İRAN ÇATLAĞI...

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Roma’da yaptıkları görüşmede yoğunluklu olarak İran’ın nükleer programını ele aldı.

24 Ekim 2013 Perşembe 11:53
İRAN ÇATLAĞI...

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Roma’da yaptıkları görüşmede yoğunluklu olarak İran’ın nükleer programını ele aldı. Kerry ile Netanyahu’nun görüşmede konuyla ilgili zaman zaman farklı fikirler beyan etmeleri dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile İsrail Başbakanı Netanyahu İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya geldi. İkilinin yaptığı görüşmede Ortadoğu meseleleri ve İsrail-Filistin barış müzakereleri ele alınırken, İran’ın nükleer programına geniş yer verildi. Netanyahu, İran’ın nükleer imkanlarının bir an önce elinden alınması gerektiğini savunurken, Kerry ise alınacak tedbirler ile ülkenin nükleer kullanımının askeriden çok barışçıl sebeplerle olduğunun görülebileceğini söyledi.“İran’ın nükleer silah üretme olanağına sahip olmaması hepimizi ilgilendiren bir durum” diyen Kerry, İranlıların, Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif aracılığıyla gerçekleştirdiği üslup değişimi ve diplomatik açılışın hoş karşılandığını ancak sözlerin yeterli kalmadığı ve eylemlerin daha çok önem taşıdığı konusundaki duruşun açık bir şekilde belirtildiğini ifade etti. Kerry, BM’nin yaptırımları, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun talepleri ve çeşitli güvenlik tedbirleri doğrultusunda İran’ın nükleer silahları konusunda tatmin olunması gerektiğini belirterek, “Yürütülen programın barışçıl bir program olduğunu apaçık bir şekilde ortaya koymak için gerekli adımların atıldığından emin olmak zorundayız” şeklinde konuştu. Kerry, krizin barışçıl bir şekilde çözülmesinin herkesin yararına olacağını dile getirdi.
İsrail Başbakanı Netanyahu ise Güvenlik Konseyi’nin, zenginleştirmenin, zenginleştirme kapasitesinin ve nükleer silahlara materyal olmak üzere yapılan plütonyum işlemesinin durdurulmasını talep ettiği tasarıların yerine getirilmesinin önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bunu başarmaya oldukça yakın olduğumuzu düşünüyorum ve hedefin, bunun barışçıl bir şekilde elde edilmesi olduğu konusundaki fikirlerinize katılıyorum” diye konuştu.

“Bunun barışçıl bir şekilde başarılmasının en iyi yolu İran üzerindeki baskıların devam ettirilmesidir” ifadelerini kullanan Netanyahu, “ABD’nin liderliği ve Sayın Başkan’ın yaptırımlar konusundaki duruşu son derece önemli olmuştur. Ve İran üzerindeki baskıların istenilen hedef gerçekleştirilmeden durdurulması trajik bir hata olacaktır” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.10.2013 15:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol