İNGİLİZLERDEN ŞOK YAZI..

FT: Erdoğan'ın iktidarda kalması lazım, yoksa mahkemeye çıkarılma riski var.

23 Eylül 2015 Çarşamba 11:58
İNGİLİZLERDEN ŞOK YAZI..

 Financial Times gazetesinin David Gardner imzalı analizinde "Son iki yılda otoriterliğine karşı geniş çaplı protestolar, zorlayıcı politikalar ve yakın çevresine kadar ulaşan yolsuzluk soruşturmalarıyla karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sıkı sıkıya iktidarda kalması lazım, yoksa mahkemeye çıkarılma riski var" denildi.

 
İngiliz Financial Times gazetesi bugün Türkiye'ye ilişkin tam sayfa bir analize yer verdi. Eski Türkiye muhabiri ve dış haberler editörü David Gardner imzalı analizde, Türkiye'nin sandık başına gideceği 1 Kasım seçimleri, başkanlık sistemi tartışmaları, PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar ve Suriye sınırındaki gelişmeler irdeleniyor. 
 
Seçim öncesi anket sonuçlarının, AKP'nin anayasa değişikliği için yeterli çoğunluğu kazanamadığı 7 Haziran'dan çok farklı olmadığını belirten Gardner, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buna yanıtı ülkeyi yönetilemez hale getirme riski taşıyor. Türkiye, kaosa sürüklenmenin endişe verici işaretlerini gösteriyor" diyor.
 
Financial Times gazetesindeki 'İktidarı ele geçirmenin yüksek bedeli' başlıklı analizde yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:
 
"Kürt sorununun yeniden başlaması, ülkenin Erdoğan'ın hırslarıyla kutuplaştığı, ekonomisinin durgunlaştığı, değer kaybeden para biriminin dış şoklara dayanıksız olduğu ve bölgenin yangın yerine döndüğü bir döneme denk geliyor. IŞİD'in cihatçıları yalnızca Türkiye'nın güney sınırlarına yüklenmiyor, sınırları içinde de saldırılar düzenlemeye başlıyor."
 
"Uzmanlar, Kasım ayında G20 zirvesine ev sahipliği yapacak NATO üyesi ve AB üyesi adayı Türkiye'nin tek bir adamın hırslarına esir düşme riski taşıdığını söylüyorlar."
 
Gardner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin "Türkiye'de yönetim sisteminin fiilen değiştiği ve AKP'nin 400 milletvekiline sahip olmasıyla bu durumun anayasal olarak kesinleştirilmesi gerektiği" yönündeki sözlerini hatırlatıyor.
 
Cumhurbaşkanı'nın destekçilerinin CHP ile koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalmasıyla erken seçimden başka seçenek kalmadığı görüşünde olduklarını belirten yazar, görüşmelere katılan tarafların "hiç şans tanınmadığını" söylediklerini aktarıyor ve "Erdoğan'ın gölgesinde kaldıklarını" yazıyor.
 
Analiz şöyle devam ediyor:
 
"Son iki yılda otoriterliğine karşı geniş çaplı protestolar, zorlayıcı politikalar ve yakın çevresine kadar ulaşan yolsuzluk soruşturmalarıyla karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı'nın sıkı sıkıya iktidarda kalması lazım, yoksa mahkemeye çıkarılma riski var."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.09.2015 12:04
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Mehmet 2015-09-24 14:35:04

i̇nglizler bunu yazmışsa , demekti̇r ki̇ türki̇ye ni̇n geli̇şmesi̇ne tahammül edemediklerinden. türk ün türk ten başka dostu yoktur. onlar bi̇zi̇m i̇ç meseleleri̇mi̇ze karişarak bi̇zi̇m i̇nsanlarimizi kişkirtmaya ve bi̇rli̇k beraberli̇kleri̇mi̇zi̇ yok etmeye çalişmaktalar. onlar kendi̇ i̇şleri̇ne baksinlar bi̇zi̇m aklimiz var onlarin görüş düşünceleri̇ne i̇hti̇yacimiz yok. mi̇lleti̇ tahri̇k etmesi̇nler. bi̇z bi̇li̇ri̇z ki̇mi̇n ne halt olduğunu. once dürüst, doğru i̇nsan olsunlar.

Avatar
Hüsnü 2015-09-24 15:45:53

İngiliz yazarsa iç işlerimize karışma oluyor. Sen Libya ya karış Suriye ye karış vede karıştır, şimdi bu ne oluyor?

Avatar
Timur 2015-09-24 19:32:02

ARTIK TÜRKİYENİN İÇ MESELSİ KALMAMIŞTIR. BAHSETTİĞİNİZ İÇ MESELE SURİYEYİ YIKMAK İÇİN SİLAH MI VERMEDİK,
İŞİD SAVAÇLIALRINI MI ÜLKEMİZE SOKMADIK ? YOKSA HİZBULLAHI DESTEKLEYREK KÜRTLERİN Mİ ARKASINDAN DOLAŞMADIK... TÜM KOMŞULARIMIZA NİFAK NOKMAYA ÇALIŞTIK AYNEN ÜLKEMİZİN İÇİNDE Kİ DURUM GİBİ.... ARTIK TÜRKİYENİN SORUNU ORTADOĞU İLE ORTAK SORUNDUR. NASIL KURTULURUZ HİÇ FİKRİM YOK.... BATAKLIĞA SÜRDÜLER GÜZEL ÜLKEMİ GÜZEL İNSANLARIMIZI...

Avatar
yucel 2015-09-25 08:20:20

dunyada gerceklesen butun karisikliklarin gizli mimari olan ingilizlerin helede bu gunlerde turkiyeyi olumsuzluklariyla analiz etmeleri nin uzerine seker bulmus cocuk gibi atlayan lari anlayamiyorum demekki ingilizler bizi ne cok dusunurlermis bati bizi ne cok severmis de haberimiz yokmus uyanin artik mesele ne otoritelesme ne yolsuzluk ne hirsizlik meselesi eger mesele bunlar olsaydi yakin tarihimizde yapilanlar oldugunda yapanlar bas taci edildigi gibi erdeganda bas taci edilirdi mesele musluman ve koklu bir devlet olan turkiye gucleniyor mesele guclenen musluman bir turkiyenin bu cografyadan beslenen bu devletlerin oyunlarini bozabilecegi korkusu cunku islam cografyasidaki kandan kendi insanlarini besleyen batinin musluk kesilince cokusunun cok net olacagini cok iyi biliyorlar aciyorum halimize ki kendimizi bir ingilizden bir amerikadan bir israilden daha akilsiz gerizekali bir toplum olarak kabullenmisiz hala icimizde uyanmak istemeyenler gormek istemeyenler var Allah insAllah bu mubarek kurban bayramini tum musluman aleminin uyanmasina bir olmasina guclu olmasina vesile kilar herkesin bayrami mubarek olsun