ELİ KANLI ÖRGÜT YENİDEN SAHNEDE...

Ermeni terör örgütü, diplomatı açık açık tehdit etti...

06 Eylül 2012 Perşembe 11:44
ELİ KANLI ÖRGÜT YENİDEN SAHNEDE...

 Budapeşte'de bir Ermeni subayı öldürmek suçundan mahkum olan Azeri bir subayın Bakü'ye iade edilmesinin ardından Ermenistan ile Macaristan arasındaki gerilim tırmanırken, Budapeşte'deki Azeri elçiliğine "ölüm tehdidi içeren bir mektup'' gönderildi.

Mektubun kendisini ''ASALA'' olarak adlandıran birileri tarafından gönderildiği anlaşılıyor.
Kısa adı ASALA olan ''Ermenstan'ın Kurtuluşu için Gizli Ermeni Ordusu'', 1973 ve 1984 yılları arasında dünyanın pek çok ülkesinde suikast ve saldırılarla Türk diplomatları ve askeri yetkilileri hedef almış, bu saldırılarda çoğunluğu diplomat olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetmişti.
Ancak örgütün 1980'lerin ortasında etkinliğini kaybettiği biliniyor.
Dolayısıyla, mektubun gerçekten ASALA tarafından mı gönderilip gönderilmediği meçhul.
Budapeşte'deki Azerbaycan elçiliğine ulaşan mektup, "Tüm Azeri ve Türklere" başlığını taşıyor. Mektup, "Ramil Sefarov'un iade edilmesiyle zafer kazananlar fena halde yanılıyor" diye devam ediyor.
"Bundan böyle dünyadaki tüm Azerbaycan diplomatik temsilciliklerinin de hedef haline geldiğini" belirten mektup, devamla "şimdiye kadar hiç görülmemiş yöntemlerle öldürüleceksiniz" tehdidini içeriyor.
Mektupta, bunun ardından da elçilik mensubu 7 diplomatın isimlerini tek tek sıralanıyor ve her bir ismin yanında "Ölüm cezasına çarptırıldın" ibaresi yer alıyor.
Azerbaycan Büyükelçiliği'ne gelen ölüm tehdidinin ardından Macaristan Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, gerekli önlemlerin alınacağı açıklamasını yaptılar ve ardından da Budapeşte polisinin elçilik etrafında güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdığı görüldü.
8 yıldır cezaevinde bulunan Azeri subay Ramil Sefarov’un Cuma günü ani bir kararla Azerbaycan’a iade edilmesinden ve hemen ardından Azeri Devlet Başkanı İlham Aliyev’in özel affıyla serbest bırakılmasından sonra Ermenistan Macaristan’la olan tüm diplomatik ilişkilerini kesti.
Krizi yatıştırma çabası
Krizin etkilerinin diplomasi araçlarıyla yatıştırılması konusunda da adımlar atılıyor.
Macaristan Dışişleri Bakanı János Martonyi Çarşamba sabahı katıldığı bir radyo programında Macaristan ve Ermenistan arasındaki krizde İsviçre'nin arabuluculuk yapacağını açıkladı.
Macar bakan, İsviçreli meslektaşıyla bu konuyu görüştüğünü, bağımsız bir ülke olan İsviçre'nin, Macaristan'ın tavrını Ermeni diplomatlarına iletmede yararlı olacağı konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.
Bakan ayrıca, Macar hükümetinin Azeri subayı iade ederken "iyi niyetli" olduğunu ve bundan mali bir çıkar beklemediğini de tekrar vurguladı.
Macar Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Zsolt Nemet de Bakü hükümetinin, Sefarov'u serbest bırakarak Macar hükümetinin iyi niyetini istismar ettiği hususunu bir başka televizyon programında bu sabah dile getirdi.
Bu arada Ermenistan Bilimler Akademisi, Macar Bilimler Akademisi'yle tüm ilişkilerini kopardığını açıkladı.
Gerginlik spor hayatına da yansıdı. 10 Eylülde Macaristan'ın Kinizsi ve Azerbaycan'ın Araz Nahçıvan takımları arasında yapılacak olan dostluk futbol maçının da olası bir provokasyona meydan vermemek için iptal edildiği açıklandı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol