FRANSIZLAR YİNE İŞ BAŞINDA...

Fransa’da ortaokulda 'sözde soykırım' karikatürü rezaleti

19 Nisan 2012 Perşembe 13:57
FRANSIZLAR YİNE İŞ BAŞINDA...

 Fransa’nın Franche Comte bölgesindeki Montbeliard kentinde bulunan Colege Anatole France Ortaokulu’nda “Türkiye’nin soykırımcı olduğunu” iddia eden bir karikatür coğrafya ve tarih dersinde öğrencilere gösteriliyor ve ““Bu karikatürden ne anlıyorsunuz ve karikatüre göre Türkiye neden AB üye olamaz?” sorusu soruluyor. 

Derste öğretmenlerin verdikleri karikatür ile şoke olan Türk öğrenciler Muhammed Ali Erki (17) ve İsmail Erdal (14) karikatüre tepki gösterip durumu ailelerine bildirdi. 
Geçtiğimiz gün coğrafya ve tarih dersinde yaşanan olayda Fransız öğretmen, Avrupa Birliği konusunun işlendiği esnada ders dokümanı olarak çıkardığı karikatür ile büyük bir rezalete imza attı. 
Karikatürde bıyıklı bir erkek, sırtında Türkiye yazılı, içi insan kafası iskeleti dolu ay yıldızlı bir çuvalın altında ezilmiş vaziyette gösteriliyor. Kemiklerin olduğu alana “Ermeni soykırımı” yazısı yazılmış ve dağın zirvesinde AB bayrağına tırmanan diğer adayların arkasında kalan bıyıklı adamın sözde soykırım yükü altında ezilmişliği gösteriliyor. Yine karikatürde Fransa’ya sembolize eden bir adam, çuvaldaki bir kurukafayı elinde tutarken gösteriliyor.
ÖĞRENCİLERDEN TOKAT GİBİ CEVAP
Karikatür ile şoke olduğunu söyleyen öğrencilerden Erki, öğretmenine “Biz soykırım yapmadık, yapmadığımız halde bizi suçluyorsunuz. Peki siz Cezayirliler hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusunu sorduğunu; öğretmenin ise kendisine “Çok haklısın bu karikatür benim fikrim değil, müfredat gereği bu dersi vermek zorundayım” dediğini söyledi. 
Diğer öğrenci Erdal ise “Fransızlar Türkiye’yi AB’de görmek istemiyor” dedi.
Öğrenciler, “Bu karikatürle psikolojimiz bozuldu derslere konsantre olamadık. Bizi en çok Magrep kökenli öğrencilerin Türkiye ve Türkler hakkında dalga geçmesi çok üzdü” diye konuştu.
BAKANLIĞA ŞİKAYET EDİLECEK
Karikatürü eleştiren baba Ali Erki durumu göçmenlere eşit haklar verilmesini savunan, ırkçılık ve İslamofobiye karşı çalışmalarıyla tanınan COJEP İnternational Derneği’ne şikayet etti. Montbeliard COJEP Başkanı Eşref Bülent, Genel Başkan Ali Gedikoğlu, yardımcısı Tuncer Çakmak, koordinatörler Ömer Şentürk ve Hidayet Semerci çirkin karikatürün müfredattan çıkarılması için gerekli yerlere başvuracaklarını bildirdi. İlk etapta okul yönetimi ve Fransa Eğitim Bakanlığına şikayet dilekçesiyle karikatürden duyulan rahatsızlık ifade edilecek. COJEP yetkilileri Fransızlar Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını kabullenmesini istiyor. Sinsi karikatürün çok yönlü mesaj verdiğine dikkat çeken COJEP’liler ‘karikatürde küfeye kuru kafa dolduran Fransa’yı suç ortağı gösteriyor. Bu duruma sessiz kalınmaz. Öğrencilerimiz cesaretli davranıp durumu ailelerine bildirdi bizde bu duruma müdahale edeceğiz ve bu karikatürü müfredat’tan çıkarmak için çalışacağız” dediler.
Levent GÜNDÜZ-MONTBELİARD

DHA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol