ÇİN BALI UYARISI...

Türkiye'den ABD'ye bal ihracatı 3 yılda 10 kat artınca Amerikalı bal üreticileri isyan etti. ABD'li üreticiler, "Bu Türk değil Çin balı, almayın!" çağrısı yaptı.

28 Kasım 2014 Cuma 10:41
ÇİN BALI UYARISI...

 Türkiye'deki 'sahte bal' tartışmasının benzeri ABD'ye taşındı. Türkiye'nin ABD'ye bal ihracatı 3 yılda 10 kat artınca ABD'li bal üreticileri isyan bayrağı açtı. Bu bal Türk balı olamaz çünkü Türk balı kaliteli ve dolayısıyla fiyatı yüksek. ABD'ye Türkiye üzerinden gelen bal "Olsa olsa Çin balıdır" diye tepki gösterdiler.

FİYAT ŞÜPHELENDİRDİ

True Source Honey adlı sektör kuruluşu, son bir yılda ABD'nin Türkiye'den 2 milyon kilogram bal aldığını açıkladı. Bu miktarın 3 yıl önceki bal ithalatından 10 kat fazla olduğunu ifade ederek, şu açıklamayı yapıldı:
"Türkiye'den gelen balın kilogram fiyatı 2.5 dolar civarında. Oysa Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen balın ise sadece yarım kilosu 2.13 dolar. Avrupa'da giden balın fiyatı, ABD'ye göre iki kat daha pahalı.

GELEN BAL ÇİN MALI

Milliyet'in haberine göre; True Source Honey Başkanı Eric Wenger, "Türkiye'den gelen baldan şüphelendim, damping vergileri nedeniyle ABD'ye girişi imkansız olan Çin balı, Türkiye üzerinden kendisine yeni bir rota buldu" dedi. Wenger, şunları söyledi:

BALDA ÇİN OYUNU

"ABD'li bal üreticileri 10 yıl önce, 'Çin'den ucuz bal geliyor' diye şikayet ettiler. ABD kurumları Çin'in damping yaptığını tespit etti. Çin'den gelen Bala damping vergisi kondu. Yüksek vergilerla Çin'den gelen balın önü kesildi.

BALA YENİ ROTA ÇİZİLDİ

"Çin balı kılık değiştirerek başta Malezya olmak üzere çeşitli Asya ülkeleri üzerinden ABD'ye girmeye başladı. Sonunda bu da saptandı ve çok sayıda Çinli ve Alman bal tüccarına yüklü cezalar kesildi. Böylece bu yolun da önü kesildi. İspat edemem ama bana göre şimdi de Çin balı Türkiye üstünden yeni bir rota buldu.

TEST YAPILSIN

Daha önceki araştırmalarda polen analizi ile balın nereye ait olduğunun tespit edildiğini belirten Wenger, "Bu ballara da analiz yapıldığında, içinde Çin'de yetişen çiçekler çıkarsa balın Çin'den geldiği anlaşılır. Analiz yapılana kadar ithalatçı ve perakendecilere Türk balına karşı şüphe duyun ve hatta uzak durun çağrısı yapıyorum" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.11.2014 10:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol