ÇİN'DE YÖNETİM DEĞİŞİYOR

Ülkenin gelecek 10 yılını etkileyecek yönetim değişikliği devlet başkanından müşavirlere kadar geniş ve kritik bir kadroyu kapsıyor.

04 Mart 2013 Pazartesi 12:53
ÇİN'DE YÖNETİM DEĞİŞİYOR

 Çin'de ülkenin gelecek 10 yılını etkileyecek yönetim değişikliğiyle ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'in devlet başkanlığı görevini Hu Cintao'dan devralması, Li Kıçiang'ın da Vın Ciabao'dan ise başbakanlık görevini devralması bekleniyor.

Çin'de geçen kasım ayında yapılan ÇKP'nin 18. Ulusal Kongresi'yle başlayan "yumuşak değişim süreci" bu ayki 12. Ulusal Halk Kongresi'nde alınacak kararlarla tamamlanacak ve ülkede yeni bir süreç başlayacak. 
ÇKP Ulusal Kongresi'nde belirlenen delegeler, yarınki Ulusal Halk Kongresi'nde ülkenin yeni devlet başkanı, devlet başkanı yardımcısı, başbakan, başbakan yardımcıları, devlet müşavirleri ve bakanlarını belirleyecek. 
Gereken karşılığı veririz
Çin 12'inci Ulusal Halk Kongresi Sözcüsü Fu Ying, "Bölge ülkelerinin Doğu ve Güney Çin Denizleri'ndeki Çin'in egemenliği hususunda gösterdikleri kışkırtıcı tavırlara gerektiği gibi karşılık vermekten çekinmeyeceklerini" söyledi.
Sözcü, ülkenin temel sorunlarından yolsuzluk, Japonya ve diğer bazı Pasifik ülkesi komşuları ile yaşadığı egemenlik tartışmaları ve ekonomi politikaları ve reform sürecine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.
"Bölge ülkelerinin Doğu ve Güney Çin Denizleri'ndeki Çin'in egemenliği hususunda gösterdikleri kışkırtıcı tavırlara gerektiği gibi karşılık vermekten çekinmeyeceklerini'' söyleyen Fu, "Pekin'in Asya Pasifik bölgesinde barış ve istikrara gölge düşürecek her türlü tehdit unsuru ile yüzleşme ve problemlerin çözümü adına iradesini gösterme gücünde olduğunu" savundu.
Çin'in Diaoyü ve Japonya'nın ise Senkaku olarak adlandırdığı Doğu Çin Denizi'ndeki insansız adacıkların egemenliğinin kime ait olduğu yönünde Tokyo yönetimi ile yaşadıkları gerginliğe de değinen Sözcü Fu, "Meselenin çözümünde Tokyo yönetimini kendileri ile müzakere ve diyalogda bulunmaya" çağırdı.
Toplantı programları henüz kamuoyuyla ayrıntılı şekilde paylaşılmasa da toplantıların sona erdiği 17 Mart'ta yeni devlet başkanı ile diğer yöneticilerin açıklanması bekleniyor.  

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol