İRAN-SUUD SAVAŞI MI?

Katar’a ablukayla başlayan Körfez krizi İran’a sıçradı. Tahran’ı ilk kez hedef alan DEAŞ, Humeyni türbesi ile İran Meclisi’ne saldırdı.

08 Haziran 2017 Perşembe 19:13
İRAN-SUUD SAVAŞI MI?

Tahran’daki saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi. DEAŞ’a ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, “Tahran’ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı” ifadesi kullanıldı. İran’da geçtiğimiz günlerde yapılan seçimler sonucu ‘ılımlı aday’ Hasan Ruhani, ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti. Ruhani seçimlerde Devrim Muhafızlarının desteklediği adayları geride bırakmıştı.

YAYILMACILIKTAN HERKES RAHATSIZ

Arif Keskin (Ortadoğu Uzmanı): “İran’daki saldırı bölgedeki istikrarsızlıktan bağımsız değil. Onun bir şekilde İran’a sıçramasıdır. Suriye ve diğer bölgelerde yaşanan olayların İran içine yansımasıdır. Bu açıdan bakıldığında tüm olaylar birbiriyle bağlantılı. Arapların hepsi İran’dan rahatsız ve Katar’a yapılan ambargonun temelinde iki ülkenin ilişkileri var. Bugün Katar’a yapılan ambargo, yarın İran’a da yapılabilir. Eğer İran Araplarla olan ilişkilerinde daha sağlıklı ve güven verici bir noktaya gelmezse ve Araplar içinde İran’ın yayılmacı, istikrarsızlığı ve mezhepçiliği körükleyen bir ülke poziyonuna devam ederse, İran’a da aynı yaptırımlar uygulanır. Burada İran’a da bir mesaj var. Aynı zamanda İran’ın lehine de olan bir gelişme. İran için yeni bir fırsat alanı doğdu. Bu kriz, Suriye, Irak dahil olmak üzere birçok farklı yansımaları var. Suudiler tüm Arapları, İran karşısında seferber etmek istiyor. Kendi aralarında yaşadıkları bu kriz, fırsat olanağına dönüşebilir. İran Katar’la yakınlaşarak, ilişkilerini geliştirerek ihtilafin derinleşmesini sağlayabilir. İranlılar üç liman açtılar, hava koridoru açtılar, Katar’ı destekleyelim ve kötü günlerinde bir yanındaydık mesajı vermek istiyorlar.”

"İNTİKAM ALACAĞIZ"

Tahran’daki terör saldırısının ardından İran Devrim Muhafızları’ndan gelen sert açıklama, bölgede tansiyonu iyice yükseltti. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı General Hüseyin Salami’nin mesajında, “Şüphesiz ki, bugün Tahran’da olanlar için teröristlerden, onların bağlantılarından ve destekçilerinden intikam alacağız” denildi. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol