HUGO CHAVEZ HAYATINI KAYBETTİ

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti.

06 Mart 2013 Çarşamba 11:01
HUGO CHAVEZ HAYATINI KAYBETTİ

 KANSER tedavisi gören Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti. Venezüela Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, yanında üst düzey politikacı ve askerlerle birlikte Hugo Chavez'in Venezüela saatiyle 16. 25'te öldüğünü açıkladı. Maduro kırık bir ses tonuyla ekledi "Comandante, şimdi her nerdeysen, her zaman koruduğun ve sana asla ihanet etmeyen halkın adına binlerce teşekkür ederiz, senin devrimci bayrakların onur ve haysiyetle dalgalanmaya devam edecekler."

Venezüela halkını acısını barış ve sükunetle yaşamaya davet eden Maduro, “Yeni bir dünya için canını verenlere ölmüş denilemeyeceğini" söyleyerek, muhalefeti Venezüela halkının acısına saygılı olmaya davet etti. Maduro "Birlik, mücadele, zafer" sözleriyle konuşmasını bitirmesinin ardından ana muhalefet lideri Capriles, Bolivarcı liderin ailesine başsağlığı mesajı yayınlayarak, Venezüelalıları birlik ve beraberliğe davet etti.
GABRİELA CHAVEZ: ANAVATANIN İNŞASINA DEVAM ETMELİYİZ
Chavez'in kızı Gabriela Chavez, @maby80 twitter hesabından babasının ölümü sonrası "Söyleyecek kelime bulamıyorum. Onun gösterdiği örneği devam ettirmeli, anavatanın inşasına devam etmeliyiz! Sonsuza kadar babacığım!" twitini attı.
CHAVEZ ZEHİRLENDİ İDDİASI
4 Mart Pazartesi günü, Caracas Askeri Hastanesi'nde tedavisi süren Chavez'in durumunun kötüleştiği ve komaya girdiği bildirilmişti. Başkan yardımcısı Nicolas Maduro, dün henüz Chavez hayattayken Chavez tarafından daha önce ortaya atılan zehirlenme iddiasını yenilemiş ve casus oldukları gerekçesiyle ABD konsolosluğundan iki askeri ateşeyi sınır dışı ettiklerini açıklamıştı.
Hugo Chavez Frias'ın ölümünün ardından, Venezüela silahlı kuvvetlerine bağlı üst düzey askerler Bolivarcı devrime bağlılık yemini ettiler. Arjantin ve Ekvador'da üç günlük yas ilan edildi. Diğer Latin Amerika ülkelerinin de yas ilan etmesi bekleniyor. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, programını iptal ederek Venezüela'ya uçtu. Kıtadaki tüm televizyon kanalları akışlarını keserek, Chavez anısına programlar yayınladı, ekranlara siyah kurdele logoları konuldu. Arjantin Devlet Televizyonu Canal 7, Hugo Chavez (1954-Daima) bandıyla bütün gece yayın yaptı.
30 GÜN İÇİNDE SEÇİM
50 yaşındaki Nicolas Maduro'nun 30 gün içinde yapılacak yeni devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Maduro, seçimlere kadar başkan vekili olarak görev yapacak. Maduro'nun rakibiyse, Venezüela muhalefetinin adayı ise bir kez daha, Chavez'in karşısına 14 yıl sonra bir araya getirerek çıkarttığı 40 yaşındaki Henrique Capriles olacak.
2012 Ekimindeki seçim zaferinden kısa bir süre sonra üç kez ameliyat olup iyileştiği açıklanan pelvis kanserinin yeniden nüksetmesi üzerine Küba'nın başkentinde 11 Aralık'ta 4'üncü kez ameliyat olmuştu. Tedavisinin devamı için 18 Şubat'ta ülkesi Venezüela'ya dönen Chavez'in bugüne kadar sayısız kez ölüm haberi çeşitli yayın organlarında yer aldı. İspanyol El Pais gazetesinde Chavez'i solunum cihazına bağlı can çekişirken gösteren fotografların kısa sürede 2008 yılından başka bir hastaya ait olduğu anlaşılması üzerine gazete özür dilemek zorunda kaldı. Basın dünyasının ameliyat sonrası ulaşabildiği yegane görüntüler Chavez'in Havana'da hastanede kızlarıyla birlikte 14 Şubat tarihli Gramma gazetesine çektirdiği fotoğraflar oldu.
14 YIL ÖNCE YOKSULLUĞA SON VERME VAADİYLE İLK KEZ SEÇİLMİŞTİ
6 Aralık 1998 gecesi Hugo Chavez Frias, yoksulluğa son verme vaadiyle 44 yaşında Venezüela'nın devlet başkanı seçildi. Arjantin'de Carlos Menem, Peru'da Alberto Fujimori, Meksika'da Ernesto Ponce de Leon'un başkanlığında neoliberalizmin bölgede krallığını ilan ettiği bir dönemde, ABD müttefiği bir petrol ülkesinde Bolivarcı bir liderin başkan seçilmesi bir anda tüm dünyanın gözlerini Venezüela'ya çevirdi.
Dünya basını ve Venezüela halkı, Hugo Chavez'i ilk olarak bundan altı sene önce 4 Şubat 1992'de dönemin başkanı Carlos Andres Perez'e karşı yolsuzluğa son vermek için kalkıştığı başarısız bir darbe girişiminin kızıl bereli 300 paraşütçüsünün lideri olarak tanımıştı. Chavez'in tutuklanırken söylediği "Amacımıza ulaşamadık, şimdilik" sözü tarihe geçerken, iki yıl sonra afla cezaevinden çıktığında çoktan kahramana dönüşmüştü bile.
Chavez hapishane çıkışı aktif politikaya atıldı, 1997'de "Kurucu meclisle, yolsuzluğa karşı, sosyal yardımları savunmak için şimdi Bolivarcı hükümet zamanı" şiarıyla Bolivarcı Devrimci Hareketi (Movimiento Bolivariano Revolucionario) kurdu.
6 Aralık 1998'de sol partilerin seçim koalisyonu Polo Patriotico (Vatan Cephesi)'nin adayı olarak %56,5 oy oranıyla Venezüela devlet başkanı seçildi.
Chavez iktidara gelince muhalefetteyken planladığı programı uygulamaya başladı. Ilk önce anayasaya değişikliği referandumuna giden Chavez, Venezüela halkının %81'lik desteğini alınca, 2000 yılında yeni anayasaya göre yenilenen seçimlerde %59,76'yla yeniden başkan seçildi. İkinci seçim zaferiyle birlikte petrol şirketlerinin ve kilit sektörlerin kamulaştırılması geldi.
Kamulaştırmalarla birlikte geçici süreyle petrol üretiminin düşmesi ve işverenlerin işsiz kalmasıyla tırmanan hoşnutsuzluk, ardından petrol sektörünün başını çektiği genel grev dalgasını getirdi. Politik gerilimin hızla tırmandığı 2002 yılında Chavez'e karşı darbe düzenlendi. Ancak Venezüela halkının sokaklara dökülüp tankların üstüne çıkmasıyla hükümet karşıtı darbe ancak iki gün ayakta kalabildi. Tekrar başkanlık koltuğuna geri dönen Chavez, Amerika Birleşik Devletleri'nin kendisine karşı hükümet darbesi düzenlemekle suçladı.
Bu tarihten itibaren Chavez sosyal projelere hız vermeye başladı. Ham petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş Chavez'in eğitim, sağlık, konut edindirme gibi projelerine aktardığı kaynakların artmasına yol açtı. Yetişkinler için açılan okuma yazma kurslarıyla %99 okur yazarlık oranına ulaşılan ülkede, resmi makamlara göre işsizlik %16,1'den %6,5 seviyesine geriletildi. Yoksulluk oranı %28'den %5'e düşürüldü. Çalışma saati haftalık 44 saatten 40 saate indirildi, çocuk ölümleri azaldı, eğitim ve sağlık tamamen ücretsiz hale getirildi, mision vivienda (konut edindirme misyonu) sayesinde yüzbinlerce Venezüelalı ev sahibi yapıldı.
Chavez hükümetinin aynı zamanda iç pazarı canlandırmak için yaptığı sosyal yardımlar, tersi yönden enflasyonun artmasına neden oldu. Şu anda Venezüela %30 oranıyla Latin Amerika'nın en yüksek enflasyona sahip ülkesi.
Petrol fiyatlarında son yıllarda yaşanan düşmeler de Chavez hükümetini sıkıntıya sokan başlıca etkenler arasında yer alıyordu. Ama yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Hugo Chavez, 13 yıllık iktidarı boyunca halk desteğini hep yanında gördü. Iktidarı boyunca yapılan 9 seçimden sadece birini kaybeden Chavez'in karşısına şimdiye kadar muhalefetin çıkarabildiği en güçlü aday Henrique Capriles, Bolivarcı lidere ancak on puan yaklaşabildi. Şimdi Chavez'in ölümüyle birlikte, otuz gün içinde yeniden seçimlere gidilecek Venezüela'da Bolivarcı Parti'nin oylarını artıracağı, muhalefetin bir kez daha iktidar hayallerine veda etmek zorunda kalacağı konuşuluyor.
HUGO CHAVEZ KİMDİR?
1954 doğumlu Hugo Chavez Venezuela'nın devlet başkanıdır.
1992 yılında yarbay iken yolsuzlukları ayyuka çıkmış bulunan devlet başkanı Carlos Andrés Pérez'e karşı darbe girişiminde bulunmuş fakat başarıya ulaşamamıştır. 1994 yılında halkın desteğiyle affedilmiş, 1998 yılındaki seçimlerde yüzde 56 oy oranıyla devlet başkanlığına ilk kez seçilmiştir. 1998'de seçilen Chavez, yönetimde kalıp kalmaması için 16 Ağustos 2004'de yapılan halk oylamasında, oyların yüzde 94'ünü alarak seçimi kazanmıştır.
Washington yönetiminin düşman olarak gördüğü Küba gibi ülkelerle sıkı bağlar kurmuş ve ABD karşıtlığını her fırsatta dile getirmiştir. ABD'nin yaptığı darbeyle baştan indirilmiş ancak 1 gün ( 48 saat icinde ) sonra tekrar iktidara gelmiştir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol