DÜNYA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Dünya liderleri Usame bin Ladin’in öldürülmesini memnuniyetle karşıladı ve teröre karşı kazanılmış bir zafer olarak nitelendirdi.

02 Mayıs 2011 Pazartesi 13:38
DÜNYA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in bu sabah saatlerinde öldürülmesi tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, dünya liderlerinden peş peşe memnuniyet açıklamaları geldi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Bin Ladin'in Pakistan'daki bir Amerikan operasyonunda öldürüldüğü haberinin gelmesinden sonraki ilk açıklamasında, ''Bütün yaptıklarını ödedi'' ifadesini kullandı.

Taliban militanlarını da teslim olmaya çağıran Karzai, “Taliban bundan bir ders almalı ve savaşmayı bırakmalı” dedi.


 

İSRAİL: DEMOKRASİNİN ZAFERİ

Bin Ladin’in öldürülmesiyle ilgili ilk açıklamalardan biri de İsrail’den geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ladin'in dün öldürülmesinin demokrasiler için zafer olduğunu bildirdi. Netanyahu makamından yaptığı açıklamada, ''Bu, terörizme karşı omuz omuza savaş veren demokratik ülkelerin paylaştığı adalet ve özgürlük için büyük yankı getiren zaferdir'' dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de, "adalet geç gelmiş bile olsa, artık dünyanın rahat bir nefes alabileceğini" söyledi. Bin Ladin'in "tarihteki en büyük canilerden biri" olduğunu söyleyen Peres, "Adalet her ne kadar geç tecelli etmiş olsa da Bin Ladin cezasını bulmuş olduğundan dünya artık rahat bir nefes alabilir" dedi.

Ordu radyosuna konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da "ABD'yi, 11 yıldır süren görevi tamamladığı için kutluyorum. Asla pes etmeyip dünyanın en tehlikeli adamı için yürütülen avı sonuna kadar tamamladılar" dedi.

İNGİLTERE: DÜNYA RAHAT BİR NEFES ALDI

Avrupa da bin Ladin’in öldürülmesinden memnun İngiltere Başbakanı David Cameron, El Kaide liderinin ölümüyle dünya halklarının rahat bir nefes aldığını söyledi. Cameron yayımladığı açıklamada,"Usame Bin Ladin'in ölümü haberiyle dünya halkları rahat bir nefes aldı. Usame Bin Ladin dünyanın en korkunç terör eylemlerinin sorumlusuydu; 11 Eylül 2001 ve aralarında çok sayıda İngilizin de bulunduğu binlerce kişinin yaşamına mal olan diğer saldırılar" dedi.

FRANSA ABD'Yİ SELAMLADI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, ''dünyada, terörle mücadelede çok önemli bir gelişme'' olarak değerlendirdi. Sarkozy, yaptığı açıklamada, ''Fransa'nın, ABD'nin, Bin Ladin konusunda son 10 yıldır gösterdiği kararlılığı selamladığı'' bildirildi.

'11 Eylül 2001 saldırıların mimarı olan Bin Ladin'in nefret ideolojisi ve çoğu Müslüman ülkelerde binlerce kişinin ölümüne yol açan terörist saldırılarının sorumlusu olan örgütün başı olduğu'' kaydedilen açıklamada, ''terör kurbanları için adaletin sağlandığı'' ifade edildi.

‘BİR BARBARIN ÖLDÜRÜLMESİ’

Fransa Dışişleri Bakanı Alan Juppe ise konuyla ilgili olarak tüm dünya halkları için tehdit olan bir barbarın öldürülmesinden ancak mutluluk duyarız.

ALMANYA: TERÖR DÜNYAYA TAŞINMIŞTI

Bin Ladin’in öldürülmesiyle ilgili bir başka memnuniyet açıklaması da Almanya’dan geldi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel'in haberden dolayı rahatladığını, Amerikan askerlerinin Bin Ladin'i öldürerek El Kaide örgütüne ağır bir darbe vurduğunu, ancak uluslararası terörizme karşı mücadelenin sona ermediğini ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bin Ladin'in binlerce masum insanın ölümünden sorumlu olduğunu ifade eden Seibert, "Bin Ladin'in doğrudan talimatıyla ve adına yapılan terör birçok ülkeye taşındı. Bu terör erkeklere, kadınlara ve çocuklara olduğu kadar Hristiyanlara ve Müslümanlara da yönelik" şeklinde konuştu.

Seibert, Bin Ladin'in İslamiyet adına hareket ettiğini söylediğini, ancak aslında hem kendi hem de diğer dinlerin temel değerlerini ihlal ettiğini kaydetti.

İSPANYA ABD’Yİ TEBRİK ETTİ

İspanyol hükümeti, "uluslararası terörizme karşı mücadelede önemli bir adım" açıklamasında

bulundu. İspanya başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyondan dolayı ABD Başkanı Barack Obama, hükümeti ve ABD Silahlı Kuvvetleri tebrik edildi. İspanyol hükümetinin, uluslararası terörizme karşı ABD ve diğer ülkelerle işbirliğine her zaman açık olduğu yinelendi.

İTALYA: ŞERLE SAVAŞTA ZAFER

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise yaşananları “şerle savaşta büyük bir sonuç" şeklinde değerlendirdi. Berlusconi, Milano'da televizyon yayın haklarında yolsuzlukla ilgili mahkemeye gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunun şerle mücadelede, terörizmle mücadelede, ABD için ve tüm demokrasiler için büyük bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Gardı düşürmemek lazım, ama misilleme riski de bulunuyor" dedi.

VATİKAN: NEFRETİN SORUMLUSU

Vatikan'dan yapılan açıklamada da Usame bin Ladin'in, "halklar arasında nefret ve bölünmenin yayılmasında büyük sorumluluğu bulunduğu, bu hedefe varmak için dini kullanarak çok sayıda kişinin ölümüne neden olduğu" belirtildi. Açıklamada, "Bir insanın ölümü karşısında bir Hristiyan hiçbir zaman

mutlu olmaz, ancak herkes Tanrı'ya ve insanlara karşı ciddi sorumlulukları bulunduğu düşünmeli ve nefreti artırmak değil barışı pekiştirecek hareketler içinde bulunmalı" denildi.

RUSYA: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Rusya da memnuniyetini dile getiren ülkeler kervanına katıldı. Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bütün teröristlerden intikam alınması kaçınılmaz bir şey. Küresel terörizme karşı mücadelede sadece ortak çabayla sonuç alınabilir. Rusya bu konudaki işbirliğini artırmaya hazırdır" ifadesi kullanıldı.

ENDONEZYA: ABD’YE MÜTEŞEKKİRİZ

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'daki yetkililer de Avrupalı mevkidaşlarına benzer açıklamalar yaptı. Endonezya Terörle Mücadele Kurumu Başkanı Çeyrul Ekber, Bin Ladin'in öldürüldüğü haberinden duyduğu sevinci dile getirdi. Ekber, "dünyanın en tehlikeli adamlarından birinin ölümünden memnuniyet duyduklarını" söyleyerek, ABD'ye "bu küresel düşmanı yok ettiği için müteşekkir olduklarını" belirtti.

El Kaide'nin en büyük saldırılarından birini düzenlediği Endonezya'da El Kaide bağlantılı militanların saldırısında çoğu turist 260 kişi ölmüştü. Endonezya'nın Bali adasında 12 Ekim 2002'de düzenlenen saldırıda 202 kişi hayatını kaybetmişti.

KENYA'DAN TEŞEKKÜR

Daha önce El Kaide’nin hedef aldığı ülkelerden biri olan Kenya da Bin Ladin’in öldürülmesinden memnun. Kenyalıların mutlu olduğunu belirten Kenya Başbakanı Rayla Odinga, ABD, Pakistan ve Bin Ladin'in öldürülmesine katkısı olan herkese teşekkür ettiklerini ifade etti.

Kenya'nın Nairobi ve Tanzanya'nın Dares Selam'daki Amerikan büyükelçilikleri yakınlarında patlayıcı yüklü iki araçla eşzamanlı düzenlenen, 12'si Amerikalı 224 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı saldırılarla ilgili olarak El Kaide örgütü suçlanmıştı.

NTV





Son Güncelleme: 06.10.2021 14:29
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol