İRAN YOLSUZLUĞU AFFETMEDİ!

Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın yolsuzlukla suçlanan birinci yardımcısı Rahimi, 5 yıl 91 gün hapis ve 290 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

23 Ocak 2015 Cuma 15:27
İRAN YOLSUZLUĞU AFFETMEDİ!

 İran’da eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın birinci yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, görevde olduğu dönemde yaptığı yolsuzluklardan hapis ve para cezasına çaptırıldı. Rahimi’ye yönelik suçlamalardan biri işadamı Babek Zencani’yle olan yasadışı bağlantıları. Zencani’nin Türkiye’de rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan Rıza Sarraf’la bağlantılı olduğu iddia edilmişti.

İran’da Yargıtay eski hükümetin ikinci adamı olan Rahimi için bir önceki hükümet zamanında işlediği yolsuzluklardan dolayı 5 yıl 91 gün hapis cezası verdi. Rahimi’nin bir önceki mahkeme kararına yaptığı itiraz üzerine Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde görülen yolsuzluk davasında, eski cumhurbaşkanı yardımcısı hapis cezasının yanı sıra 10 milyar İran Riyali (yaklaşık 290 bin dolar) para cezası ödemeye de mahkûm edildi.

Rahimi ayrıca, 28 milyar 500 milyon İran Riyali (yaklaşık 826 bin dolar) değerindeki bir meblağı da geri ödemekle yükümlü kılındı. Daha önce Tahran Ceza Mahkemesi Rahimi’yi 15 yıl hapis cezasına mahkûm etmişti. Buna itiraz eden Rahimi davayı bir üst mahkeme olan yargıtaya taşımıştı. Yargıtay, para cezasında bir değişiklik yapmazken hapis cezasını 5 yıl üç aya indirdi.

Yargıtayın verdiği hüküm kesin sayılsa da Rahimi’nin avukatı yaptığı açıklamada söz konusu karara Yargı Kurumu Başkanı nezdinde itiraz edeceklerini ifade etti. Rahimi hakkında 25 ila 29 yolsuzluk suçlaması bulunuyordu. Ancak, Rahimi’nin hangi suçlamalardan hüküm giydiği hakkında açıklama yapılmadı. İran medyası, Rahimi’ye yapılan başlıca suçlama olarak, ülkenin en büyük sigorta şirketi “İran” üzerinden yaptığı usulsüz işlemleri gösterdi. Rahimi ayrıca ülkedeki döviz fiyatları üzerinde yaptığı manipülasyonla da suçlanıyordu.

 

Babek Zencani bağlantısı

Rahimi, İran’da milyar dolarlık yolsuzluk iddialarıyla hakkında soruşturma açılan işadamı Zencani ile olan yasadışı bağlantıları nedeniyle de suçlanıyordu. İran medyasında çıkan haberlerde, Zencani’nin yurtdışına sattığı petrol konusunda Rahimi’nin rolünün olduğu iddia ediliyor.Aralık 2013’ten itibaren tutuklu yargılanan Zencani, yolsuzluk ve evrakta sahtecilik yaparak İran devletini 2.7 milyar dolar dolandırmakla suçlanıyor. Bu rakamın büyük bölümünün petrol satışından geldiği belirtiliyor.

Türkiye’de rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandıktan sonra serbest kalan işadamı Rıza Sarraf’ın İran’daki iş ortağının Zencani olduğu ileri sürülmüştü.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.01.2015 15:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol