ERDOĞAN'IN PLANINI YAZDILAR!

Washington Post, Pentagon’un Rakka saldırısına ilişkin planının, saldırı helikopterleri ile sahada savaşan başlıca Suriyeli Kürt ve Arap güçlerine silah tedariki dahil, ABD’den önemli bir askeri katkıyı öngördüğünü öne sürdü.

05 Mart 2017 Pazar 23:23
ERDOĞAN'IN PLANINI YAZDILAR!

Washington Post, Pentagon’un Rakka saldırısına ilişkin planının, saldırı helikopterleri ile sahada savaşan başlıca Suriyeli Kürt ve Arap güçlerine silah tedariki dahil, ABD’den önemli bir askeri katkıyı öngördüğünü öne sürdü.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Rakka’yı kurtarma planının, “önemli” bir askeri katkıyı öngördüğü belirtiliyor.

Washington Post gazetesi, “ABD yetkililerine göre, Özel Kuvvetler güçleri, saldırı helikopterleri ile sahada savaşan başlıca Suriyeli Kürt ve Arap güçlerine silah tedariki dahil, ABD’den önemli bir askeri katkıyı öngörüyor” dedi.

Gazeteye göre, geçen hafta başında Trump yönetimine sunulan ve hala Beyaz Saray tarafından incelenmekte olan ABD ordusunun tercih ettiği seçenek, Obama yönetimince getirilen bir dizi kısıtlamayı hafifletiyor. Halen 500 olarak sınırlandırılan Suriye’deki Özel Kuvvetlere bağlı eğitimci ve danışmaların sayısının artırılabileceği belirtildi.

“YENİ İTTİFAKLAR”

Suriye’deki ABD’li askerlerin sahadaki savaşa doğrudan dahil olmasa da cephe hattına daha yakın bir mesafede çalışabileceğine dikkat çekilen haberde, planlanan Rakka taarruzunun şimdiden “yeni ittifaklara” yol açtığı vurgulanıyor. Haberde, Menbiç’te yaşanan gelişmelere ilişkin olarak şöyle denildi:

“Son iki gün Rakka savaşına dahil olmaları planlanan ABD güçleri, iki ABD müttefiki olan Türk ve Suriyeli Kürt savaşçıları arasında bir çatışmayı önlemek için, Suriye’nin kuzeyindeki bir kente sapmak zorunda kaldılar. Orada da kendilerini, ayna amacı taşıdığı gibi görünen Rus ve Suriye hükümet güçleriyle yan yanı buldular.”

TÜRKİYE’NİN TALEPLERİ

WPost, Beyaz Saray’a sunulan “Rakka planının onaylanması durumunda, Türkiye’nin, Ankara tarafından terörist olarak değerlendirilen ‘Suriyeli Kürtlere ABD’li silahların verilmemesi ve gelecek taarruzdan dışlanması’ taleplerinin reddedilmesi anlamına gelir” yorumunu yaptı. 

Ankara’dan bu konuda gelen uyarılara da yer verilen haberde, “Hala gizli tutulan plana ilişkin konuşan ABD yetkilileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert ifadelerinin daha çok iç politikaya yönelik olduğuna inanıyorlar” denilerek, Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumuna işaret edildi.

“TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

Bu arada, ABD’nin öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Komutanı General Stephen Townsend’in, YPG’nin Türkiye için bir tehdit oluşturduğu yönünde “sıfır kanıt” bulunduğu iddiasına da dikkat çeken gazete, “ABD’nin NATO müttefiki ve koalisyon üyesi Türkiye ile görüşmeleri devam ediyor” diyerek, Menbiç kentinin içinde ve dışında son günlerde meydana gelen yeni gelişmelere vurgu yaptı.

WPost, ABD’nin Türkiye’ye, Kürtlerin kontrolündeki alanların Fırat’ın batısına kadar uzamayacağı sözünü verdiğini de anımsatırken, Amerikalıların YPG savaşçılarının kentten büyük ölçüde ayrıldıklarında ısrar ettiklerini ancak bu görüşü paylaşmayan Türkiye’nin ise “Kürtleri güç kullanarak çıkarmakla tehdit ettiğini” belirtti.

SURİYE ORDUSUNU DAVET ETTİLER

Haberde, geçen hafta Menbiç Askeri Konseyi’nin, Suriye ordusunu davet ettiğini anımsatan gazete, bu gelişmenin “Rusya’nın arabuluculuğunu yaptığı, Türkler ile ihtilafı önlemeyi amaçlayan bir mutabakatın parçası olduğunu” belirtti.

Haberde Cumartesi günü de ABD ordusunun, düşmanca eylemleri caydırmak ve YPG’nin varlığının kalıcı olmamasını sağlamak gibi gerekçelerle Menbiç’in içinde ve etrafındaki askeri varlığını doğruladığına dikkat çekilerek, “ABD güçlerinin, Türkiye ve Suriyeli Kürtlerin birbiriyle çatışmalarını önlemek için yerleştirildiğini” yazdı. WPost şöyle dedi:

“Pentagon, olası bir ABD-Rusya işbirliğini onaylamazsa da ABD yetkilileri, Rusya ve Suriye’nin halen Türkiye ile Kürtler arasında oluşturmakta olduğu tampon bölgesi veya Suriye hükümetinin Menbiç’in içine girmesi olasılığı konusunda mutsuz değil. Yetkililer, olumlu bir sonucun da, Türk güçleri ve Suriyeli müttefiklerinin kentin içine girmelerini önlemekle kalmayacağını aynı zamanda potansiyel olarak kentte geri kalan YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna iteceğini söylüyorlar.”

“TÜRKİYE, MENBİÇ’TE SURİYE HÜKÜMETİNİN OLMASINI TERCİH EDER”

WPost, Türkiye’nin Esad’a karşı savaşan isyancılara destek vermiş olsa da hiçbir zaman Suriye ordusu ile doğrudan ihtilaf içinde olmadığını belirtti. Gazete, “ABD yetkilileri, Türkiye’nin Menbiç’in başında Kürtlerin yerine Suriye hükümetinin olmasını tercih edeceğine inanıyorlar” ifadelerini kullandı.

ABD ordusu için Rakka operasyonu planlanırken, Menbiç’in bir sorun oluşturmamasının önemli olduğu belirtilen haberde, Rakka operasyonu ile ilgili olarak Beyaz Saray’a sunulan yeni önerilerde, ABD’nin askeri katkısının daha çok personel ve ekipmanla, daha az sınırlayıcı kurallarla artırılması yer alıyor. Planda, “Suriye Demokratik Güçleri’nin hem Kürt hem de Arap unsurlarına daha çok silah, araç ve ekipmanının sağlanması” öngörülüyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.03.2017 00:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol