyetlerinin sürdüğünü, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Mısrata'da "cinai saldırılar" düzenlediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da müttefiklerin hava saldırılarının Kaddafi BM kararlarına uyana dek devam edeceğini söyledi.

Amerikalı bakan, diğer ülkelerden de tek sesle konuşarak Kaddafi'ye görevden ayrılma çağrısı yapmalarını istedi.

Clinton işbirliği içinde çalışılarak Libya'nın "bir diktatöre değil, halkına ait olması"nın sağlanabileceğini savundu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol