İRAN'A ŞOK RAPOR...

BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan şok rapor

09 Kasım 2011 Çarşamba 16:14
İRAN'A ŞOK RAPOR...

 Birleşmiş Milletler’e bağlı Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programına yönelik en sert raporu dün yayınladı. İran’ın gizlice atom bombası tasarımı üzerinde çalıştığını belirten rapora Tahran’ın yanıtı “ABD kuklalarının safsatası” oldu. Raporla İran‘a yönelik çok sert yaptırımlar hatta askeri bir operasyonun kapısı aralandı.



Tüm dünya haftalardır Viyana merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından yayınlanacak İran raporunun detaylarını konuşuyordu. Raporu gören bazı uzmanların, IAEA Başkanı Yukia Amano imzası taşıyan raporda İran’ın nükleer bomba üretmeye yönelik çalışmalarının tüm detaylarıyla anlatıldığını söylemesi Ortadoğu’da yeniden savaş tamtamları çalmasına sebep oldu. Barış yanlısı bir siyasetçi olarak bilinen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres bile İran’a yönelik bir askeri operasyondan bahsetti. Hatta İsrail Başbakanı Netanyahu ile Savunma Bakanı Barak’ın kabinenin diğer üyelerini bir harekat için iknaya çalıştığı ileri sürüldü. Guardian Gazetesi de İran’ın nükleer tesislerinin ABD, İngiltere ve İsrail’in ortak operasyonu ile vurulacağını iddia etti. İşte tüm bu spekülasyonlara yol açan rapor, Rusya ve Çin’in tüm itirazlarına rağmen dün yayınlandı. Tahran rapor yayınlanmadan önce Amano’yu “ABD’nin kuklası” ilan ederek raporda yazan tüm iddiaların safsata olduğunu duyurmuştu. Ancak raporda yer alan sonuçlar İran’ın endişe ettiğinden daha sert çıktı. Amano’nun İran’ın nükleer bomba üretmeye yönelik çalışmalarını detaylarıyla anlatmak için rapora 13 sayfalık bir de ek koyduğu görüldü. 



Raporda çarpıcı ifadeler var



- İran, nükleer bomba tasarımı üzerinde çalıştı ve gizli atom bombası çalışması yürütüyor olabilir. 



- Son bulgular İran’ın nükleer silahlı güç olmak için çaba gösterdiğini ortaya koyuyor. Kurumumuzun İran’ın nükleer programının askeri boyutunun olabileceği yönünde ciddi kaygısı var. 



- Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre İran, nükleer patlamaya yarayacak bir cihaz üretmek konusunda çalışmalar yaptı. 



- 2003 sonuna kadar detaylı program için yapılan bu çalışmalar halen gizli sürdürülüyor olabilir. 



‘ABD’nin 5 bin atom bombası var, hala küstahça İran’ı suçluyor’



İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, IAEA raporunun ardında ABD’nin olduğunu belirterek binlerce atom bombası olanlar tarafından atom bombası yapmakla suçlandıklarını belirterek, “İran’ın atom bombasına ihtiyacı yok” dedi. Tahran’daki bir sempozyumda konuşan Ahmedinecad, ABD’nin tehditlerini bertaraf etmek için atom bombasına ihtiyaç duymadıklarını belirtti ve, “ABD, İran karşısında yer almak isterse, İran halkının vereceği cevaptan pişman olacak. ABD, 5 bin atom bombasına sahip olmasına rağmen büyük bir küstahlıkla, İran’ı atom bombası yapmakla suçluyor” dedi. Ahmedinecad, “ABD ve müttefikleri, zenginliklerini diğer milletleri yağmalamak ve sömürmek için programlıyor. Gerçekte onlar diğerlerini yok ederek geçimlerini sağlıyor” diye konuştu, şöjyle devam etti: “İran nükleer enerji faaliyetleri için yılda 250 milyon dolar ayırıyor. ABD ise atom bombalarını geliştirmek için ayrılan bütçeye ek 81 milyar dolar daha ayırıyor. Bu kanıt İran’ın mı tehlikeli olduğunu gösteriyor yoksa atom bombası yapıp, stoklayanların mı?” 



Ahmedinecad Türkiye’ye geliyor



İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad IAEA raporu açıklandıktan hemen sonra ani bir kararla Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Cumhurbaşkanı Bürosu Genel Müdürü Rıza Furkani, Mehr ajansına yaptığı açıklamada, Ahmedinecad’ın Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve tarihi kesinleştirmek için ikili görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Furkani bu ziyaretin Cumhurbaşkanı Gül’ün bu yıl ve Başbakan Erdoğan’ın geçen yıl İran’a yaptıkları ziyaretlere karşılık yapılacağını aktardı. Ahmedinecad en son Mayıs’ta BM 4’üncü En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı için Türkiye’ye geldi.



Rusya: Rapor bizi şaşırttı bölgede tansiyonu artırır



ÇİN ile birlikte BM nezdinde IAEA’nın İran hakkında hazırladığı nükleer raporunun yayınlanmasını geciktirmek için büyük çaba harcayan Rusya, raporun yayınlanmasına en sert tepkiyi verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Moskova yönetiminin raporun yayınlanmasından çok ciddi şekilde üzüntü duyduğu ifade edilerek, “Rapor bizi şaşırttı. Rusya’nın İran’ın nükleer programı ile ilişkilendirilmesine çok şaşırdık. Bu rapor bölgede sadece tansiyonun artmasına yardımcı olmaktan başka bir işe yaramaz” denildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer tesislerini hava operasyonu ile vurma planları yapan İsrail’in çok büyük bir hata yapacağı uyarısında bulunmuştu. 



Fransa: Müdahaleye hayır, yaptırıma evet



Fransa hükümeti ise İran’ın nükleer programı hakkında temkinli açıklamalar yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nun ofisinden yapılan açıklamada, Tahran yönetimine karşı askeri bir müdahaleye karşı olduklarını ifade ederek, “İran’a karşı uygulamaya konulacak uluslarası yaptırımlara destek veriyoruz” denildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol