GOOGLE İNSANLIĞI YOK EDECEK...

Elon Musk, Google'ı yapay zeka çalışmaları nedeniyle insanlığı yok edebilecek robot filoları üretmeyi istemekle suçladı.

04 Ağustos 2015 Salı 14:10
GOOGLE İNSANLIĞI YOK EDECEK...

 Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, ısrarla ve hararetle yapay zeka çalışmalarının yasaklanması gerektiğini savunuyor ve yapay zekanın günün birinde insanoğlunu tehdit olarak görüp yok etmesinin kaçınılmaz olacağını dile getiriyor. Bill Gates’ten Elon Musk’a kadar pek çok ünlü ve etkili isim de onunla aynı fikirde ve geçtiğimiz haftalarda SpaceX ve Tesla'nın kurucusu Elon Musk’ın imzaya açtığı, insan öldürecek yapay zeka çalışmalarının yasaklanmasına dair bir bildiriyi, dünyanın her yerinden 1000’den fazla bilim insanı, filozof ve toplum liderleri imzaladı.

 
Tech Inside’dan Hakkı Alkan'ın haberine göre, Elon Musk şimdi, yeni bir beyanında, Google’ı yapay zeka çalışmaları nedeniyle ağır şekilde suçladı. Google’ın, insanlığı yok etme kapasitesine sahip olan robot filoları üretmek istemekle suçlayan Elon Musk’a göre, Google aslında ne yaptığının farkında değil.
 
Google’ın amacı insanlığı yok etmek değil ama iş dünyasına, fabrikalara, belediyelerin temizlik kadrolarına, evlerdeki temizlik/bakım işlerine uygun akıllı/düşünen robotlar üreterek, bu robotların satışından büyük kazançlar elde etmek.
 
Apple’ın ilk defa çok pratik, popüler, çekici bir dokunmatik ekranlı telefon ve tabletle ortaya çıkıp herkese bir telefon/tablet satıp dünyanın en zengin şirketi olması gibi, Google da yapay zeka alanında dünyanın bir numarası olmak istiyor ve herkese ve her kuruma akıllı robotlar satmak istiyor. Her sabah evinden işine giden insanlara, robot otomobiller, her sabah evini toplamak/temizlemek zorunda olan ev kadınlarına yardımcı robotlar, hastanelere hasta bakıcı robotlar, belediyelere temizlik robotları, polis departmanlarına güvenlik hizmeti veren silahlı robotlar, ordulara ön cephede çarpışacak asker robotlar…
 
Elon Musk’a göre, Google tüm bunları yaparken, isteyerek değil ama kazara, insanlara isyan ederek kendi özgürlüğünün peşinde koşacak, insanoğlunu da düşman olarak görecek çok tehlikeli bir yapay zeka geliştirecek ve hatta bunun farkında bile olmayacak. O asi yapay zeka da günün birinde, tüm robotları insanlarla savaşacak bir orduya çevirebilecek, kendi ordusunu yaratacak ve sonunda insanoğlunu yok edecek.
 
Google’ın CEO’su, Larry Page ise bu tür paranoyalar nedeniyle dünyadaki düzeni temelinden değiştirecek ve insanların hayatını olumlu yönde güzelleştirecek robot teknolojisine sırtımızı dönemeyeceğimizi savunuyor. Larry Page’in mantığı aslında, neredeyse 100 yıldır filozofların tartıştığı bir ütopyanın gerçek olmasına çok yaklaştığımızı vurguluyor. Bu ütopyaya göre, robotların doğru kullanımı sayesinde, insanların çalışmaya ihtiyacı olmayacak ve insanoğlu sadece sanat, bilim alanlarına yönelecek, dünyadan ve yaşamdan keyif almaya odaklanacak. Tüm “pis” işleri robotların yaptığı bir dünyada üretim artacak, bolluk ve refah yaşanacak, yaşam ekonomik anlamda çok daha ucuz hale gelecek ve insanlar arta kalan büyük zamanlarını kültürel faliyetlere, keyif işlerine, tatillere ve hatta tembellik yapma hakkına ayırabilecek.
 
Ancak ne var ki, bilim ve felsefe alanındaki ünlü isimler, yapay zekanın gerçek anlamda insan zekasına yaklaşması ve özgürce düşünmesi halinde, aslında köle olarak kullanıldıklarını fark edeceklerini ve isyan ederek insanlığa savaş açacaklarını hatırlatıyorlar.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.08.2015 14:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol