ERDOĞAN BANA FETÖ'YÜ ANLATTI...

Rusya lideri Vladimir Putin, FETÖ elebaşısı Gülen hakkında ilk kez konuştu.

28 Ekim 2016 Cuma 12:05
ERDOĞAN BANA FETÖ'YÜ ANLATTI...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de gerçekleşen Valday tartışma kulübünde yaptığı açıklamada, yaptırımlar, dünyanın ekonomi ve siyasi durumu, ABD'deki seçimler ve terör konularına değindi.

Putin bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle görüşmesinde 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiğini ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in Amerika'da yaşadığını anlattığını belirtti. Putin, "Hangi yöntemle olursa olsun başka bir ülkenin iç siyasi sürecine müdahale kabul edilemez. İster siber saldırılar isterse de o veya bu ülkede bulunan organizasyon aracılığıyla olursa olsun." dedi. 

Putin, Rusya'nın ABD'deki seçim sürecini etkilediğine ilişkin açıklamaların efsanevi hikayeler olduğunu belirterek, "Donald Trump'un Moskova'nın favorisi olduğuna ilişkin iddialar tamamen saçmalıktır. Bunlar siyasi mücadele aracıdır. Birileri ciddi olarak Rusya'nın Amerikan halkının seçimini etkileyebileceğini düşünüyor mu? Amerika bir muz cumhuriyeti mi? Amerika büyük güç. Kimin ABD Başkanı olacağı Rusya'nın pek umurunda değil. Biz seçilecek her başkanla çalışmaya hazırız. Ancak Rusya ile ilişkileri düzeltileceği yönündeki açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Trump'ın ölçüsüz davranışları olduğunu görüyoruz ancak onun sıradan insanların ve iktidardaki elitlerden bıkan kesimlerin çıkarlarını temsil ettiğini düşünüyorum." dedi 

Uluslararası duruma da değinen Rus lider, Rusya'nın bazı partnerlerinde uluslararası sorunları çözme isteğini görmediğine dikkat çekti. Putin, "ABD diğer ülkelerle eşit haklara sahip diyalog kurmayı reddetti. Aynı zamanda batı sürekli tehditler savuruyor. ABD teröristler ile muhalif güçlerin ayrılacağını bildirdi, fakat sözlerini tutmadılar. Rusya'nın uluslararası olaylardaki rolü tehditler uydurmak değil reel sorunları görmektir" dedi. 

'BM'DEN VAZ GEÇERSEK, BU BİZİ KAOSA SÜRÜKLER' 

Konuşmasında yaptırımlara da değinen Putin, Rusya'ya uygulanan yaptırımların siyasi baskı aracı olarak kullanıldığını ve Dünya Ticaret Örgütü dışında başka birliklerin kurulduğunu belirtti. Putin devam etti, "Tüm bunların neden olduğunu biliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde biriken sorunlar çözülemiyor. Bu yüzden bu kuralları bir tarafa itiyoruz ve yenisini kuruyoruz." 
Putin, son yıllardaki terör saldırılarının teröristlerin tek başlarına da hareket edebileceklerini gösterdiğini belirtti ve "Terör örgütleri silahlanmaya ve hedeflerini uygulamaya devam ediyorlar. Bu çok tehlikeli bir oyun ve bir kez daha oyunculara sesleniyorum, teröristler daha akıllı ve güçlüler. Onlarla oynayanlar her zaman kaybedecekler. Tüm küresel sorunlar BM çerçevesinde çözülebilir. Eğer şimdi BM'den vazgeçersek bu bizi kaosa sürükler" diye konuştu. 

Putin, Suriye'de dökülen kanı durdurma ve siyasi çözüm sürecini başlatma girişimlerinin başarısız olduğunu ifade ederek, "Uzun görüşmeler, ortaya konan çaba ve zor uzlaşılardan sonra terörle mücadelede ortak cephe kurulmaya başlandığını düşündük ancak bu olmadı. ABD Başkanı ile şahsi anlaşmalarımız başarılı olmadı. Washington'da bu anlaşmaların hayata geçmesini istemeyen güçler devreye girdi" dedi. 

Suriye'nin Halep şehrindeki duruma ilişkin bir soruya cevap veren Putin, "Eğer Batı Halep'te siviller olduğu için terörle mücadelenin sona ermesi gerektiğini düşünüyorsa, Musul'u da aynı mantıkla değerlendirmek gerekir. Eğer hiçbir şeye dokunmayacaksak, Musul'a da operasyon düzenlenmemeli, Rakka'ya da dokunmayalım" ifadelerini kullandı. 

'RUSYA'YI SUÇLAMAK AHLAKİ DEĞİL' 

Putin, Suriye'de çatışmasızlık anlaşmasının uygulandığı sürede Obama'nın "ılımlı muhalifleri" terörist gruplardan ayırma sözü verdiğini ifade ederek, "Ancak bu yerine getirilmedi. Daha sonra kendileri bu anlaşmayı sona erdirdi. Suriye'de yaşanan her şey için Rusya'yı suçlamak ahlaki değil. Rusya, ABD'nin bu suçlamalarına karşı temkinli davranıyor ve cevap vermiyor ancak her şeyin bir sınırı var" şeklinde konuştu. 

'NATO ADAPTASYON SAĞLAYAMADI' 

Putin, NATO'nun yeni şartlara adaptasyon sağlayamadığını savunarak, "Soğuk Savaş döneminde kurulan ve yapısal ömrünü dolduran NATO, yeni koşullara adapte için yapılan tüm görüşmelere rağmen gerçek bir adaptasyon sağlayamadı" ifadelerini kullandı. 

NATO ve Batı'nın Rusya'nın askeri tehdit oluşturduğu yönündeki açıklamaları "karlı bir iş" olarak nitelendiren Putin, "Rusya kimseye saldırmayı planlamıyor. Bu komik ve aptalca. Ancak bu tür açıklamalarla ülkedeki askeri bütçeyi artırmak, müttefikleri tek bir gücün etrafında toplamak, NATO'yu genişletmek ve askeri gücü sınırlarımıza yaklaştırmak mümkün oluyor" diye konuştu. 

Putin, dünyada siyasi gücün yeniden dağıtılmasıyla bağlantılı ihtilafların arttığını ifade ederek, bunun neticesinde ortaya çıkan karşılıklı güvensizliğin küresel sorunların çözülmesi imkanlarını daralttığını söyledi. 

Rusya'nın küresel bir domine ve genişlemeyi hedeflemediğine kaydeden Putin, herkes için eşit ve bölünmez bir güvenlik istediklerini kaydetti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol