İNANILMAZ AMA GERÇEK..

Appalachian dağlarının yüksek bir noktasında, medeniyetten uzak yaşayan bir aile ender görülen tıbbi vaka ile karşı karşıya.

17 Şubat 2012 Cuma 11:39
İNANILMAZ AMA GERÇEK..

 1800’lü yıllardan bu yana Kentucky’nin doğusunda medeniyetten izole edilmiş bir şekilde yaşamaya başlayan ailenin yeni doğan çocukları mavi deri rengi ile dünyaya gelmeye başladı.

Rastlantı sonucu çekinik genlerin buluşması ve kabile içi ve akraba evlilikleri sonucu ortaya çıkan ender vakayı tecrübe eden Fugate ailesinin üyeleri, mavi deri renkleri ile görenleri şaşkına çeviriyor. 
Bugünlerde ailenin fotoğraflarını görenler bunu bir photoshop hilesi ya da “şirinler” çizgi filminin taklidi zannetseler de, bilim adamları bu durumun tamamıyla gerçek olduğunu vurguluyor.
Methemoglobinemi (met-H) olarak bilinen bu vaka, ferdin kanında oksijen taşıma kapasitesinin azalmasına bu da bu fertlerin kanlarının normal insanların kanlarından daha koyu bir renge bürünmesine neden oluyor.
Fugate ailesinin Kentucky’nin medeniyetten uzak bir bölgesinde nesiller boyunca kendilerine komşu olan Smith ailesiyle evlilik yaptığı ve bu münasebetle oluşan nisbeten “fakir” gen havuzunun met-H genlerinin sıklıkla ortaya çıktığı bir duruma yol açtığı söyleniyor.





Mavi İnsanlar, ilk kez 1958 yılında Smith ailesi koluna mensup Luke Combs’un eşini doktorların ilgilenmesi için Kentucky Üniversite Hastanesi’ne getirmesiyle ortaya çıktı.
Doktor Charles H. Behlen, 1974’te Tri-City Herald gazetesine “Luke, sıcak bir yaz gününde Louise gölü kadar maviydi,” diye konuşmuştu.
Ender görülen hastalık, mavi insanların deri rengine olan etkisi hariç herhangi ciddi bir probleme yol açmıyor.
1980’de bilim adamları tarafından keşfedilen ve kendisi de mavi renkli olan kimyasal bir karışım, bu fertlerin normal renklerine kavuşmalarına olanak sağladı. Fakat sıvıların dağılması nedeniyle hastaların karışımı içtikten bir gün sonra eski renklerine döndükleri gözlendi.
Daily Mail’in haberine göre problem, 19. yüzyılda Kentucky’nin doğusunda nüfusun artması ve toplumdan izole yaşayan ailelerin “zengin” genlere sahip insanlarla evlilik yapmaya başlamaları ile mavi renkli doğan bebeklerin sayısı azalmaya başladı. 
Turkishny





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol