İŞTE AMERİKALILARIN SOYU...

ABD Nüfus Sayım Dairesi’nin verileriyle oluşturulan büyüleyici bir harita, çeşitli ırk ve ulustan insanların kaynaştığı bir yer olan Amerika’yı vatanı benimseyen 317 milyon insanın soyunu gözler önüne seriyor.

03 Eylül 2013 Salı 12:36
İŞTE AMERİKALILARIN SOYU...

 Daily Mail’in haberine göre on yıllar boyunca ABD, daha iyi bir yaşam umuduyla Amerika’da yaşamayı tercih eden milyonlarca göçmene kapılarını açtı.

Söz konusu harita da, ABD’nin 21. yüzyıldaki ciddi anlamda çeşitlilik arz eden doğasını tanımlıyor.

Upworthy’e göre 2010 yılı nüfus sayımında etnik köken sorusu es geçilmiş olsa da bu harita, 2000 yılına ilişkin etnik çeşitliliği gözler önüne seriyor.




ABD’de yaşayan en büyük etnik grubun kökeni Almanya’ya dayanıyor. Alman göçmenlerin sayıca zirve yaptıkları dönem, binlerce Almanın ülkelerindeki işsizlikten ve huzursuzluktan dolayı göç etmeye karar verdiği 19. yüzyıl ortalarıydı.

Alman-Amerikalıların çoğunluğu şu an, Arizona, Maricopa County’de yaşıyor. Business Insider’a göre ünlü Alman-Amerikalılar arasında Ben Affleck, Tom Cruise, Walt Disney, Henry J. Heinz ve Oscar Mayer de yer alıyorlar.


ABD’de Siyah ya da Afro-Amerikan terimleri, ataları Sahraaltı Afrika’ya dayanan kişiler için kullanılıyor.

ABD’de ikinci en büyük etnik grup olarak ortaya çıkan Afro-Amerikalıların çoğunluğu, Batı ve Orta Afrikalı kölelerin soyundan geliyorlar. 1870 yılında 15. yasa değişikliğiyle oy kullanma hakkı kazanan bu grup, nihayetinde ülkenin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

ABD’deki çoğu eyalette Hispanik nüfus, 2000 ila 2010 yılları arasında ikiye katlandı. New Mexico’da ilk kez Hispanikler, sayıca beyazlardan üstün geldiler. Eyaletteki Hispanikler, nüfusun yüzde 46’sını oluştururken, beyazlar ise yüzde 40’ını oluşturdular.

Rakamlar, ABD’nin değişen yüzünü gözler önüne seriyor.

Ayrıca Hispanik toplumlar, California’dan Teksas’a kadar olan eyaletlerde toplu bir şekilde yerleşmiş durumdayken, Kızılderililer ise daha dağınık bir şekilde yerleşmiş durumdalar.





Kızılderililerin en yoğun yaşadıkları yer Alaska olmakla birlikte bu toplum Arizona, New Mexico, Montana ve Dakota dahil birçok eyalette yerleşmiş durumda.

Bu arada harita, etnik kökenlerini Amerikan olarak belirten insanların ağırlıklı olarak Güney’de yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Business Insider’a göre etnik kökenlerini Amerikan olarak belirten kişilerin çoğu, bu söylemi ya siyasal bir açıklama olarak ya da karma ya da bilinmeyen bir kökene sahip oldukları için dile getirmiş olabilirler. TURKISH/NY


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.09.2013 12:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol