HAYAT KADINLARINA İŞÇİ VASFI...

Mahkeme hayat kadınlarının diğer işçilerle aynı statüde tutulmasına karar vererek, bu kişilerin başta işsizlik yardımı ve sağlık sigortası olmak üzere diğer tüm devlet yardımlarından yararlanabileceğine hükmetti.

10 Mart 2015 Salı 11:25
HAYAT KADINLARINA İŞÇİ VASFI...
İspanya’nın Barcelona kentindeki bir mahkeme hayat kadınlarının diğer işçilerle aynı statüde tutulmasına karar vererek, bu kişilerin başta işsizlik yardımı ve sağlık sigortası olmak üzere diğer tüm devlet yardımlarından yararlanabileceğine hükmetti.
Mahkeme kararına göre hayat kadınları işverenlerle sözleşme imzalayabilecek ve işveren de devlete sosyal güvenlik katkı payı altında ödemeler yapabilecek. Fahişelik adı ise imzalanacak sözleşmede işçisi olarak değiştirilecek. 

Barcelona’da Xcenter adlı bir masaj salonu davasına bakan hakim Joan Agustin Maragall, burada çalışan kadınların masaj dışında hizmeti de verdiğine kanaat getirerek bu haklarının işveren tarafından ihlal edildiğini belirtti. Hakim Maragall, işyerlerinde işçisi çalıştıran şirketlerin bu kişileri sigortalı yapması gerektiğini hatırlatarak şikayete söz konusu olan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen Xcenter’in cezalandırılmasını istedi. Hakim Joan Agustin Maragall ayrıca tarihi bir karara da imza atarak ülkede yaşanan ekonomik krizin bazı bayanları hayat kadını olmaya itebileceğini, bu isteğin işverenler tarafından fırsata dönüştürülmemesini istedi.

Hayat kadınlığının hukuki statüsünün bulunmadığı İspanya’da, yasadışı ticareti yapanlara dört yıla kadar hapis cezası veriliyordu. Bu davanın emsal teşkil edeceğini vurgulayan uzmanlar bundan sonra bar, hotel ve masaj salonu gibi yasal olan işyerlerinde kaçak hizmeti veren, kadın çalıştıran işverenlerin daha dikkatli olması gerektiğine işaret etti. İspanya’da yapılan son araştırmalara göre ülkede yaklaşık 500 bin kadının işçisi olarak çalıştığı açıklanmıştı.
Mehmet ÇİFTÇİ - MADRİD

DHA





Son Güncelleme: 10.03.2015 11:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol