'Erdoğan İki Ateş Arasında...'

FT, Türkiye'nin kırılgan ekonomisine dikkat çekerek S-400'ler nedeniyle Ankara'nın NATO üyeliği ve F-35 anlaşmasından daha fazlasını kaybedebileceğini yazdı.

29 Mayıs 2019 Çarşamba 14:11

İngiltere'de yayımlanan Financial Times (FT) gazetesi, Ankara'nın Moskova'yla yaptığı S-400 anlaşması sonrası Amerika Birleşik Devletleri'yle yaşadığı gerilimle ilgili bir makaleyi sayfalarına taşıdı. 

31 Mart seçimlerinin ardından birçok politikacı, yatırımcı ve analist arasında "bitmeyen seçim döngüsünün" sona erdiği, 2023'e kadar sandığa gidilmeyeceği ve ekonomik reform yapılacağı beklentisinin oluştuğu belirtilen makalede "Ancak bu, yetenekli ama sağı solu belli olmayan, sadece savaş halinde siyaset yapmayı bilen bir liderle ilgili fazla iyi niyetli bir düşünceydi" ifadelerine yer verildi. FT, makalesinde "Erdoğan'ın beklendiği gibi kaybettikten birkaç hafta sonra İstanbul'da seçimleri yenileme kararı verdiği" yorumu yapıldı. David Gardmner imzalı makalede Erdoğan'ın da eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu hatırlatıldı ve "İstanbul'da tökezlersek Türkiye'de ayakta duramayız" ifadelerine dikkat çekildi.

Financial Times, Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 geriliminin "daha acil bir tehdit" olduğu görüşüne yer verdi ve yaşanan sürecin Washington'un yaptırımlara başvurmasına, hatta Ankara'nın NATO üyeliğinin dahi sorgulanmaya doğru gidebileceği yorumunu yaptı. Türkiyeli pilotların F-35 eğitimlerine başladığı belirtilen yazıda Washington'un, Ankara'nın alacağı 100 uçaktan ilk 4'ünün gönderilmesinin askıya aldığı hatırlatıldı.

'S-400 PUTIN İÇİN DİPLOMATİK ZAFER'

S-400 anlaşmasını nihayete erdirmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açısından diplomatik bir zafer olacağı yorumu yapılan yazıda, bu hamlenin NATO dayanışması üzerinde bir delik açabileceği ve hatta güvenliğinin altını oyabileceği ifade edildi. 

FT, geçtiğimiz ay New York Timesa'a yazan ABD'li yetkililerin "Türkiye yıl sonunda ya F-35'lere ya da S-400 savunma sistemlerine sahip olacak. İkisine birden değil" dediğini hatırlattı.

'GERÇEK BİR KRİZE DOĞRU GİDİYOR'

Makalede "Bu durum gerçek bir krize doğru gidiyor. Her ne kadar Erdoğan'ın hareket tarzı kutuplaştırmak olsa da büyük güçlere gelince iş alengirli olabiliyor. Özellikle de o ülkeler Putin gibi acımasız, Trump gibi dengesiz kişiler tarafından yönetiliyorsa" dendi.

Gazete, "Erdoğan son yıllarda özellikle de paramparça olmuş Suriye politikası yüzünden Putin'e borçlu. Rusya Beşşar Esad'ı destekleyip kurtarırken, Ankara onu devirmek için çeşitli İslamcı grupları destekledi. Ancak 2016'dan beri, Türkiye'nin ana hedefi, ABD tarafından IŞİD'e karşı desteklenen, sınırlarında kurulacak bir otonom Kürt varlığını bastırmak. Ankara'nın Washington'dan en şikayetçi olduğu konu bu" yorumunu yaptı.

'ERDOĞAN S-400'DEN VAZGEÇERSE PUTIN TSK'NIN GÖZLEM NOKTALARINI VURABİLİR'

Türkiye'nin Suriye'de Rusya ve İran'la "kırılgan bir üçlü sacayağı" oluşturduğu yorumu yapılan yazıda "Eğer Erdoğan S-400'ler konusunda Rusları terk ederse, Putin Türkiye'nin bir düzine gözlem noktasının bulunduğu İdlib'e yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırabilir. Moskova, Ankara'yı buradaki El Kaide bağlantılı cihatçıları kontrol edememekle suçluyor. Bazı Türkiyeli gazeteciler meseleyi 'Ya İdlib, ya S-400'ler' diye bile yorumluyor" dendi.

'İŞLER ERDOĞAN İÇİN ÇOK DAHA KARMAŞIKLAŞABİLİR'

Makalede, "Türkiye'nin YPG'ye yönelik operasyonu kapsamında Suriye'de İdlib civarındaki anklavda işgali sürdürmesi ancak Rusya'nın rızasına bağlı. Ancak Türkiye, kuzeydoğu Suriye'de, havada ABD, karada YPG kontrolünde olan devasa bir bölgede baskı uygulamak istiyor. Trump çekilme kararını açıklamadan önce ABD, burada Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir tür tampon bölge anlaşması için hakemlik yapmaya çalışıyordu. Erdoğan ABD'yi gerçekten kızdırırsa, sorgulanan sadece Türkiye'nin NATO üyeliği ya da F-35 ortaklığı olmayacak.

Erdoğan pragmatik olabiliyor. Türkiye Suriye sınırında Rus uçağını düşürdükten sonra Putin'le 2016'da arkadaş oldu. Türkiye'de 2016'daki başarısız darbe girişimine karışma suçlamasıyla tutuklanan Evanjelist bir rahibi serbest bırakarak geçen yıl Trump'la da arasını düzeltti.

Ancak şimdi Türkiye'nin krediyle beslenen ekonomik büyümesi, yerini kontrolsüz enflasyon artışına bırakırken, yüksek işsizlik varken ve çöken para birimi yabancı para birimleri karşısında tehlikeli bir biçimde değer kaybederken Erdoğan iki ateş arasında kalmış durumda. Hepsi birden çökerse, işler Türk lider için çok daha karmaşık bir hale gelebilir" dedildi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
mustafa akın 2019-06-14 13:10:50

jandarma asayiş 156 onbaşı alanya akp evet