Eski Haiti lideri Aristide ABD'yi endişelendirdi

ABD, Haiti Eski Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide'in ülkeye dönme ihtimalinden endişeli olduğunu bildirdi.

09 Şubat 2011 Çarşamba 22:59
Eski Haiti lideri Aristide ABD'yi endişelendirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, 20 Martta yapılacak devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde Aristide'in ülkeye dönmesinin, "endişe verici bir dikkat saptırmaca" olacağını belirtti.

Haiti'de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda, eski "first lady" Mirlande Manigat ile müzisyen Michel Martelly yarışacak.

Şubat 2004'teki darbeden sonra Haiti'den kaçan ve Güney Afrika'da sürgünde bulunan 57 yaşındaki eski devlet başkanının avukatı Ira Kurzban, Aristide'in pasaportu kendisine iletildikten sonra, Haiti'ye dönmeyi istediğini belirtmişti.

Haiti makamları dün Aristide'e diplomatik pasaport verildiğini bildirmiş, İçişleri Bakanı Paul-Antoine Bien-Aime, pasaportun resmen Aristide'in yasal temsilcisi olan avukatı Kurzban'a iletildiğini, eski devlet başkanının istediği zaman Haiti'ye dönebileceğini açıklamıştı.

Jean-Bertrand Aristide adaya dönmesi halinde, Fransa'da 25 yıl sürgün hayatı yaşadıktan sonra 16 Ocak 2011'de dönen eski diktatör Jean-Claude Duvalier'den sonra, Haiti'ye geri dönen sürgündeki ikinci devlet başkanı olacak.

Haiti'de "gecekonduların eski katolik rahibi" olarak bilinen ve Duvalier diktatörlüğüne karşı mücadele etmiş olan Jean-Bertrand Aristide, Haiti'nin fakir kesimlerinde hala çok popüler bir isim. Duvalier ise uluslararası insan hakları örgütleri tarafından, 1971 ile ülkeyi terk ettiği 1986 yılları arasında binlerce muhalifin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

AA

Kaynak : haber7.com





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol