'ERDOĞAN ABD VE İSRAİL İLE BERABER'

Esad'ın danışmanından Suriye'deki durumun özeti: Erdoğan ve hükümeti Türkiye için hesapsızca küçük hedefler koyup onlara ulaşmaya çalışıyor. Ancak gerçek Ortadoğu, Erdoğan’ın zannettiği gibi ve haritadaki gibi değil.

30 Temmuz 2014 Çarşamba 10:18
'ERDOĞAN ABD VE İSRAİL İLE BERABER'

Suriye'de son durumu anlatan Seher Önalan'ın yazı dizisinin son bölümü...

 Suriye sokaklarında yaptığımız gözlemlerin sonunda Şam Strateji Merkezi'nin başında olan ve Beşar Esad'a da danışmanlık yapan Dr. Bassam Abu Abdallah'ın ofisinin yolunu tutuyoruz. Kapıda bizi karşılayan Dr. Abdallah, kendi elleriyle bize su ikram ediyor. Sakin ofisinde masasının kalabalıklığından yoğun olduğu hemen anlaşılan Dr. Abdallah'a ilk sorum "Suriye Ordusu şu anda ülkenin ne kadarına hakim?" oluyor. "Suriye Ordusu, Suriye’nin büyük böIümüne hakim" oluyor ilk cümlesi.

"Artık isyancılarda da bir değişim başladı. ÖSO yok. Suriye’deki savaş kirli bir oyun, bunu kuranlar İhvan, Vahabiler ve Siyonistler. Ortak oyunun adı ise  sahte devrimdi. Şu anda Suriye ordusu başarılı ve iyi işler yapıyor. Bütün Suriye tüm dünyadan gelen teröristlere karşı savaşıyor. Çok yakında göreceksiniz ki Halep’de de teröristler büyük zorluklarla karşılaşacak. Bazıları Humus’da olduğu gibi Suriye yönetimi ile  anlaşacak, bazıları ülkeden gitmek zorunda kalacak.
Zaten teröristler de kendi aralarında kavga  ediyor. Seçimlerden sonra AB, Suriye devletini yeniden keşfetti. Gerçek durumu bilmedikleri ve yanlış biIgiler aldıkları için yanlış kararlar verdiler. Suriye ordusu yavaş yavaş ilerliyor. Bu kolay değil ve zaman alıyor. Artık savaşta yeni bir boyuttayız. Kimse Irak’ta ve Suriye’de ‘terörist yok’ diyemez." 
 
HARİTA ERDOĞAN'IN ZANNETTİĞİ GİBİ DEĞİL
Dr. Abdallah, bu yeni boyutta, Türkiye’nin yeni Suriye politikasıyla  da karşı karşıya olduklarının altını çiziyor. AKP Hükümeti'nin terörizmi savunmasıyla  Türkiye'nin daha fazla terörist reaksiyona maruz kaIacağını hatırlatıyor ve "Tüm bölge terörizm tehdidi altında . Erdoğan ve hükümeti Türkiye için hesapsızca küçük hedefler koyup onlara ulaşmaya çalışıyor. Ancak gerçek Ortadoğu, Erdoğan’ın zannettiği gibi ve haritadaki gibi değil. Daha zor! Yakında bölge daha iyi olacak. Göreceksiniz. Bakın ABD ve Avrupa’da bazı kanallar Suriye ile irtibata geçmek istiyor, çünkü terörizmle savaşmak o kadar kolay değil. İsrail ve ABD Tahran ile Şam arasındaki bağı koparmak için çok tehlikeli şeyler yapıyor. Yine bazı güçler Türkiye ile Suriye arasındaki tüm bağları kopardı.  AsIında halk iIe hükümetlerin görüşü farklı.  Bazı ülkeler, bazı ülkelerden hak talep ediyor. Ermeniler Türkiye’den, İsrail Filistin’den… Başka ülkeler de tabii ki Suriye’den… Bu hak iddiaları bizim düşmanlarımızın faydasına. Ortadoğu'da uygulanmaya çalışılan proje ile Irak, Türkiye ve Suriye tehlikede" diyor.
 
Türkiye'nin de gündeminde olan ve şimdilerde Kürt grupların kontrolünde olan Rojava'da NUSRA ile çatışmalar sürerken, Dr. Abdallah Türkiye'nin buradaki politikasını da eleştiriyor: 
"Günün başlangıcında Türkiye Kürtleri destekledi, günün sonunda anladı ki bu, Türkiye’nin zararına ve vazgeçti."
 
AFGAN VE ÖZBEK BİZİ KONTROL EDEMEZ!
 
Söz Esad'ın son seçimde yüzde 80'e varan oy oranıyla tekrar seçilmesine ve nedenlerine geliyor. 2011'de asimetrik savaşın ilk başladığı dönemde muhaliflerin ve tüm dünyanın "Esad 3 ayda yıkılacak" sözlerinin aksine desteğin nasıl sürdüğünü ise şöyle anlatıyor:
 
"Sokaklardaki resimler ve evldekiler, insanların iyi niyet ve gerçek duygusundan başka bir şey değil. Pek çok insan Suriye’ye karşı yapılanın kirli bir oyun olduğunu gördü.  Halep’te gidip evleri, hastaneIeri ve okulları bombalamak devrim değildir. Suriye halkının tepkisi seçimlerde görüldü. Binlerce insan onun için Esad’a oy verdi. 100 binlerce kişi lübnan’daki Suriye konsolosluğunda oy kullandı. İnsanlar her şeyin parçalanıp, topraklarımızın kaybedileceğini anladı. Devlet sadece ordu değiIdir. Asker, öğretmen, esnaf, öğrenci kısacası herkestir. Biz Afganlı, Çeçen  ya da bir  Özbek’in buraya gelip bizi kontrol etmesini isteyemeyiz. Burada her mezhepten, Türk, Arap, Kürt yaşıyor. Bu  bir cihad değil."
 
Dr. Bassam Abu Abdallah'ın "Erdoğan bölgede tıpkı bir ABD polisi gibi davranıyor" sözleri ise Erdoğan'ın Suriye ve Ortadoğu'da politikasına Suriye Devletinin bakışını yansıtıyor...  Erdoğan ve AKP profilinin Suriye'deki algısının küçük bir özetini yapıyor hemen.
"Erdoğan, Türkiye'deki kamplarında teröristleri eğitip buraya gönderdi. Erdoğan sürekli Müslümanlık ve Sünnilik üzerinden politika yapıyor ve kendi ülkesindeki, Sünniler ile Alevileri ayırmaya çalışıyor. Sürekli sert söylemlerde bulunuyor. Söylediğinin aksine artık Sünni Alevi ayrışmasını daha belirgin hale geldi. Suriye'de de mezhep üzerinden politika yapmaya çalışıyor. Ama Suriye’de her zaman Türkmen, Arap, Kürt, Sünni, Şii ve Alevi ayrışmadan yaşadı. Bunun örnekleri çoktur. Bu aslında ABD'nin Suriye’yi bölme politikası. Suudiler Sünni. Irak’da, Filistin’de, Suriye’de Sünni var. Türkiye'de de Sünni var. Erdoğan 'Sünniyim' diyor. Neden o halde Sünni halklara karşı ABD’nin polisliğini yapıyor? Erdoğan tıpkı Sünni olduğunu söyleyen Suudlar, Katar gibi Müslüman Ortadoğu halkına karşı ABD ve İsrail ile beraber."
 
Konuşmanın sonunda hala Suriye halkının Türkiye ile arasındaki koparılamaz ve yok sayılamaz bağını bir kez daha hatırlatan Dr. Abdallah, Türk hükümetinin bu gerçekliği unutmamasını öneriyor...

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.07.2014 10:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol