'BU NOKTAYA ERDOĞAN SAYESİNDE GELDİK...'

Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oynadığı rol sayesinde Türkiye'yle ilişkilerinin geliştiğini ve bu ilişkilerin bozulmasını istemediklerini söyledi.

21 Eylül 2017 Perşembe 22:41

Peşmerge başı Mesut Barzani'nin kanalı Rudaw'ın haberine göre, Peşmerge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani gazetecilere yaptığı gündem değerlendirmesinde Erbil-Ankara ilişkilerine vurgu yaptı.Bir gazetecinin, "Erdoğan döneminde, Türkiye ile Güney Kürdistan arasındaki ilişkiler çok gelişti. Ancak şimdi Erdoğan, New York'ta sert bir konuşma yaptı. Türkiye'nin tepkileri diğer ülkelerden daha fazla. İlişkilerinizi korumak adına Erdoğan'a mesajınız nedir?" yönündeki sorusuna Başbakan, şu yanıtı verdi:

"ERDOĞAN'IN OYNADIĞI ROL"

"Türkiye'nin tavrı açık. Türkiye de diğer ülkeler gibi. Kimisi karşı olduğunu, kimisi zamanı olmadığını belirtiyor. Büyük bir bölümü zamanı olmadığını söylüyor. Bizim bu konuyu görüşmemiz gerekiyordu. Özellikle IŞİD'in sona doğru gittiği bu dönemde, uluslararası toplumla masaya oturmamız gerekiyordu. Ama IŞİD'in ortadan kalkacağını düşünmüyorum.Türkiye ile ilişkilerimize bakarsak, Sayın Erdoğan'ın, bu konuda temel bir rol oynadığını görüyoruz. 2007'de Türkiye'nin binlerce askeri vardı, şöyle yaparız, böyle yaparız diye tehditler savuruyordu. Şimdiyle kıyasladığımızda, hem siyasi hem ekonomik açıdan Türkiye ile olan ilişkilerimizde ciddi bir gelişmenin yaşandığını görüyoruz. Bütün bunlar onun bu konuda yaptığı liderliğe dayanıyor.Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını istemediklerini ifade eden Barzani "Türkiye'ye mesajımız şu: Türkiye ile söz konusu ilişkilerin bozulmasını istemiyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizin kesinlikle bozulmasını istemiyoruz. Aksine söz konusu ilişkiyi daha fazla geliştirmek istiyoruz."

'EĞER GÜÇLÜ GARANTİ OLURSA, O GARANTİYİ REDDEDECEK DEĞİLİZ'

Barzani açıklamasında "Bugün, bir çözüm yolu bulmak için her şeyi yapacağımızın altını çiziyorum. Bu konuda bir alternatif bulmak için her şeyi yapacağız. Eğer fiilen güçlü bir garanti olursa, o garantiyi reddedecek değiliz. Tabiki üzerinde çalışarak ciddiye alacağız. Dün sayın Başkan dedi ki, 'Önümüzde iki seçenek var; ya 25 Eylül'de referandumumuzu yapacağız ya da 25 Eylül'de bu süreçte birtakım kazanımlarla düğün yapacağız.' Bu iki seçeneğin dışına çıkılmıyor. Bir anlayışın oluşması için, Türkiye ile sürekli temas içindeyiz; ilişkiler bozulsun istemiyoruz " ifadelerini kullandı.

SKANDAL HARİTA...

Öte yandan Peşmerge başı Barzani'nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referanduma günler kala, Irak'ın kuzeyinde ilkokul öğrencilerine Türk topraklarının sözde 'Kürdistan'a dahil edildiği haritalarla eğitim verildiği ortaya çıktı. Barzani'nin ders kitaplarında, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri öğrencilere sözde 'Kürdistan' topraklarınınmış gibi empoze edilirken, haritanın altındaki metin dikkat çekti.“Elifbe” (Alfabe) adlı Kürtçe kitabın üst kısmındaki 'Irak Kürdistanı Eğitim Bakanlığı' ibaresi göze çarparken, alt kısımda da 'Eğitim Bakanlığı'nın bir kurulu tarafından incelenmiştir' ifadesi yer aldı.

YILDIRIM: BÖLGENİN ESAS SAHİBİ BARZANİ...

Bir başka skandalsa Başbakan Binali Yıldırım ile yaşanmış. 11 ay önce Başbakan Binali Yıldırım'ın attığı tweette aynen şu ifade kullanıldı;
“IKBY (Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi) bölgesinde yapılacak her türlü iş birliğini merkezi hükümete değil, o bölgenin esas sahibi olan Barzani yönetimiyle yapacağız”

bartweet

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.09.2017 00:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol