DÜNYANIN ALAY KONUSU: REFERANDUM...

Başkanlık referandumunun gayri resmi sonucunu halka kabul ettirilmeye çalışılırken, AKP’nin usulsüzlükleri The New York Times’da alay konusu oldu.

25 Nisan 2017 Salı 13:22
DÜNYANIN ALAY KONUSU: REFERANDUM...

Seçim yasaklarının ihlal edildiği, çok sayıda mükerrer oyun yanında, ölülere bile oy kullandırıldığı 16 Nisan başkanlık anayasası referandumunda, Yüksek Seçim kurulu'nun (YSK) ‘mühürsüz oyların geçerli sayılması’ kararıyla ‘evet’ oylarının kazandığı yasalara aykırı şekilde açıklandı.

Sandık başında usulsüzlüklere itiraz edenler AKP'liler tarafından linç edilmeye çalışılırken, referandum sonrasında da şaibeli sonuçları ve YSK’yı protesto eden vatandaşlara yönelik gözaltılar sürüyor.

AKP, referandumdaki usulsüzlükleri ve gayri resmi sonucu halka kabul ettirmeye çalışırken, dış basın Türkiye’de yaşananları görmezden gelmedi. AKP’nin usulsüzlükleri The New York Times’da alay konusu oldu.

The New York Times, hazırladığı ‘Uluslararası haber testi’ ile okuyucularının dünyadaki gelişmeleri ne kadar takip ettiklerini ölçtü. Testte Türkiye’yle ilgili bir soruya da yer veren gazete, Anayasa değişikliğinin ‘çok az bir farkla’ kabul edildiğinin vurgulayarak, referandumda yaşanan usulsüzlükleri gösteren videoları sordu.

Testte Türkiye ile ilgili soru şu şekilde:


'Cumhurbaşkanının çok geniş yetkiler veren anayasa değişikliği az bir farkla kabul edildi. Referandum sürecinde yapılan usulsüzlüklerin kanıtı olduğu ifade edilen çok sayıda video sosyal medyada paylaşıldı. Bu videolar neyi gösteriyordu?'

Soruya yanıt olarak 4 seçenek verildi. Şeçenekler şu şekilde sıralanıyor:

Köyün muhtarının dört oy pusulasını sandığa doldurduğunu

Bir kişinin çok sayıda pusulaya 'evet' işaretlediğini

Bir sandık görevlisinin oylama bittikten sonra oy pusulalarını mühürlediğini

Yukarıdakilerin hepsi

DOĞRU CEVAP: HEPSİ

Test cevaplandırıldığında ise doğru seçeneğin 'hepsi' şıkkı olduğu görülüyor.

test.png

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol