ÇİN'DEN DÜNYA'NIN DENGESİNİ DEĞİŞTİRECEK HAMLE!

Çin sıradışı bir alışverişe girdi. Ukrayna'dan 3 milyon hektar toprak alacak. Alınan topraklar Hollanda ve İsrail'den büyük. Peki neden?

25 Eylül 2013 Çarşamba 15:11
ÇİN'DEN DÜNYA'NIN DENGESİNİ DEĞİŞTİRECEK HAMLE!

 Afrika kıtasındaki yatırım hamleleri ile dikkat çeken, Rusya'nın Habarovsk bölgesine ilgisini arttıran Çin, şimdi de Ukrayna'ya yöneldi.

Çinli kamu işletmesi "Xinjiang Production and Construction Corps", Ukrayna'da 3 milyon hektarlık arazi satın almaya hazırlanıyor. Çinli işletme Ukrayna topraklarında tarım ve domuz yetiştiriciliği ile ilgilendiği belirtiliyor.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çinli "Xinjiang Production and Construction Corps" şirketi ile Ukraynalı KSG Agro arasıdna imzalanan anlaşma gereği, Çinli şirket ilk etapta Ukrayna'da 100 bin hektar toprak satın alacak, ilerleyen yıllarda bu rakam 3 milyon hektarı bulacak. Anlaşmanın diğer ayrıntıları ise henüz basına yansımadı.

Habere göre Çin, önümüzdeki 50 yıl içinde Ukrayna'da tarım ve domuz yetiştiriciliği alanında faaliyette bulunmaya hazırlanıyor

The farmland would mainly be used for growing crops and raising pigs, reportedly.
ALINAN TOPRAK HOLLANDA VE İSRAİL'DEN BÜYÜK

Ukrayna sınırları içinde Çin şirketi tarafından denetlenecek olan bu topraklar, Hollanda'nın ya da İsrail'in yüzölçümünden de büyük.

DÜNYA'DAKİ EN BEREKETLİ TOPRAKLARA SAHİP

Dünyada tarıma en elverişli toprak olarak bilinen "kara toprak"ların % 30'una sahip olan Ukrayna ise bu alışverişle avantajlı duruma geldiği kanısında

Özel mülkiyette bulunan KSG Agro şirketi çoğunluk hisse sahibi Szerhij Kasanov, Ukrinform'a yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Çin'le yaptığı anlaşmayla çok büyük bir pazara tarım ürünleriyle girme şansını yakaladığını vurguluyor.

Çinli uzmanlar ise, Çin'de tarıma elverişli toprakların yetersizliği ve yüksek nüfus nedeniyle böyle bir yol tercih ettiklerini belirtiyorlar.

ARAPLAR DA SIRAYA GİRDİ

Planlara göre Çin uzun vadede Çinli nüfusun tarım ve gıda ihtiyaçlarını, başka ülkelerdeki ancak mülkiyeti kendine ait tarım alanlarındaki üretimle karşılayacak.

Gelen haberlere göre verimli Ukrayna topraklarını satın alma konusunda Arap ülkeleri de görüşmeler yapıyorlar.

Açıklamalara göre geçtiğimiz yıllarda Libya da Ukrayna'dan 250 bin hektar toprak satın aldı.








yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.09.2013 15:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol