'İYİ İŞ ÇIKARDIN EMRE...'

WikiLeaks, Amerikan özel istihbarat şirketi Stratfor’un iç yazışmalarını da ifşa etmeye başladı.

28 Şubat 2012 Salı 09:40
'İYİ İŞ ÇIKARDIN EMRE...'

 Kamuoyuna yansıyan ilk mesajlar arasında, geçtiğimiz Aralık ayına kadar şirketin Türkiye analistlerinden Emre Doğru’nun bir e-postası da var. İddiaya göre Doğru mesajında, TSK’daki, TPAO’daki bağlantılarını anlatıyor, bir subayın istihbarat verebileceğini söylüyor. 2 bakanlıktaki bağlantılarından da bahseden Doğru, CHP’deki Kürt kaynağını da anlatıyor. Doğru’nun mesajına aldığı yanıt ise “İyi iş çıkardın Emre” oluyor.

SIZINTI sitesi WikiLeaks, dün yeni bir bomba patlatarak, Amerikan özel istihbarat şirketi Stratfor’un iç e-posta yazışmalarını ifşa etmeye başladı. Küresel İstihbarat Belgeleri (GIFiles) adıyla yayımlanmaya başlanan belgeler arasından şu âna kadar yalnızca 193 tanesi kamuoyuyla paylaşıldı. Stratfor’un 2004 yılının Temmuz ayıyla, geçtiğimiz yıl Aralık ayına kadarki iç yazışma arşivi yavaş yavaş yayımlanacak. İlk belgeler arasında, Türkiye’nin de adının geçtiği e-posta yazışmaları da yer aldı. Yazışmalar arasında Emre Doğru adında, Stratfor’a dışarıdan, Türkiye analisti olarak çalışan kişinin, şirketin kurucusu George Friedman’ın eşi Meredith Friedman ve Scott Stewart’a gönderdiği 22 Aralık 2010 tarihli e-posta mesajı da bulunuyor. Analist bu mesajında, Türkiye’de bir konferansta tanıştığı ve diğer istihbarat kaynaklarının ne kadar önemli pozisyonlarda olduğunu anlatıyor.
TPAO’dakiler
İddiaya göre Emre Doğru’nun yeni tanıttığı ilk haber kaynakları, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanı olan “bir erkek ve bir kadın”. Doğru, erkek çalışanın, şirketin Ortadoğu enerji güvenliği uzmanı olduğunu, kadınınsa Kafkasya, Orta Avrupa ve Karadeniz biriminde görev yaptığını; her ikisinin de hem doğalgaz hem de petrol konularına baktığını belirtiyor. Doğru, “Bizimle gerçekten de işbirliği yapmak istiyorlar, bir konferansın bitiminde arkadaşlık ilişkisi kurduk. Kendileriyle gelecekte bakış açısı ve istihbarat paylaşımında bulunacağız. Ayrıca bana, üstleriyle, Stratfor’a kurumsal üyelik konusunu görüşeceklerini söylediler” ifadesini kullanmış.
TSK’dakiler
Mesajının devamında, Emre Doğru’nun istihbarat kaynaklarının, hangi kurumların ne ölçüde derinliklerinde olduğu daha iyi anlaşılıyor. Emre Doğru bir kaynağının, TSK’nın Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde görev yaptığını, bir başkasının, Türk Hava Kuvvetleri’nde, Stratejik Planlama’dan sorumlu subay olduğunu aktarıyor. Bu subay, bir öğlen, bir de akşam yemeğinde biraraya geldiği analiste, “merak ettiği konuları sorduğunda, memnuniyetle istihbarat verebileceğini” aktarmış.
Bakanlıktakiler
Türk Dışişleri NATO departmanından bir diplomat ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı’ndan, Emre Doğru’yla aynı üniversitede okuyan bir uzman da, bu kaynaklar arasında yer alıyor.
CHP’dekiler
Emre Doğru’nun mesajında altını çizdiği son kaynağıyla ilgili verdiği bilgiyse, belki de en çarpıcı olanlardan biri: “Bizi PKK’nın üç ateşkesi konusunda daha önce bilgilendiren ana Kürt haber kaynağım (TR705), geçen haftasonu düzenlenen Kurultay’da, Türkiye’deki ana muhalefet partisinin (CHP) lider kadrosuna seçildi.”
Patrondan övgü
Yazışmalardan, Emre Doğru’nun yaptığı istihbarat çalışmalarının, Stratfor yönetimi tarafından beğenildiği de anlaşılıyor. Meredith Friedman, Emre Doğru’ya yanıtında, “İyi iş çıkardın Emre, seni daha fazla konferansa yollamalıyız:)” ifadesini kullanmış. Bu belgelerin Noel döneminde Anonousmus hacker grubu tarafından Stratfor’dan çalındığı sanılıyor.
Dışişleri’nden Stratfor’a
Linkedin sitesinde yeralan özgeçmişine göre Emre Doğru, iki ayrı mevkide iki kez Stratfor’da çalıştı. Buna göre önce Eylül 2007 - Mayıs 2008 aralığında, şirkete Türkiye’den müşteri kazandırmaya çalışan Emre Doğru, 2009 yılının Eylül ayından başlayarak, geçtiğimiz Aralık ayına dek, şirketin Ortadoğu ve Güney Asya Departmanı’nda analist olarak görev yaptı. İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen Emre Doğru, daha önce Türk Dışişleri’nin NATO Delegasyonu’nda da rol üstlendi, Dışişleri’nin bazı komisyon toplantılarına katıldı, NATO Zirvesi sonuç bildirgelerinin hazırlanmasına katkıda bulundu. Emre Doğru, 2006 yılındaysa Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı’nın Ankara bürosunda görev aldı.
2925 dolar maaş mı
BİR başka Stratfor yazışmasında, çeşitli ülkelerde Stratfor’a gönderilen bedellerin bir listesi çıkartılmış. Bu bedellerin masraf parası mı, yoksa maaş ya da prim mi olduğu kesin olarak belirtilmiyor. Aralık 2011 tarihli bu listeye göre Emre Doğru’ya 2 bin 925 dolar gönderilmiş. Aynı listede, enerji ve güvenlik konularında yazdığı kitaplarıyla da tanınan araştırmacı Mehmet F.D. de var. Mehmet F.D.’ye ödenen ücret bin 666 Dolar olarak belirtilmiş. Sorumluluk alanı Türkiye olarak belirtilen üçüncü ve son isimse, 2 bin 600 Dolar bedel ödenen John B. olarak belirtilmiş.
İslam dünyasının lideri olmak istiyor
Stratfor e-postaları arasında, yazışmalardan birini ise bizzat şirketin CEO’su olan George Friedman başlatmış. Friedman, şirket içindeki “Güvenli liste” adlı bir irtibat grubuna, “İçeride kullanacağımız birşeydir. Hiçbir yerde yayımlanmamalı ya da Stratfor’un dışında kimseye bahsedilmemeli” diye özellikle belirttiği bir mesaj göndermiş. Mesajında, Amerikalı diplomat Henry Kissinger’la yaptığı bir görüşmeden ayrıntılar aktaran Friedman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kissinger’a, “İsrail’le bir aşamada köprüleri atma niyetinde” olduğunu söylediğini, “İslam dünyasına yaklaşacağını” ve amacının da “İslam dünyasının liderliği” olduğunu aktardığını belirtiyor.
İsrail, İran’a saldıracak
Friedman aynı mesajında, Kissinger’ın kendisine, İsrail’in panik içinde olduğunu ve İran’a saldıracağını söylediğini de belirtiyor. Yazışmanın devamında, Stratfor çalışanlarından Kamran Bokhari “İsrail gerçekten İran’a saldırır mı?” diye soruyor ve İran’a saldırılmasının Türkiye’yi zor durumda bırakacağını, Türkiye’nin bu savaşa karşı çıkmak zorunda kalacağını ve ABD ile ilişkilerin bozulabileceğini söylüyor.
Bir yıla kalmadan ölecek
STRATFOR yazışmalarında Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’le ilgili olan da var. 2011 Aralık’taki yazışmaya göre, önceki gün 2’nci kanser operasyonu için Küba’ya giden Chavez’in Rus doktorları, en fazla bir yıl ömrü kaldığını öne sürdü. Yazışmalarda, Chavez’in geçen yaz geçirdiği operasyonun, Rus sağlık ekibinin, Kübalı doktorlarca yapılan hataları temizlediği bir ameliyat olduğu öne sürülüyor. Venezuela’nın geleceğinin de tartışıldığı yazışmalarda, Venezuela’nın kamu petrol şirketi ile İran’ın kurduğu ortaklığın, operasyon merkezini Caracas’tan Ankara’ya taşımasına dikkat çekilmiş ve İran’ın, yaptırımları delen pekçok operasyonu, Venezuela’dan sessizce Türkiye’ye kaydırdığı belirtilmiş. Reva Bhalla imzalı mesajda, bu değişiklik için, “Bu da Türkiye’nin İran’la oynadığı denge oyununun bir parçası” yorumu yapılıyor.

Hürriyet





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol